Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Περιληπτική Διακήρυξη του έργου Εσωτερική οδοποιία οικισμού Νέας Ποντοκώμης...

ΩΛΞΒΩΛΠ-ΝΔΣ by Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δημητρίου Υψηλάντη on Scribd

Διαβάστε περισσότερα...

Φταίει η τέφρα ή όχι;;;

Δυο μελέτες εκ διαμέτρου αντίθετες για τα αίτια εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό των κατοίκων χωριών του Ελλησπόντου.
"Φταίει η τέφρα ή όχι"; Αυτό αναρωτιούνται το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι των χωριών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου μετά και την παράδοση στην ΠΕ Κοζάνης της μελέτης του ΕΜΠ για λογαριασμό της ΔΕΗ για τα αίτια εμφάνισης του εξασθενούς χρωμίου στο νερό των κατοίκων.
Η συγκεκριμένη μελέτη "ενοχοποιεί" τα φυσικά πετρώματα της περιοχής για το εξασθενές χρώμιο σε αντίθεση με τη μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης που λέει ξεκάθαρα πως αιτία της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου στα ποτήρια των κατοίκων είναι η τέφρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση των εθνικών ορίων εκπομπών για τέσσερις ατμοσφαιρικούς ρύπους...

Τη θέσπιση πιο αυστηρών εθνικών ορίων για τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων σταδιακά έως το 2030 στην Ευρώπη ενέκριναν χθες οι ευρωβουλευτές, υπερψηφίζοντας έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Τροφίμων.
Την έκθεση, η οποία εγκρίθηκε με 499 ψήφους υπέρ, 177 κατά και 28 αποχές, εισηγήθηκε η Βρετανή ευρωβουλευτής Τζούλι Γκίρλινγκ από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εισηγήτρια, 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ε.Ε. οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η νέα νομοθεσία ορίζει τις εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των επιτρεπόμενων εθνικών ορίων εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO2), οξειδίου του αζώτου (NOx), πτητικών οργανικών ενώσεων εκτός από το μεθάνιο (ΝΜVOC), αμμωνίας (ΝΗ3) και λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι παραπάνω ρύποι προέρχονται από διάφορες πηγές:
* Τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) κυρίως από τη θέρμανση, τη βιομηχανία και τις μεταφορές.
* Το οξείδιο του αζώτου (NOx) εκπέμπεται κυρίως από τις μεταφορές, οι εκπομπές διοξειδίου του θείου (SOx) κυρίως από τους τομείς της παραγωγής ενέργειας και των μη οδικών μεταφορών.
* Το σύνολο σχεδόν των εκπομπών αμμωνίας (ΝΗ3) από τη γεωργία.
* Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη θέρμανση και τις μεταφορές, το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών μεθανίου (CH4) από τους τομείς της γεωργίας, των αποβλήτων και της ενέργειας.
Η έκθεση, επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Ε.Ε. για «τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ευρωπαϊκών πολιτικών» για την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως, για παράδειγμα, η πετρελαιοκίνηση μετά το σκάνδαλο με τα πειραγμένα λογισμικά και τη διαφορά στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης έναντι των δοκιμαστικών τεστ (τα αυτοκίνητα EURO 6 με κινητήρες diesel).

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Η αλήθεια πίσω από τη μυθολογία του λιγνίτη...

H ΔΕΗ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι νέες λιγνιτικές της μονάδες δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες, αν δεν έχουν την ελευθερία να ρυπαίνουν χωρίς να πληρώνουν. Για τον λόγο αυτό διεκδικεί με κάθε τρόπο την εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες λειτουργίας του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ρύπων*. Προσπαθώντας να κρύψει την εμμονή της στον λιγνίτη και τον πραγματικό της στόχο που είναι η χρήση του «δικού μας» άνθρακα επ’ αόριστον, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατο δημοσίευμα του και ο βρετανικός Guardian, επιστρατεύει σειρά επιχειρημάτων, τα οποία όμως κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.
Όλοι οι μύθοι όμως κάποια στιγμή καταρρίπτονται...:

