Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία η Δυτική Μακεδονία...

Η φράση που κυριαρχούσε στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 «Η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με τους σεισμούς» έχει δώσει την θέση της στην τρέχουσα δεκαετία στο «Η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με την ανεργία». Είναι σε όλους γνωστό ότι η χώρα μας εδώ και κάμποσα χρόνια έχει πάρει από την Ισπανία τα θλιβερά πρωτεία στον τομέα αυτό σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το 2016 στην έρευνα της για την ανεργία σε επίπεδο περιφερειών, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. σε επίπεδο Ευρώπης είναι και η ΠΓΔΜ) της οποίας σχεδόν όλες οι περιφέρειες  (σ.σ. 12 στις 13) εμφανίζουν ανεργία πάνω από 17,2%. Πρωταθλητές στην ανεργία στην Ευρώπη είναι η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 31,3% όταν στον αντίποδα βρίσκεται η Niederbayern (Κάτω Βαυαρία) στην Γερμανία με ποσοστό (2,1%) και η Πράγα στην Τσεχία με 2,2%.
Πέρα από την Δυτική Μακεδονία στην πρώτη δεκάδα με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη βρίσκονται και η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα. Στην νεανική ανεργία οι περιφέρειες της Ελλάδας που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα) καθώς μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κτήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας καθώς και άλλες περιφέρειες του νότου της Ιταλίας και της Ισπανίας.
AdTech AdΕκεί που η Ελλάδα έχει δυστυχώς ισχυρή εκπροσώπηση είναι στους μακροχρόνιους άνεργους με 7 ελληνικές περιφέρειες να φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα. Μάλιστα η Στερεά Ελλάδα με την περαιτέρω αύξηση που παρουσίασε το 2016 ξεπέρασε την Πελοπόννησο στον συγκεκριμένο τομέα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι άλλες τρειες περιφέρειες στην δεκάδα με το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιων ανέργων είναι οι υπερπόντιες γαλλικές κτήσεις στον Ινδικό (Μαγιότ) και στην Καραϊβική (Γουαδελούπη) καθώς και η Βουλγαρική περιφέρεια Severozapaden.
Απο τον εθνικό μέσο όρο ανεργίας που διαμορφώθηκε το 2016 σε 23,6% η μόνη περιφέρεια που έχει "ξεφύγει" από το φράγμα του 30% είναι η Δυτική Μακεδονία (31,3%) ενώ το πλησιάζει και η Δυτική Ελλάδα (29,8%). Στον αντίποδα πέρα από τα νησιά του Ιονίου (16%) κάτω από το 20% κινούνται και οι άλλες δύο μικρές περιφέρειες, του Νοτίου (17,5%) και του Βόρειου Αιγαίου (18,3%). Για να δείτε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top