Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων οικισμών...

Οι μετεγκαταστάσεις έγιναν μια «Οδύσσεια» για τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών. Χρόνια τώρα η ΔΕΗ προχωρά σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την επέκταση των ορυχείων της, όμως αποφεύγει να επωμιστεί το κόστος δημιουργίας υποδομών για την ολοκληρωμένη μετεγκατάσταση οικισμών.
Ετσι, αποζημιώνει για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, ξεφεύγει όμως από την υποχρέωση να καλύψει το κόστος των υποδομών, αφού στο μεταξύ, στα χρόνια καθυστερήσεων, οι κάτοικοι που ξεσπιτώθηκαν αναζήτησαν και βρήκαν στέγη στα αστικά κέντρα της περιοχής. Για παράδειγμα, δεν έγιναν οι μετεγκαταστάσεις του Κομάνου, της Μαυροπηγής, ενώ ίδιο προβλέπεται το μέλλον και για τους κατοίκους της Ποντοκώμης, όπου προχωρούν οι απαλλοτριώσεις, αλλά και της Ακρινής και των Αναργύρων, όπου ακόμη εκκρεμούν.
Με την είσοδο κι άλλων εταιριών στον ανταγωνισμό με τη ΔΕΗ, η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Αχλάδας, όπου το λιγνιτικό πεδίο από το οποίο επίσης τροφοδοτείται ο ΑΗΣ Μελίτης παραχωρήθηκε σε άλλον επιχειρηματικό όμιλο, με τη δέσμευση να πληρώσει τη μετεγκατάσταση του οικισμού. Η εταιρεία έχει δηλώσει αδυναμία να καλύψει το κόστος ενιαίας μετεγκατάστασης και πρότεινε τμηματική μετακίνηση - αποζημίωση του οικισμού, σε τρεις φάσεις.

Πηγή: Εφημερίδα Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top