Λιγνιτική μυθολογία, κεφάλαιο 1ο:
Είναι μύθος ότι με δωρεάν δικαιώματα εκπομπών θα μηδενίσουμε τις «κακές» εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες, όπως η Βουλγαρία.
Ο ελληνικός λιγνίτης δεν θα είναι ανταγωνιστικός ούτε τότε, όπως αποδεικνύει η έρευνα που έγινε το 2014 για λογαριασμό της ίδιας της ΔΕΗ. Αυτό γιατί το κόστος παραγωγής του χαμηλής ποιότητας ελληνικού λιγνίτη άγγιζε τα 60 ευρώ/MWh τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος για τον βουλγάρικο λιγνίτη ήταν κάτω από 32 ευρώ/MWh, όταν και οι 2 χώρες πλήρωναν ελάχιστα για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (2012). Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτή η διαφορά θα παραμείνει.

Λιγνιτική μυθολογία, κεφάλαιο 2ο:
Είναι μύθος ότι η Ελλάδα «δικαιούται» δωρεάν δικαιώματα.
Το πνεύμα της σχετικής εξαίρεσης της οδηγίας (άρθρο 10γ) είναι να βοηθηθούν φτωχές χώρες που ο τομέας ηλεκτροπαραγωγής τους έχει υψηλή εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα, ώστε να στραφούν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Σήμερα στην Ελλάδα ο λιγνίτης καλύπτει το 28% της ζήτησης ενώ οι ΑΠΕ το 30%, παρά τον πόλεμο που έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια. Το νερό λοιπόν έχει ήδη μπει στο αυλάκι στην Ελλάδα. Δεν είμαστε Πολωνία ούτε Τσεχία ή Βουλγαρία, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να μας κάνουν. Η ΔΕΗ αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα και ονειρεύεται λιγνιτικά μερίδια στην ηλεκτροπαραγωγή του προηγούμενου αιώνα, χωρίς απολύτως καμία τεκμηρίωση για την αναγκαιότητά τους. Αντίθετα, αποδεικνύεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που προορίζεται να προσφέρει η «υπερσύγχρονη» νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» μπορεί να καλυφθεί κάθε ώρα της ημέρας με υβριδικούς συνδυασμούς αιολικών, φωτοβολταϊκών και αντλησιοταμιευτικών συστημάτων με χαμηλότερο σταθμισμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE).

Λιγνιτική μυθολογία, κεφάλαιο 3ο:
Είναι μύθος ότι χωρίς λιγνίτη θα καταρρεύσει η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι αν τα επόμενα 15 χρόνια πραγματοποιηθούν στη Δ. Μακεδονία επενδύσεις για την ανάπτυξη 12 βιώσιμων τομέων της τοπικής οικονομίας αντίστοιχης τάξης μεγέθους με το κόστος κατασκευής των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων (Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ), θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερο τοπικό εισόδημα.

Λιγνιτική μυθολογία, κεφάλαιο 4ο:
Είναι, τέλος, μύθος ότι με δωρεάν δικαιώματα εκπομπών θα στηριχτεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως δυστυχώς πίστεψαν κάποιοι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Ενέργειας, Έρευνας και Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για κάθε δικαίωμα που δίνεται δωρεάν στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, χάνονται δημόσια έσοδα που μέχρι πρότινος πήγαιναν στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ για την ουσιαστική στήριξη της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Αν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πάρουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπών, αυτά τα έσοδα θα μειωθούν κατά 40%.
Κανείς δεν ζητά να σταματήσει η λιγνιτική παραγωγή αύριο. Όμως, δωρεάν δικαιώματα εκπομπών σήμερα σημαίνουν εξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι τουλάχιστον τη δεκαετία του 2060, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ παραδέχεται. Η Ελλάδα πρέπει πλέον να διαλέξει ποιο θα είναι το ενεργειακό της μέλλον τις επόμενες δεκαετίες. Λιγνίτης ή καθαρή ενέργεια;

*Ειδικότερα ζητά αλλαγή του έτους βάσης από το 2013 στο 2014 προκειμένου η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στις χώρες που δικαιούνται εξαίρεση του άρθρου 10γ σύμφωνα με την οποία δίνονται δωρεάν δικαιώματα εκπομπών CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πηγή: http://www.wwf.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΗ ΑΕ, Απαλλοτρίωση Ποντοκώμης και νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5...

