Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ποια η θέση της Ελλάδας στη λίστα των χωρών με την πιο «θανατηφόρα» ατμοσφαιρική ρύπανση...

Τη λίστα των χωρών με την πιο επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση για την υγεία των ανθρώπων δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ). Τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη, καθώς στην πρώτη θέση δεν βρίσκεται η Κίνα ή κάποια άλλη βιομηχανοποιημένη χώρα, αλλά η Γεωργία.
Στα πλαίσια μιας έκθεσης για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο ΔΟΕ υπολόγισε πόσοι θάνατοι οφείλονται στην μόλυνση της ατμόσφαιρας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων σε κάθε χώρα και της κατέταξε ανάλογα με το πόσο «θανατηφόρος» είναι ο αέρας που αναπνέουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρώτη είναι η Γεωργία, με την Βουλγαρία, την Κίνα και την Ινδία να ακολουθούν. Αμέσως μετά έπονται η Ουγγαρία, το Τσαντ, η Ρωσία, η Νιγηρία και το Πακιστάν. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στην μέση, καθώς υπολογίζεται ότι ανά 100.000 ανθρώπους, οι θάνατοι από την μολυσμένη ατμόσφαιρα αγγίζουν περίπου τους 80. Στην Γεωργία, ο αριθμός των θανάτων πλησιάζει τους 300.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο ΔΟΕ δεν εξηγεί τους λόγους που η Γεωργία άγγιξε την κορυφή, όμως, όπως εξήγησε ο ειδικός σε θέματα ποιότητας του αέρα, Tim Kovach, ένας από τους λόγους είναι η αύξηση της χρήσης παλιών, πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, λόγω της έλλειψης ενός εξελιγμένου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών.

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

6,5 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση...

Έρευνα που δημοσίευσε χθες το IEA (International Energy Agency) αναφέρει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση εξελίσσεται σε μία από τις σημαντικότερες απειλές για την ανθρώπινη ζωή παγκοσμίως.
Αναλυτικά το Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας (International Energy Agency) τονίζει πως οι βιομηχανικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία οι οποίες τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται σε παγκόσμια κέντρα παραγωγής αλλά και κατανάλωσης ενέργειας παράγουν και τον μεγαλύτερο όγκο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το International Energy Agency σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έλαβε χώρα ολόκληρο το 2015, σημειώνει πως περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που προέρχονται από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν επίσης πως στα επόμενα χρόνια σε περίπτωση που οι βαριές βιομηχανίες του κόσμου συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης δεν είναι απίθανο να αυξηθούν σημαντικά και οι θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στην έρευνα τονίζεται επίσης πως το International Energy Agency βρίσκεται ήδη σε στενές διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των 28 βιομηχανικών χωρών προκείμενου να ληφθούν άμεσα δραστικά και ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πηγή: http://www.skai.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ο δαπανηρός Ελληνικός λιγνίτης και τα ορυκτά καύσιμα...

leonardospresentation-160621085705 by tzeferisp

Ο κ. Μάριος Λεονάρδος, Διευθυντής Ορυχείων της ΔΕΗ,μίλησε για τα κοιτάσματα της ΔΕΗ και είπε πως εξαντλούνται. Όπως ανέφερε, υπάρχει συνεχής μείωση της συμβολής του λιγνίτη στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, ενώ ο λιγνίτης έχει μείνει απροστάτευτος στην αγορά, λόγω και φτηνών εισαγωγών από Βουλγαρία, όπου είναι χαμηλότερο το κόστος παραγωγής. "Πηγαίνουμε σε μία κατηφόρα προβληματική για τον λιγνίτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί φτηνή ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας αν εκεί κλείσει η ΔΕΗ τα ορυχεία της, πρόβλημα που οι αρμόδιοι φορείς ακόμα δεν το έχουν καταλάβει”, τόνισε στην ομιλία του.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ψυχική υγεία των νέων...

