Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Η Δυτική Μακεδονία αναζητά ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο – Συνάντηση εργασίας για πλατφόρμα μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών...

Τον βηματισμό της στο νέο τοπίο της μεταλιγνιτικής εποχής αναζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Στην κατεύθυνση αυτή και με σκοπό τη χάραξη πολιτικών εναλλακτικής ανάπτυξης, διοργάνωσε σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Coal Regions in Transition Platform”, Τεχνική Συνάντηση Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κεντρικής Κυβέρνησης καθώς και υπηρεσιακών και θεσμικών παραγόντων στη Δυτική Μακεδονία.
Στη συνάντηση δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν τελικώς έξι υπηρεσιακά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξ’ αιτίας της ομίχλης που επικρατούσε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Βεργιόπουλος, μίλησε μεταξύ άλλων για «ορθές πρακτικές και παραδείγματα, όπως αυτό της Ανατολικής Γερμανίας», που πρέπει να υιοθετηθούν στην περιοχή.
Ειδικότερα τόνισε ότι «η σύσκεψη έχει ως σκοπό να αναδείξει και να δημιουργήσει μία πρώτη συνέργεια σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηριχθεί μία διαδικασία μετάβασης της ενεργειακής περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, από τον άνθρακα σε μια άλλη μορφή ανάπτυξης, σε μια ανάπτυξη που θα βασίζεται λιγότερο στον άνθρακα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι όσο ο άνθρακας σιγά – σιγά αποσύρεται, κι’ αυτό είναι μια πραγματικότητα, παρ’ όλο που αυτό θα γίνει σταδιακά ώστε να εξασφαλιστεί και ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, τελικώς θα γίνει. Συνεπώς υπάρχει ένα ζήτημα με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, η οποία βεβαίως δεν στηρίζεται μόνο στον άνθρακα. Στηρίζεται και στις αγροτικές καλλιέργειες, στον τουρισμό και σε άλλες μορφές. Άρα πρέπει αν βρούμε κι’ άλλους τρόπους να στηρίξουμε και την βιομηχανική παραγωγή στη Δυτική Μακεδονία, την εργασία, την καινοτομία και την τηλεθέρμανση. Όλα αυτά είναι αντικείμενο της σύσκεψης και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι εδώ για να ακούσει από τους θεσμικούς φορείς τη θέση τους».
Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης υπογράμμισε: «Το σημαντικότερο είναι ότι για πρώτη φορά όχι μόνο η περιοχή μας, αλλά και ολόκληρη η χώρα δρομολογεί εξελίξεις και δεν ακολουθεί εξελίξεις. Διαμορφώνει πολιτικές και δεν ακολουθεί πολιτικές. Αυτό είναι μία ευθύνη έναντι της χώρας και έναντι της Ε.Ε. για το πώς επιτέλους πρέπει να πορευτούμε μέσα σ’ αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η συζήτηση έχει αρχίσει εδώ και καιρό και υπήρχε πάντα ο προβληματισμός πως πορευόμαστε με τον λιγνίτη και πως θα πορευτούμε χωρίς τον λιγνίτη. Για να είναι καθαρό προς τους πολίτες μας, η προσπάθεια έχει να κάνει με ό,τι περιορίζεται στην εξορυκτική δραστηριότητα και χάνεται ως εισόδημα και ως θέσεις εργασίας από την περιοχή μας, πρέπει να υπάρξει ένα Ταμείο που θα δημιουργήσει άλλες δράσεις έτσι ώστε να υπάρξουν ισοζύγια που θα αποκαθιστούν αυτές τις απώλειες. Εκεί πάνω εργαζόμαστε, υπάρχουν προτάσεις και οι προτάσεις πρωτίστως έχουν να κάνουν με το ότι η περιοχή θα πρέπει να συνεχίσει να είναι το ενεργειακό κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων. Θυμίζω ότι έχουμε εργαστεί πάνω σ’ αυτό και στο αναπτυξιακό συνέδριο και έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ένα εργοστάσιο, μια επένδυση των 12 εκ. ευρώ για την εσωτερική καύση και την διάσπαση του διοξειδίου του άνθρακα, άρα δίνουμε και περιβαλλοντική διάσταση, αλλά και μια άλλη δυναμική στην περιοχή και βέβαια το ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές επενδύσεις».
Ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι «υπάρχει μία πολιτική ομοφωνία στους θεσμικούς φορείς της περιοχής για την μεταλιγνιτκή εποχή» και κάλεσε τα τεχνικά κλιμάκια να εργαστούν μεθοδικά, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι η τεχνική συνάντηση αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας πολιτικών εκπροσώπων και τεχνοκρατών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στις 11/12/2017 στο Στρασβούργο, καθώς και της επίσημης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνεται στις τρεις Περιφέρειες – πιλότους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την προαναφερόμενη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για τη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου μέσω μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής υποστήριξης, να δημιουργήσει συνθήκες ισχυρής ώθησης στον διαρθρωτικό μετασχηματισμό στην κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου.
Αυτό το μοντέλο θα πρέπει:
– Να αναδεικνύει τα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό.
– Να στηρίζει την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δεξιοτήτων.
– Να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το επόμενο ραντεβού για τη συνέχιση των συνομιλιών δόθηκε στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, όπου θα μεταβεί αντιπροσωπεία από τη Δυτική Μακεδονία.





Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top