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ ΑΕ (13-09-2016) εγκρίθηκε η έκδοση επιταγών συνολικού ύψους ποσού € 144,13 εκ. για την υλοποίηση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού της Ποντοκώμης Κοζάνης, έκτασης 887.230,56 τ.μ., προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος Νοτιοδυτικού Πεδίου, από το οποίο θα τροφοδοτείται με λιγνίτη, για τριάντα και πλέον χρόνια, η νέα μονάδα ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5.
Η ανέγερση της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 660 MW, ξεκίνησε κατά το β΄6μηνο 2015, αναμένεται δε να τεθεί σε λειτουργία το 2020. Έτσι, εάν συνυπολογιστεί και η επένδυση των €1.400 εκ. για τη μονάδα ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5, είναι φανερό πως η ΔΕΗ ΑΕ θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα κατά την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο.
Η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ για τη θετική γνωμοδότηση της απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης λήφθηκε στις 22-07-2008, όμως, η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού κηρύχθηκε με σημαντική καθυστέρηση (ΦΕΚ ΑΑΠ 6/24.01.2012 και διορθωτικό ΦΕΚ ΑΑΠ 35/04.02.2014). Τούτο έγινε, γιατί στο παρελθόν κάποιοι έκριναν ότι έπρεπε να παρασχεθούν ¨εγγυήσεις¨ εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΕ με την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας (09-03-2010) ¨ για την σταθερή και αμετάκλητη υλοποίηση της απαλλοτρίωσης του οικισμού της Ποντοκώμης¨, θέτοντας όρους-εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση ενδιάμεσων απαλλοτριώσεων γεωργικών εκτάσεων, που ήταν απαραίτητες για την απρόσκοπτη ανάπτυξη, καθώς και την ορθολογική και οικονομική λειτουργία του ορυχείου Νοτιοδυτικού Πεδίου. Τελικά, οι χρονοβόρες αυτές διαδικασίες επέφεραν δυσμενέστατες οικονομικές και τεχνικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του πιο πάνω ορυχείου.
Παράλληλη, μετ’ εμποδίων πορεία, είχε και η υλοποίηση της επένδυσης για την ανέγερση της νέας λιγνιτικής μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5, η οποία σύμφωνα με την αρχική απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ (12-11-2007) προγραμματίζονταν να λειτουργήσει στις αρχές 2013. Όμως, για διάφορους λόγους, που εκφεύγουν από την παρούσα παρέμβαση, τελικά, μόλις το Μάρτιο 2013 υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και, πλέον, η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας αναμένεται κατά το 2020, όπως προαναφέρθηκε. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστο, ότι όλοι μας γίναμε σοφότεροι από την αρνητική αυτή εμπειρία κι ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος σε νέες παρόμοιες επενδύσεις της ΔΕΗ ΑΕ (π.χ. Μελίτη 2), κι όχι μόνο.
