Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Η ρύπανση γερνάει τον εγκέφαλο, το τσάι τον επαναφέρει...

Είναι πασίγνωστες οι βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και για τον πλανήτη και για την υγεία μας. Νέα μελέτη όμως δείχνει, συγκεκριμένα, ότι η ρύπανση όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά γερνάει και τον εγκέφαλο μας πρόωρα! Όμως υπάρχουν τρόποι να προστατέψουμε τον εγκέφαλο μας, ακόμη και από την ρύπανση: Ένα απλό τσάι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά στην λήψη αποφάσεων, 30 μόνο λεπτά μετά την κατανάλωση. Και ίσως μετά από ένα καλό τσαγάκι αποφασίσουμε να μετακομίσουμε μακριά από περιοχές με υψηλούς δείκτες ρύπανσης και σώσουμε τον εγκέφαλο μας μια καλή!

Μακριά από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 943 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ ηλικίας άνω των 60 ετών, διαπίστωσαν πως όσοι είχαν εκτεθεί στα υψηλότερα επίπεδα ορισμένων ρύπων είχαν κατά 50% σχεδόν μεγαλύτερο κίνδυνο «σιωπηλών εγκεφαλικών», αλλά και μειωμένο όγκο εγκεφάλου. Οπως γράφουν οι ερευνητές στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «Stroke», υπέβαλαν τους εθελοντές τους σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και τους ρώτησαν πόσο κοντά ζουν σε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.
Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν στοιχεία από δορυφόρους για να μετρήσουν τα επίπεδα των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (ή PM2,5) – ένα είδος ρύπου που εύκολα εισέρχεται βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος. Οι εθελοντές που ήταν εκτεθειμένοι περισσότερο στα PM2,5 είχαν κατά 46% περισσότερες πιθανότητες να έχουν στον εγκέφαλό τους βλάβες από «σιωπηρά» εγκεφαλικά, δηλαδή από παροδικά, μικρά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία δεν είχαν προκαλέσει ανησυχητικά συμπτώματα και έτσι δεν τα είχαν αντιληφθεί.
Επιπλέον, κάθε αύξηση των επιπέδων των PM2,5 κατά δύο μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) συνοδευόταν από μείωση του όγκου του εγκεφάλου σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που θα αναμένονταν έπειτα από έναν χρόνο φυσικής γήρανσης. Αυτό, γράφουν οι ερευνητές, είναι πολύ σοβαρό, διότι η συρρίκνωση αποτελεί δείκτη της σχετιζόμενης με την ηλικία ατροφίας του εγκεφάλου, η οποία ως φαίνεται επιταχύνεται με τη ρύπανση.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel και άλλα κέντρα προσθέτουν ότι οι συσχετίσεις αυτές δεν άλλαξαν όταν συνυπολόγισαν τις άλλες παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως τα τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, ο τρόπος ζωής και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των εθελοντών τους. Και καταλήγουν γράφοντας πως τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με ύπουλες αλλαγές στη δομή του γηράσκοντος εγκεφάλου, ακόμα και σε άτομα δίχως άνοια ή γνωστό εγκεφαλικό».

Ένα τσάι αρκεί!
Το τσάι εκτός από χαλαρωτική επίδραση στον οργανισμό, φαίνεται να βελτιώνει και τις πνευματικές επιδόσεις του ανθρώπου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutritional Neuroscience. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ διαπίστωσαν ότι η νευρολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου αυξανόταν αξιοσημείωτα περίπου μισή ώρα μετά την κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού, περιλαμβανομένων και των διαδικασιών της μνήμης και της λήψης αποφάσεων.
Αν και προς το παρόν παραμένει ασαφές ποια συστατικά του τσαγιού ευθύνονται για την επίδραση αυτή, παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει τον ρόλο των φλαβονοειδών, τα οποία δεν επηρεάζονται από τη προσθήκη γάλακτος στο ρόφημα. Τα φλαβονοειδή είναι ήδη γνωστό ότι συντελούν στον έλεγχο της φλεγμονής στον οργανισμό, προάγουν την αγγειακή λειτουργία και περιορίζουν τις θρομβώσεις.
Οι βρετανοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Έντουαρντ Όκελλο κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα καθώς μελετούσαν την επίδραση του τσαγιού σε διάφορες νευρολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. «Το τσάι έχει σχετιστεί με πολλά πνευματικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της προσοχής, η χαλάρωση και η διαύγεια της σκέψης. Η μελέτη μας έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία μας», σχολιάζει ο Δρ Οκελλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου ΙΙ και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, εφόσον εκδηλωθεί. Τέλος, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι έχει παρατηρηθεί ότι αναστέλλουν τις επιδράσεις της γήρανσης, ενώ η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού μειώνει τα επίπεδα του στρες. Το λευκό τσάι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, αφού αναστέλλει την ανάπτυξη των νέων λιποκυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top