Η συγκέντρωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης επηρεάζει την ψυχική υγεία των νέων ατόμων, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Ούμεα της Σουηδίας.
Η νέα έρευνα προστίθεται στις αρκετές προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος και η ανθρώπινη γνωστική ανάπτυξη επηρεάζονται από τη ρύπανση.
Η σουηδική ερευνητική ομάδα εξέτασε τη συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε κατοικημένες περιοχές, και την ψυχιατρική υγεία παιδιών και εφήβων. Οι ερευνητές αντιπαρέθεσαν τα στατιστικά δεδομένα από το μητρώο χορήγησης φαρμάκων όλων των Σουηδών με το εθνικό μητρώο καταγραφής συγκέντρωσης της ρύπανσης της ατμόσφαιρας της Σουηδίας. Η μελέτη επικεντρώθηκε στον πληθυσμό κάτω των 18 ετών στις επαρχίες της Στοκχόλμης, της Βέστρα Γιόταλαντ, της Σκόνε και της Βεστερμπότεν.
Οι Στοκχόλμη, Βέστρα Γιόταλαντ και Σκόνε είναι επαρχίες που βρίσκονται στα νότια, πιο πυκνοκατοικημένα κομμάτια της χώρας, και περιέχουν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας, με πυκνότητα πληθυσμού μεταξύ 68 και 338 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ η Βεστερμπότεν βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας με πυκνότητα πληθυσμού μόλις 5 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Συνεπώς, οι τέσσερις επαρχίες έχουν διαφορές, όχι μόνο από την άποψη της γεωγραφικής θέσης, του μεγέθους και της πυκνότητας του πληθυσμού, αλλά και όσον αφορά τη μετανάστευση, τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, την αστικοποίηση, και τις συγκεντρώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την πιθανότητα χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής για τουλάχιστον μία ψυχιατρική διάγνωση σε παιδιά και εφήβους. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 9% για μία αύξηση 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο στη συγκέντρωση του διοξειδίου του αζώτου, ακόμη και αν ληφθούν υπ’ όψιν οι κοινωνικοοικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντες.
«Τα αποτελέσματα ενδεχομένως σημαίνουν ότι η μείωση της συγκέντρωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως αυτής που σχετίζεται με την κυκλοφορία των οχημάτων, μπορεί να μειώσει τις ψυχιατρικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους», δήλωσε η Άννα Ούντιν, επικεφαλής της μελέτης.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Συμφωνήθηκε η διαδικασία προώθησης του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής και των Αναργύρων...

Σε συνάντηση εργασίας που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στις 15/06/2016, συζητήθηκε το θέμα και η ακολουθητέα διαδικασία για την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής Δήμου Κοζάνης και Αναργύρων Δήμου Αμυνταίου.
Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, των Δήμων, της ΔΕΗ, των συναρμόδιων Υπουργείων, του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ, διαπιστώθηκε η σημαντική προώθηση των διαδικασιών από τους Φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποφασίσθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών επιτάχυνσης και από τους Κυβερνητικούς Φορείς.
Στο πλαίσιο αυτό, κοινή Ομάδα Εργασίας ανέλαβε να ετοιμάσει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τη μετεξέλιξη του συνταχθέντος, με πρωτοβουλία της ΔΕΗ και τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων, του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ, Σχεδίου Μετεγκατάστασης που αξιολογήθηκε ως ένα πλήρες κείμενο βάσης.
Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα είναι έτοιμο εντός 20 ημερών. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στο σύνολο των Φορέων που εκπροσωπήθηκαν στην παραπάνω συνάντηση και θα οριστικοποιηθεί από κοινού πριν από την αποστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών για αξιολόγηση – υιοθέτηση και προώθηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία, οριστικοποίηση και στη συνέχεια, την υπογραφή του αρμοδίως.
«Η συναντίληψη και ο κοινός βηματισμός στο θέμα αυτό θα πρέπει να συντονιστεί με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των δύο οικισμών, από τη ΔΕΗ» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης.
>

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Αν όχι το λιγνιταέριο τι;;;