Ωστόσο, παρά τις καθυστερήσεις και τις οικονομικές δυσκολίες η ΔΕΗ ΑΕ προχωρεί στην ορθολογική και με σύγχρονες τεχνολογίες καύσης αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δυτικής Μακεδονίας. Τα πλεονεκτήματα από την ανέγερση της νέας μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5 , πιθανότατα κι από τη Μελίτη 2, μετά την πρόσφατη συμφωνία (MoU) με την κινεζική εταιρεία CMEC, είναι τα ακόλουθα:
- Αυξημένος καθαρός βαθμός απόδοσης (>41%), μείωση του κόστους της παραγόμενης κιλοβατώρας από τη μείωση της ειδικής κατανάλωσης λιγνίτη, παράλληλα με την αποδοτικότερη αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων και την παράταση της εκμετάλλευσής των πέραν του 2050.
- Δραστική μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στους Ν. Κοζάνης και Φλώρινας από την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών (ΒΑΤ) στους νέους ΑΗΣ και ανάλογη μείωση του εξωτερικού κόστους.
- Εξασφάλιση δυνατότητας τηλεθέρμανσης πόλεων ( Πτολ/δα, Φλώρινα έως το 2050) με προφανή βελτίωση των συνθηκών στο αστικό περιβάλλον και μεγάλη μείωση του κόστους για οικιακή θέρμανση των κατοίκων των πιο πάνω πόλεων.
- Βιομηχανική δραστηριότητα, οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη σε βάθος 40ετίας από σήμερα στον άξονα Κοζάνης - Φλώρινας με σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση εργαζομένων και συνολικά στην εθνική οικονομία (αύξηση ΑΕΠ κλπ).
- Δυνατότητα πλήρους και σωστής αποκατάστασης του περιβάλλοντος των λιγνιτικών εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τις εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.
-Παροχή ικανού χρόνου προετοιμασίας και σχεδιασμού για τη «μεταλιγνιτική» περίοδο στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης - Φλώρινας.
- Εξοικονόμηση σημαντικών δαπανών στα λειτουργούντα, σήμερα, ορυχεία λόγω της ύπαρξης ήδη του απαραίτητου πάγιου εξοπλισμού.
-Εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, εφόσον ανεγερθεί η νέα μονάδα ΜΕΛΙΤΗ 2 στο χώρο της μονάδας ΜΕΛΙΤΗ 1, με εκμετάλλευση των υφιστάμενων ήδη υποδομών ( κτίρια, συνεργεία, δίκτυα δρόμων-νερού-μεταφοράς Η.Ε., εγκαταστάσεις μεταφοράς λιγνίτη και τέφρας κλπ.)
- Εξασφάλιση για τη χώρα μιας μακρόχρονης, ασφαλούς, ευσταθούς και οικονομικής βάσης ηλεκτροπαραγωγής, που της παρέχει την ευχέρεια να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της (αύξηση μεριδίου ΑΠΕ, μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου).
-Μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την περίοδο 2020-2050 κατά 40%, τουλάχιστο, ως προς τις αντίστοιχες του αποσυρθέντος ΑΗΣ Πτολ/δας ισοδύναμης ισχύος.
Έτσι, λοιπόν, η ανέγερση λιγνιτικών μονάδων με νέα τεχνολογία καύσης, στα πλαίσια της ΔΕΗ ΑΕ - κατά περίπτωση και με τη συνεργασία τρίτων – εντάσσεται στοβασικό στόχο της ενίσχυσης της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πόρων (λιγνίτης, ΑΠΕ και νερά), που εξυπηρετεί με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας. Συγκεκριμένα εξυπηρετεί τους στόχους του τριγώνου της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλ. την ανταγωνιστικότητα τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη συμβατότητα με το περιβάλλον.

