Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Στο ΣτΕ ο φάκελος μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής μέχρι τέλους του έτους...

Η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής αποτελεί προτεραιότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων, επισημάνθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαρτίου, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Στην σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του έργου και οι απαιτούμενες ενέργειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ωρίμανση της μετεγκατάστασης, καθώς, όπως επισημάνθηκε «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος». Συμμετείχαν ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής Ανδρονίκη Πύρσου, οι πρώην κοινοτάρχες Αντώνης Μπάρμπας και Γιώργος Αγγελίδης, το μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Μετεγκατάστασης Σπύρος Σαμαράς και ο γενικός διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ. Γιώργος Αμανατίδης.
Ο Π. Πλακεντάς υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Π.Ε. Κοζάνης αποτελεί η ωρίμανση του έργου της μετεγκατάστασης Μαυροπηγής. Στην κατεύθυνση αυτή προωθούμε τις απαιτούμενες διαδικασίες και είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον δήμο Εορδαίας, την Τοπική Κοινότητα Μαυροπηγής και με τους φορείς που εμπλέκονται».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Εορδαίας Σ. Ζαμανίδης δήλωσε σε σχέση με την χωροθέτηση του νέου οικισμού, ότι «προωθούμε και δεχόμαστε τη θέληση των κατοίκων, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από δημοψήφισμα». Η θέση «Ρεμιναλάρ» που βρίσκεται πάνω από την νέα εθνική οδό Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, είναι αυτή που επέλεξαν οι κάτοικοι με δημοψήφισμα το 2014.
Να σημειωθεί ότι για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής υπάρχουν διαθέσιμα 8-9 εκ. ευρώ από τις απαλλοτριώσεις δημοτικών εκτάσεων σε ειδικό κωδικό στον δήμο Εορδαίας, τα οποία προορίζονται για τις υποδομές του νέου οικισμού. Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδότησε μία συνολική μελέτη για τις μελέτες που θα απαιτηθούν. Ήδη συντάσσονται οι πολεοδομικές μελέτες και προωθούνται παράλληλα ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να εγκριθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους θα έχει υποβληθεί ο πλήρης φάκελος στο υπουργείο και στη συνέχεια στο ΣτΕ», σημείωσε ο Γιώργος Αγγελίδης, πρώην κοινοτάρχης Μαυροπηγής και νυν μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Μετεγκατάστασης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την επιτάχυνση των διαδικασιών», ενώ όλοι οι εκπρόσωποι της Μαυροπηγής επισήμαναν πως «δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση και επανάπαυση, αντιθέτως να προωθήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και συντονισμένα τις διαδικασίες».
Επισημάνθηκε πάντως ότι υπήρξαν παλινωδίες στην επιλογή της θέσης και ως εκ τούτου σημειώθηκαν καθυστερήσεις και χάθηκε αρκετός χρόνος. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Μαυροπηγής υπογράμμισαν ότι «πλέον η επιλογή της θέσης Ρεμιναλάρ» αποτελεί μονόδρομο και δεν υπάρχει πισωγύρισμα».
Τέλος, να σημειωθεί ότι για τον καλύτερο συντονισμό και την επίσπευση των διαδικασιών αποφασίστηκε να πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες ενημερωτική συνάντηση για την μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης.

Πηγή: http://e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top