Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Πάνω από 3,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης...

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Οι θάνατοι που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση αγγίζουν πλέον εξωφρενικά νούμερα. Η νέα μελέτη που εκπονήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από ειδικούς περιβαλλοντολόγους σε όλον τον κόσμο είναι η πρώτη αναλυτική αυτού του είδους. Και λαμβάνει υπ' όψη της δεκάδες νέες παραμέτρους καθώς και όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τον θάνατο πάνω από 3,2 εκατομμυρίων ανθρώπων τον χρόνο σε όλον τον κόσμο. Εστιάζοντας κυρίως στα μικροσωματίδια μικρότερα των 2,5 microns, η έρευνα έδειξε ότι αυτά συνδυάζονται με πολλούς πρόωρους θανάτους από καρδιακά νοσήματα, εμφράγματα, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες αρρώστιες που σχετίζονται κυρίως με το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.
Τα φαινόμενα αυτά παρουσιάζονται πολύ πιο έντονα σε πόλεις που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων, όπως η Σαγκάη, η οποία αποτέλεσε και το κύριο case study για την μελέτη. Τα μικροσωματίδια ΡΜ προέρχονται κυρίως από φωτιές, εργοστάσια παραγωγής ενέργειεας, αυτοκίνητα και φορτηγά, καθώς και από αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Οι συγκεντρώσεις τους μάλιστα είναι πιο έντονες σε χώρες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, όπου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ξύλο, σκουπίδια ακόμα και περιττώματα ζώων ως καύσιμη ύλη για να ζεσταθούν και να καλύψουν τις ανάγκες του νοικοκυριού τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη -ακόμα και των πλούσιων χωρών- ζουν σε πόλεις με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε μικροσωματίδια. Το αποδεκτό όριο είναι τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν σε κάποιες πόλεις της Ινδίας ή της Κίνας ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 100 και μάλιστα σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι απλά μερικές ημέρες.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι αν ακολουθηθούν οι προτάσεις των Διεθνών Οργανισμών, θα μπορούσαν να μειωθούν οι θάνατοι κατά 1,4 εκατ. τον χρόνο σε χώρες όπως η Ρωσία, Ινδία και Κίνα, ενώ μισό εκατομμύριο ακόμα λιγότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top