ΧΡ. Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ ΑΕ, τ. Δ/ντης ΔΛΚΔΜ/ΔΕΗ ΑΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Εξαρση των πρόωρων θανάτων εξαιτίας της ατμοσφαιρικής μόλυνσης...

Περισσότεροι από 16.000 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα αποδίδονται σε αιτίες που έχουν να κάνουν με την ατμοσφαιρική μόλυνση, σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, αν και η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα φαίνεται να βελτιώνεται σταδιακά, η ατμοσφαιρική μόλυνση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος στην Ευρώπη και ένας σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, λόγω ασθενειών, όπως είναι το άσθμα, τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα και μορφές καρκίνου, αλλά και κατ’ εκτίμηση 467. 000 πρόωρους θανάτους ετησίως, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η έκθεση αυτή αναφέρει ότι το 2014, το 85% του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτέθηκε σε μικροσωματίδια σε επίπεδα που έχουν ιδιαίτερα βλαβερές επιπτώσεις. Γνωστές έγιναν επίσης εκτιμήσεις από τις επιπτώσεις στην υγεία των πιο επιβλαβών ρύπων του αέρα με βάση δεδομένα του 2013. Η έκθεση σε μικροσωματίδια PM2.5 ήταν υπεύθυνη για περίπου 467.000 πρόωρους θανάτους σε 41 ευρωπαϊκές χώρες τη χρονιά αυτή, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου παρατηρήθηκαν περισσότεροι από 13.730 θάνατοι. Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρόωροι θάνατοι ξεπέρασαν τους 430. 000. Οι εκτιμώμενες επιπτώσεις του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και του όζοντος (O3) ήταν περίπου 71.000 και 17.000 πρόωροι θάνατοι αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ειδικότερα οι πρόωροι θάνατοι ήταν 1.490 και 840 αντιστοίχως. Η έκθεση τονίζει ότι η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί με την πάροδο των ετών. Τα μέσα ετήσια επίπεδα μικροσωματιδίων PM10 έχουν πέσει στο 75% κατά την περίοδο 2000-2014.
Ομοίως, οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM2.5, κατά μέσο όρο, έχουν μειωθεί μεταξύ του 2006 και του 2014. Η έκθεση του πληθυσμού σε επίπεδα PM έχει επίσης μειωθεί τα τελευταία χρόνια. «Οι μειώσεις των εκπομπών έχουν οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Ευρώπη, αλλά όχι αρκετά για να αποφευχθούν απαράδεκτες βλάβες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΟΠ Hans Bruyninckx. Τονίζει δε, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια της ρύπανσης του αέρα: «Απαιτείται μια θεμελιώδης και καινοτόμος μεταστροφή των συστημάτων μεταφορών, της ενέργειας και της παραγωγής τροφίμων. Αυτή η διαδικασία της αλλαγής απαιτεί δράση από όλους μας, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων αρχών, των επιχειρήσεων, των πολιτών και της ερευνητικής κοινότητας», συμπληρώνει.
«Η έκθεση του ΕΟΠ σχετικά με την ποιότητα του αέρα, μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το θέμα ψηλά στην πολιτική ατζέντα», αναφέρει ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, Karmenu Vella, συμπληρώνοντας ότι «ένας τρόπος που μπορούμε να το κάνουμε αυτό είναι να βοηθήσουμε τα διαφορετικά επίπεδα της κυβέρνησης να λειτουργούν καλύτερα μαζί. Εάν μια παρτίδα των μελανών σημείων της ποιότητας του αέρα είναι σε κωμοπόλεις και πόλεις, τότε είναι σαφές ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται τέλος, ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την αναθεώρηση των ορίων στις εκπομπές ρύπων, μειώνοντας σημαντικά τα ανεκτά επίπεδα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ η προτεινόμενη νομοθεσία θα καθιερώσει νέους εθνικούς δεσμευτικούς στόχους για το 2020 και το 2030.

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΗ Α.Ε., Απαλλοτρίωση Ποντοκώμης και νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5...

