Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Διαχείριση αποβλήτων έως το καλοκαίρι του 2018...

Σχέδιο για την απομάκρυνση ή διαχείριση των αποβλήτων που έχουν επί μακρόν αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις τους θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι το καλοκαίρι οι βιομηχανίες όλης της χώρας. Παράλληλα τους δίνεται προθεσμία έως το καλοκαίρι του 2018 για την απομάκρυνση ή διαχείριση των αποβλήτων αυτών. Ολα αυτά στη «σκιά» της επικείμενης επιβολής ευρωπροστίμου στη χώρα μας για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 287.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων το 40-60% εξάγεται και το ένα τρίτο αποθηκεύεται «προσωρινά»... για πάντα, με αποτέλεσμα να έχουν μέχρι σήμερα ταφεί τουλάχιστον 16,8 εκατ. τόνοι. Εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, Χριστίνα Μπαριτάκη, δίνει συγκεκριμένες προθεσμίες στις βιομηχανίες με «προσωρινά» αποθηκευμένα απόβλητα, προκειμένου να τα διαχειριστούν. Πιο συγκεκριμένα:
• Οι βιομηχανίες που έχουν επί μακρόν συσσωρεύσει απόβλητα στις εγκαταστάσεις τους θα πρέπει έως τον Ιούνιο του 2016 να καταρτίσουν και να επιβάλουν προγράμματα συμμόρφωσης για τη διαχείριση και απομάκρυνσή τους, με προτεραιότητα στα επικίνδυνα.
• Τα προγράμματα αυτά θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχές (συνήθως οι περιφέρειες). «Η τήρηση των προγραμμάτων παρακολουθείται με υποβολή, ανά εξάμηνο, στην αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αρχή, των σχετικών με τη διαχείριση των αποβλήτων στοιχείων και παραστατικών», αναφέρεται.
• Η αποκατάσταση των χώρων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2018.
Η γ.γ. Περιβάλλοντος καλεί τις αδειοδοτούσες αρχές να ενημερώσουν τις βιομηχανίες και να κινητοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, βασιζόμενες στα στοιχεία που διαθέτουν για την ύπαρξη αποθηκευμένων αποβλήτων. Η «προσωρινή» (συχνά επί δεκαετίες) αποθήκευση των επικινδύνων αποβλήτων, ακόμα και κάτω ή δίπλα στις αυλές των εργοστασίων, είναι δυστυχώς μια συνηθισμένη πρακτική για πολλές μεγάλες βιομηχανίες, με άγνωστες υγειονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις (κοινό μυστικό, όμως, σε περιοχές όπως τα Οινόφυτα και ο Ασπρόπυργος). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2009 για την πλημμελή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και οδηγήθηκε φέτος για δεύτερη φορά στο Ευρωδικαστήριο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την άμεση επιβολή προστίμου τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ και ημερήσιο πρόστιμο 72.800 ευρώ μέχρι τη συμμόρφωση της χώρας. Πρόσφατα ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, υποστήριξε ότι το υπουργείο διερευνά τη δημιουργία πέντε χώρων υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα παλαιά λιγνιτικά πεδία Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας, στον Ασπρόπυργο, τα Οινόφυτα και τη Θεσσαλία. Στη χώρα υπάρχουν μόνο οι ιδιωτικοί χώροι ταφής, της ΔΕΗ και της εταιρείας Αλουμίνιον Α.Ε. Επίσης υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, με αποτέλεσμα το 40-60% των επικίνδυνων αποβλήτων να αποστέλλεται στο εξωτερικό (κυρίως στη Γερμανία και τη Σουηδία).

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top