Οι παλαιότερες γενιές έχτισαν το θαύμα της ΔΕΗ με τον λιγνίτη, καθιστώντας την χώρα μας ενεργειακά αυτάρκη στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.
Σήμερα καλούνται οι δικές μας και οι επερχόμενες γενιές να δώσουμε νέες λύσεις ενεργειακής αυτάρκειας!!!
Αν όχι το λιγνιταέριο τι;
Πως και που θα ανοίξουμε νέα λιγνιτικά πεδία με σκάμματα ανοιχτής εξορύξεως μετατρέποντας την περιοχή σε σεληνιακό τοπίο;
Η μόνη περιβαλλοντική επίπτωση του λιγνιταερίου είναι μία πιθανή αλλά και μικρή καθίζηση εδάφους, το ποίο κατά άλλα παραμένει ανέπαφο μετά την εκμετάλλευση!!!
Πως μπορεί να συγκριθεί η μέθοδος της επιτόπου αεριοποιήσεως των λιγνιτών με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο επιφανειακής ή έστω υπόγειας εξορύξεως!!!

ν.δ.στεφανης

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Μετεγκαταστάσεις οικισμών Ακρινής Δ. Κοζάνης και Αναργύρων Δ. Αμυνταίου...

H Ερώτηση που ακολουθεί κατατέθηκε από τους βουλευτές Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη και Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη και έλαβε αρ. πρωτ. 6095-10/6/2016
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη
Θέμα: Μετεγκαταστάσεις οικισμών Ακρινής Δ. Κοζάνης και Αναργύρων Δ. Αμυνταίου.
Κύριε Υπουργέ,
κατά την προ ημερών συνάντησή μας στο γραφείο σας, παρουσία εκπροσώπων φορέων των υπό μετεγκατάσταση οικισμών Ακρινής Δ. Κοζάνης και Αναργύρων Δ. Αμυνταίου και των οικείων Ο.Τ.Α., έμειναν αναπάντητα βασικά ερωτήματα που αφορούν στην ουσία του ζητήματος.
Το βασικότερο όλων αφορά στην εξεύρεση πόρων για την έναρξη των εργασιών της μετεγκατάστασης των δύο οικισμών.
Όπως είπατε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν μπορούσατε να αναλάβετε κάποια δέσμευση για τη χρηματοδότηση των μετεγκαταστάσεων από μέρους της ΔΕΗ εξαιτίας της απουσίας του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη που είναι και ο αρμόδιος για θέματα οικονομικού περιεχομένου της Α.Ε.
Πολύ δε περισσότερο δε δεσμευτήκατε για χρονοδιάγραμμα έναρξης των πρακτικών εργασιών που αφορούν στις διαδικασίες έναρξης και ολοκλήρωσης των μετεγκαταστάσεων.
Επειδή η απρόσμενη απουσία του Προέδρου της ΔΕΗ στην προ ημερών προκαθορισμένη συνάντησή μας στο γραφείο σας με όλους τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών που ενδιαφέρονται για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών τους, δεν έδωσε τη δυνατότητα να ενημερωθούν οι παρεβρισκόμενοι για τις προθέσεις της ΔΕΗ,
Επειδή τις μετεγκαταστάσεις θα χρηματοδοτήσουν εξ ημισείας η ΔΕΗ Α.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο,
Επειδή υπάρχει απόφαση των Δ.Σ. των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας για χρηματοδότηση εξ ιδίων πόρων μέρους του κόστους των μετεγκαταστάσεων οικισμών που τους αφορούν,
Επειδή η θεσμοθέτηση Ειδικού Τιμολογίου Ηλεκτρικής Ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία απασχολεί εδώ και μήνες, από τις εκλογές των ΟΤΑ και εντεύθεν τις τοπικές κοινωνίες,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιο το εκτιμώμενο ποσό και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση της μετεγκαταστάσεως των δύο οικισμών που καλούνται να καλύψουν εξ ημισείας η ΔΕΗ Α.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο;
Προτίθεται η ΔΕΗ Α.Ε. να εγγράψει στον επόμενο προϋπολογισμό (2017) το σύνολο ή μέρος του ποσού που θα αφορά τις υποχρεώσεις της βάσει νόμου για τη χρηματοδότηση των εν λόγω μετεγκαταστάσεων;
Προτίθεται η Κυβέρνηση να εγγράψει το υπόλοιπο ποσό που αναλογεί στο Ελληνικό Δημόσιο για την ίδια περίοδο (προϋπολογισμός 2017) δεδομένου ότι οι Δήμοι Κοζάνης και Εορδαίας ήδη έχουν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις για χρηματοδότηση των μετεγκαταστάσεων των οικισμών που τους αφορούν (Ακρινής, Ποντοκώμης);
Ποια η επίσημη θέση της Κυβέρνησης επί της προτάσεως της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη θέσπιση ειδικού τιμολογίου ρεύματος στη Δυτική Μακεδονία με έκπτωση στο τιμολόγιο της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% για τις επιχειρήσεις και 30% για τα νοικοκυριά;