Παρά τις καθυστερήσεις και τις οικονομικές δυσκολίες, η ΔΕΗ προχωρεί στην ορθολογική και με σύγχρονες τεχνολογίες καύσης αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της δυτικής Μακεδονίας.
Η ανέγερση λιγνιτικών μονάδων με νέα τεχνολογία καύσης στο πλαίσιο της ΔΕΗ Α.Εεντάσσεται στον βασικό στόχο της ενίσχυσης της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πόρων (λιγνίτης, ΑΠΕ και νερά), που εξυπηρετεί με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας.
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ Α.Ε. (13.9.2016) εγκρίθηκε η έκδοση επιταγών συνολικού ύψους ποσού 144,13 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού της Ποντοκώμης Κοζάνης, έκτασης 887.230,56 τ.μ., προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος Νοτιοδυτικού Πεδίου, από το οποίο θα τροφοδοτείται με λιγνίτη, για τριάντα και πλέον χρόνια, η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.
Η ανέγερση της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 660 MW, ξεκίνησε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, αναμένεται δε να τεθεί σε λειτουργία το 2020. Έτσι, εάν συνυπολογιστεί και η επένδυση των 1.400 εκατ. ευρώ για τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, είναι φανερό πως η ΔΕΗ Α.Ε. θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο.
Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. για τη θετική γνωμοδότηση της απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης ελήφθη στις 22.7.2008, αλλά η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού κηρύχθηκε με σημαντική καθυστέρηση (ΦΕΚ ΑΑΠ 6/24.01.2012 και διορθωτικό ΦΕΚ ΑΑΠ 35/4.2.2014). Παρομοίως, ενώ, σύμφωνα με την αρχική απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. (12.11.2007), η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προγραμματιζόταν να λειτουργήσει στις αρχές 2013, τελικά μόλις τον Μάρτιο του 2013 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και πλέον η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας αναμένεται κατά το 2020.
Ωστόσο, παρά τις καθυστερήσεις και τις οικονομικές δυσκολίες, η ΔΕΗ Α.Ε. προχωρεί στην ορθολογική και με σύγχρονες τεχνολογίες καύσης αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της δυτικής Μακεδονίας. Τα πλεονεκτήματα από την ανέγερση της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5, πιθανότατα κι από τη Μελίτη 2, μετά την πρόσφατη συμφωνία (MoU) με την κινεζική εταιρεία CMEC, είναι τα ακόλουθα:
1. Αυξημένος καθαρός βαθμός απόδοσης (>41%), μείωση του κόστους της παραγόμενης κιλοβατώρας από τη μείωση της ειδικής κατανάλωσης λιγνίτη, παράλληλα με την αποδοτικότερη αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων και την παράταση της εκμετάλλευσής τους πέραν του 2050.
2. Δραστική μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας από την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών (ΒΑΤ) στους νέους ΑΗΣ και ανάλογη μείωση του εξωτερικού κόστους.
3. Εξασφάλιση δυνατότητας τηλεθέρμανσης πόλεων (Πτολεμαΐδα και Φλώρινα έως το 2050) με προφανή βελτίωση των συνθηκών στο αστικό περιβάλλον και μεγάλη μείωση του κόστους για οικιακή θέρμανση των κατοίκων των πιο πάνω πόλεων.
4. Βιομηχανική δραστηριότητα, οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη σε βάθος 40ετίας από σήμερα στον άξονα Κοζάνης - Φλώρινας με σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση εργαζομένων και συνολικά στην εθνική οικονομία (αύξηση ΑΕΠ κ.λπ.).
5. Δυνατότητα πλήρους και σωστής αποκατάστασης του περιβάλλοντος των λιγνιτικών εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τις εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.
6. Παροχή ικανού χρόνου προετοιμασίας και σχεδιασμού για τη «μεταλιγνιτική» περίοδο στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης - Φλώρινας.
7. Εξοικονόμηση σημαντικών δαπανών στα λειτουργούντα, σήμερα, ορυχεία λόγω της ύπαρξης ήδη του απαραίτητου πάγιου εξοπλισμού.
8. Εξασφάλιση για τη χώρα μιας μακρόχρονης, ασφαλούς, ευσταθούς και οικονομικής βάσης ηλεκτροπαραγωγής, που της παρέχει την ευχέρεια να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της (αύξηση μεριδίου ΑΠΕ, μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου).
9. Μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την περίοδο 2020 - 2050 κατά 40%, τουλάχιστον, ως προς τις αντίστοιχες του καταργούμενου ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ισοδύναμης ισχύος.
Έτσι, λοιπόν, η ανέγερση λιγνιτικών μονάδων με νέα τεχνολογία καύσης στο πλαίσιο της ΔΕΗ Α.Ε. -κατά περίπτωση και με τη συνεργασία τρίτων- εντάσσεται στον βασικό στόχο της ενίσχυσης της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πόρων (λιγνίτης, ΑΠΕ και νερά), που εξυπηρετεί με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας.
Συγκεκριμένα εξυπηρετεί τους στόχους του τριγώνου της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη συμβατότητα με το περιβάλλον.

Χρ. Γ. Παπαγεωργίου, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., τέως διευθυντής της ΔΛΚΔΜ / ΔΕΗ Α.Ε

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ενδεχόμενος συμβιβασμός για τους πυλώνες υψηλής τάσης...

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις του Δήμου Κοζάνης και του ΑΔΜΗΕ για την μετατόπιση των πυλώνων υψηλής τάσεως στην δυτική πλευρά του οροπεδίου της Κοζάνης και στην περιοχή μετεγκατάστασης της νέας Ποντοκώμης που αρχικά είχε προϋπολογιστεί στα 20 εκ. ευρώ.
Ύστερα από διαβουλεύσεις φαίνεται, όπως τόνισε στην διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνος Δεσποτίδης πως προκύπτει ένας συμβιβασμός ο οποίος προβλέπει την παράκαμψη της νέας Ποντοκώμης με σχέδιο υπογειώσεων προϋπολογισμού 3 έως 4 εκ. ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη: Κώστας Δαβάνης

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Χάσαμε το στοίχημα για τους κατοίκους στη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης...

Τη βεβαιότητα πως μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει ανάδοχος για τα έργα υποδομής του νέου οικισμού της Ποντοκώμης εξέφρασε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.
Ο κ. Μαλούτας τόνισε πως "το στοίχημα για τους κατοίκους της Ποντοκώμης να χτίσουν μόλις παρουν τα χρήματα χάθηκε".
Δείτε το βίντεο.

