Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Πόσο “πράσινη” είναι η σχεδιαζόμενη μονάδα Πτολεμαΐδα 5;

Εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης από το ΥΠΑΠΕΝ για την υπογραφή της άδειας εγκατάστασης της Πτολεμαΐδα 5, η Greenpeace αποκαλύπτει πόσο “πράσινη” είναι η σχεδιαζόμενη μονάδα. Την ώρα που ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνης σπεύδει να ακυρώσει μικρές μονάδες καθαρής ενέργειας (βιομάζα) ως “ρυπογόνες”, φαίνεται να δίνει το πράσινο φως στην πιο βρώμικη και καταστροφική επένδυση που έχει σχεδιαστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, που επιλέγει να συνδιαλλαγεί αποκλειστικά με υποστηρικτές του λιγνίτη, φαίνεται να αδιαφορεί για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση αφορά την υγεία και την οικονομική κατάσταση 11 εκατ. Ελλήνων πολιτών.
Παρά τις συχνές διαβεβαιώσεις συνδικάτων του λιγνίτη, η Greenpeace παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι «η νέα σύγχρονη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Πτολεμαΐδα V» (sic) που προορίζεται να λειτουργήσει από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, θα ρυπαίνει πολύ περισσότερο από όσο ήδη ρυπαίνουν αντίστοιχες λιγνιτικές μονάδες ανά τον κόσμο που βρίσκονται σε λειτουργία εδώ και χρόνια.


«Αν ο Υπουργός ρωτήσει και αλλού σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα του πουν ότι η σχεδιαζόμενη λιγνιτική μονάδα αποτελεί ένα τεχνολογικό απολίθωμα πριν καν κατασκευαστεί, ένα εργοστάσιο που θα επιβαρύνει αναίτια τη δημόσια υγεία 11 εκατ. πολιτών και μακροπρόθεσμα θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Σημείωση: Στην πραγματικότητα η διαφορά ανάμεσα στους ρύπους της Πτολεμαΐδας και των υπολοίπων μονάδων μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι αναφερόμενες τιμές της Πτολεμαΐδας (από την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων) αφορούν μέσες ετήσιες τιμές, ενώ των υπολοίπων μονάδων από πραγματικές μετρήσεις και αφορούν μέσες ωριαίες τιμές.

Πηγή: http://www.greenpeace.org/

1 σχόλιο:

nikos είπε...


Φθηνότερη η εισαγόμενη ενέργεια από την παραγόμενη με λιγνίτη

http://www.kathimerini.gr/813631/article/oikonomia/epixeirhseis/f8hnoterh-h-eisagomenh-energeia-apo-thn-paragomenh-me-lignith

 
back to top