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Ένα στα τρία εγκεφαλικά οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μετατραπεί σε σημαντική αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς ευθύνεται ή έστω αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο ένα στα τρία από αυτά, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Τα υπόλοιπα οφείλονται ως επί το πλείστον στον τρόπο ζωής, ιδίως στο κάπνισμα, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή.
Συνολικά, τα εννέα στα 10 εγκεφαλικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ζούσαμε πιο υγιεινά και σεβόμασταν περισσότερο το περιβάλλον, λένε οι ειδικοί.
Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Lancet Neurology», υποδηλώνουν ότι έχουμε υποτιμήσει τις βλάβες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, προσθέτουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, σε όλο τον κόσμο σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν κάθε χρόνο εγκεφαλικό επεισόδιο, με τα 6 εκατομμύρια να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του και τα 5 εκατομμύρια να υφίστανται μόνιμες αναπηρίες, όπως διαταραχή ή απώλεια της ομιλίας, της όρασης και της κινητικότητας.
Οι επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία και άλλα ερευνητικά κέντρα, εξέτασαν στοιχεία από 188 χώρες του κόσμου που αφορούν την περίοδο 1990-2013.
Όπως διαπίστωσαν, τα τρία στα τέσσερα εγκεφαλικά (το 74,2%) σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και το 29,2% με την ατμοσφαιρική ρύπανση εντός και εκτός σπιτιού (σ.σ. οι παράγοντες αυτοί συχνά συνυπάρχουν, γι’ αυτό υπερβαίνει το άθροισμά τους το 100).
Οι ειδικοί λένε ότι μακροπρόθεσμα η ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επειδή προκαλεί αθηρωμάτωση στις αρτηρίες του εγκεφάλου και αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος και την αρτηριακή πίεση.
Έχει, όμως, και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως ο αυξημένος κίνδυνος ρήξης της αθηρωματικής πλάκας που μπορεί να οδηγήσει στην απόφραξη μιας αρτηρίας του εγκεφάλου.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βάλερι Φέϊιν, καθηγητής Επιδημιολογίας & Νευρολογίας και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Εγκεφαλικών & Εφηρμοσμένων Νευροεπιστημών του Ώκλαντ, δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενο να αναδειχθεί ως απειλή η ρύπανση, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό.
«Δεν περιμέναμε να έχει αυξηθεί τόσο πολύ η επίπτωσή της τις δύο τελευταίες δεκαετίες», είπε. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, εντός και εκτός σπιτιών, ασκεί μία μεγάλη και ολοένα πιο επικίνδυνη επίδραση στη συχνότητα των εγκεφαλικών σε όλο τον κόσμο».
Τα νέα ευρήματα καθίστανται ακόμα πιο ανησυχητικά από το γεγονός ότι στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα και όχι οι ρύποι από την καύση ορυκτών καυσίμων. «Εάν είχανσυνυπολογιστεί και αυτοί, τότε η επίπτωση της ρύπανσης πιθανώς θα ήταν πολύ μεγαλύτερη», εκτίμησε ο δρ Φέϊιν.
Και αυτό, διότι οι ρύποι των ορυκτών καυσίμων είναι πιο επιβλαβείς για το καρδιαγγειακό σύστημα απ’ ό,τι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, εξήγησε.
«Μία από τις κύριες πηγές των σωματιδίων αυτών είναι οι ρύποι που εκπέμπουν οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, επομένως καλή ιδέα θα ήταν να αποφεύγει κανείς να περπατάει στο δρόμο τις ώρες που υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων», συνέστησε.
Αντίστοιχα, «τις ημέρες κατά τις οποίες τα επίπεδα της ρύπανσης είναι υψηλά, καλό είναι ο πληθυσμός να αποφεύγει τις μετακινήσεις», κατέληξε.