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Τους όρους δημοπράτησης και τις μελέτες για την ολοκλήρωση των έργων υποδομών στον νέο Οικισμό Ποντοκώμης, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης...

Τους όρους δημοπράτησης και τις μελέτες για την ολοκλήρωση των έργων υποδομών στον νέο Οικισμό Ποντοκώμης, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.
Αισιόδοξος για την έναρξη των εργασιών και την τοποθέτηση αναδόχου εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης που εκτός άλλων, ανέφερε τα εξής: «Η έγκριση των μελετών για την Α’ φάση κατασκευής των έργων υποδομής της νέας Ποντοκώμης. Εγκρίνουμε τις μελέτες και τους όρους δημοπράτησης και αμέσως μετά θα δημοπρατηθούν. Σήμερα γίνεται ένα διαδικαστικό μεν βήμα αλλά πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση των έργων υποδομής. Η ΔΕΗ παρακατέθεσε νομίζω το σύνολο του ποσού των αποζημιώσεων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν οικισμό που θα είναι οικισμός με όλη την έννοια», δήλωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Δεσποτίδη: «Συζητάμε σήμερα για το μεγάλο έργο που αφορά στην έγκριση μελέτης-απόφαση τρόπου εκτέλεσης σκάφης Ποντοκώμης. Ευελπιστούμε να ξεκινήσουν οι εργασίες και να αρχίσει αυτό το μεγάλο έργο που δρομολογείται πλέον ουσιαστικά μετά και την έγκριση του Σχεδίου από το Σ.Τ.Ε. Από κει και πέρα μέσα από συζητήσεις με την τοπική κοινότητα θα προσπαθήσουμε ο νέος Οικισμός να έχει συνεκτικότητα, να μπορέσουμε να δώσουμε τα χαρακτηριστικά που δεν μπορέσαμε στην περίπτωση του Κλείτου», ξεκαθάρισε.
Εξαιρετικά αισιόδοξο χαρακτήρισε από τη μεριά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας το σενάριο τοποθέτησης αναδόχου στο έργο έως τέλος του έτους. Χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας, ανέφερε: «Νομίζω είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το να πούμε ότι μέχρι τέλους του έτους θα υπάρχει ανάδοχος. Υπήρξε θετική εξέλιξη με την κατάθεση του ποσού των αποζημιώσεων από τη ΔΕΗ. Αλλά όλες οι διαδικασίες και ο χρόνος που χρειάζεται μπορούμε να πούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει ανάδοχος…».




Πηγή: kozan.gr -Τίνα Παπαντωνίου

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Βοσνία Ερζεγοβίνη: Πεθαίνοντας για το κάρβουνο...

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Το ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή στο Star Channel για το Νότιο πεδίο...

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ειδοποίηση προσωρινής παρακατάθεσης αποζημίωσης από τη ΔΕΗ ΑΕ για αναγκαστική απαλλοτρίωση ΟΠΚ3 στην Τοπική Κοινότητα Ποντοκώμης, Δημοτικής Ενότητας Δημ. Υψηλάντη, Δήμου Κοζάνης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης...

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ
Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του Ν. 2882/2001 «περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων» (ΦΕΚ 17/6.2.2001 τ.Α’) πληροφορεί όλους όσους:
Α. Έχουν δικαιώματα κυριότητας ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα: ή Β. Έχουν εγγράψει υποθήκη ή έχουν επιβάλει κατάσχεση ή με οποιοδήποτε τρόπο διεκδικούν τα ακίνητα που βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Ποντοκώμης Δημοτικής Ενότητας Δημ. Υψηλάντη, Δήμου Κοζάνης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και έχουν απαλλοτριωθεί με την αριθ. Δ9/Δ/Φ53/19/5/16.1.2012 (ΦΕΚ ΑΑΠ’ 6/24.1.2012) καθώς και την τροποποιητική αυτής αριθ. Δ9/Δ/Φ53/ οικ.1742/304/29.1.2014 (ΦΕΚ ΑΑΠ’ 35/4.2.2014) τα εξής:
Η αποζημίωση που καθόρισε η υπ’ αριθ. 71/2015 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και οι υπ’ αριθ. 383/2015, 10/2016 και 15/2016 αναγνωριστικές αποφάσεις Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης για τα παραπάνω ακίνητα και τα συστατικά και παραρτήματα τους έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με το υπ’ αριθ. 17405/20.10.2016 γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης ποσό ευρώ εκατόν τριάντα εννέα εκατομμυρίων επτακοσίων τριάντα τριών χιλιάδων είκοσι πέντε και 28/100 (139.733.025,28) και αφορά αποζημίωση απαλλοτριούμενης έκτασης.
Επίσης η ΔΕΗ παρακατάθεσε με το υπ’ αριθ. 17403/20.10.2016 γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης ποσό ευρώ σαράντα δύο χιλιάδων σαράντα πέντε και62/100 (42.045,62) που αφορά δικαστική δαπάνη υπέρ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δυνάμει της υπ’ αριθ. 71/2015 απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας και των υπ’ αριθ. 383/2015, 10/2016 και 15/2016 αναγνωριστικών αποφάσεων Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης για την πιο πάνω απαλλοτρίωση, καθώς και με το υπ’ αριθ. 17404/20.10.2016 γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης ποσό ευρώ δύο εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων τριακοσίων εννέα και 36/100 (2.200.309,36) που αφορά δικαστική δαπάνη υπέρ του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης.
Τα παραπάνω ακίνητα εικονίζονται στον υπ’αριθ.8006/1.4.2016 τεύχη (1,2) πίνακα προσωρινής παρακατάθεσης της ΔΕΗ, για την ΟΠΚ3 απαλλοτρίωση.
Η παραπάνω αποζημίωση είναι αποδοτέα στους δικαιούχους που θα αναγνωρισθούν σύμφωνα με το Νόμο.
Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2016

Η Διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΛΙΑΝΑ ΜΟΥΜΟΥΤΖΗ
Δείτε το ΦΕΚ παρακάτω

Ειδοποίηση προσωρινής παρακατάθεσης αποζημίωσης by Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δημητρίου Υψηλάντη on Scribd

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Συνήγορος του Πολίτη: Θεμελιώδες δικαίωμα η πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφόρηση...

Το δικαίωμα πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφόρηση, συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων σε θέματα περιβάλλοντος, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Στο κείμενο σχολίων και παρατηρήσεων που έστειλε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο πλαίσιο της εκπόνησης της Εθνικής Έκθεσης για την εφαρμογή της Σύμβασης του Άαρχους, ο Συνήγορος τονίζει ότι η πληροφόρηση και συμμετοχή των πολιτών αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία για τη χάραξη και άσκηση αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής και ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επίτευξη της μέγιστης περιβαλλοντικής διαφάνειας και τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης του πολίτη στην περιβαλλοντική πληροφορία.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, συμμετέχει στη διαδικασία εκπόνησης της Εθνικής Έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του Άαρχους για την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα, και έστειλε τις παρατηρήσεις του στο αρμόδιο για την εκπόνηση της έκθεσης Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Η σύμβαση επιδιώκει τη σύνδεση του δικαιώματος στο περιβάλλον με τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη λογοδοσία των κυβερνώντων με την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Ανεξάρτητη Αρχή, μεσολαβώντας για την επίλυση των ελλειμμάτων που παρατηρούνται στην περιβαλλοντική πληροφόρηση, επιδιώκει να συμβάλλει στη διάδοση και την εμπέδωση των σχετικών υποχρεώσεων από τη διοίκηση, αλλά και στην αντίστοιχη ενημέρωση των πολιτών. Ο Συνήγορος επισημαίνει μάλιστα ότι η δημόσια διοίκηση, πολλά χρόνια από την επικύρωση της Συνθήκης του Άαρχους, προβάλλει συχνά αδικαιολόγητους περιορισμούς και προσκόμματα στη διάθεση της περιβαλλοντικής πληροφορίας στο κοινό.
Οι παρατηρήσεις της Αρχής ενσωματώθηκαν στο αναρτημένο στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου πρώτο σχέδιο της Εθνικής Έκθεσης 2017.

Συμπληρωματικά Αρχεία
1. Δελτίο Τύπου
2. Έγγραφο ΣτΠ
3. Έγγραφο του ΥΠΕΝ

Διαβάστε περισσότερα...
 
back to top