Πηγή : http://ygeia.tanea.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει σημαντική αιτία πρόωρης θνησιμότητας στον πλανήτη. Παγκοσμίως, αποτελεί τον τέταρτο παράγοντα κινδύνου πρόωρου θανάτου, αφαιρώντας πάνω από 5,5 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε επικίνδυνα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επίσης σημαντική περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των παιδιών και παράγοντας κινδύνου για οξεία και χρόνια αναπνευστική νόσο.
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο, καθώς και τη νοητική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αύξησε τον κίνδυνο τουλάχιστον μιας ψυχιατρικής διάγνωσης σε παιδιά και εφήβους.
Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου NO2 και των PM10 και PM2.5 ήταν σε υψηλά επίπεδα.
Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, ο κίνδυνος αυξήθηκε 9% με υψηλότερη συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Επιπλέον, παιδιά και έφηβοι που ζουσαν σε περιοχές με ρύπανση ήταν πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα, όπως υπνωτικά και αντιψυχωσικά, για ψυχικές διαταραχές.
Η ερευνήτρια Anna Oudin, του Umea University στη Σουηδία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μπορούν να σημαίνουν ότι υψηλότερη συγκέντρωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης- κυρίως αυτή που σχετίζεται με το κυκλοφοριακό πρόβλημα- μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις ψυχικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον πληθυσμό κάτω των 18 ετών στις περιοχές της Στοκχόλμης, Vastra Gotaland, Skane και Vasterbotten.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open.

Πηγή: http://www.iatronet.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κοζάνης κ. Πλακεντάς για την Ποντοκώμη...

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Εγκρίθηκε από το ΣτΕ το ρυμοτομικό της Ποντοκώμης...

Ένα βήμα πιο κοντά στη μετεγκατάσταση βρίσκεται η Ποντοκώμη μετά και την έγκριση του ρυμοτομικού της απο το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με το πρακτικό συνεδρίασης και γνωμοδότησης του τμήματος Ε’ του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 131/2016 ξεπεράστηκε ένα ακόμα εμπόδιο στην πορεία της μετεγκατάστασης του οικισμού.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας ταχύτατης διαδικασίας που ακολουθήθηκε με διαρκείς παρεμβάσεις και παραστάσεις απο την πλευρά της περιφερειακής αρχής Δυτικής Μακεδονίας που κινεί τις διαδικασίες για να μετεγκατασταθεί η Ποντοκώμη εκεί που πρέπει και στο χρόνο που πρέπει, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη στην πορεία της μετεγκατάστασης, ενώ από πλευράς Περιφέρειας γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων της περιοχής και την εκπόνηση ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ποντοκώμης

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Θετική γνωμοδότηση για το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για τo νέο οικισμό της Ποντοκώμης – Στο επόμενο δίμηνο η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος...

Μια σημαντική εξέλιξη για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, έγινε γνωστή, σήμερα Δευτέρα 6/6, πριν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Το αρμόδιο τμήμα (5ο) του Συμβουλίου της Eπικρατείας γνωμοδότησε θετικά για το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για τo νέο οικισμό της Ποντοκώμης και πλέον αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (σε περίπου δύο μήνες από σήμερα), το οποίο και θα “ξεκλειδώσει” τις διαδικασίες για τις δημοπρατήσεις έργων και τη διανομή των οικοπέδων στο νέο οικισμό.
Παρακάτω δείτε δηλώσεις του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη, καθώς επίσης του νυν και του πρώην Δημάρχου Κοζάνης κ. Ιωαννίδη και Μαλούτα αντίστοιχα.
Για την εξέλιξη της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του 5oυ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το τοπικό ρυμοτομικό του νέου οικισμού της Ποντοκώμης, αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης καθώς και ο πρώην Λ. Μαλούτας.



Πηγή:http://www.kozan.gr/

Διαβάστε περισσότερα...
 
back to top