Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Κρίσιμη μέρα για το Γενικό Πολεοδομικό του νέου οικισμού της Ποντοκώμης...

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που αποκαλύπτει το θέμα, σήμερα Παρασκευή (5/12), συζητείται στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΑΘήνα), η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού του νέου οικισμού της Ποντοκώμης. Η έγκριση αυτή είναι προαπαιτούμενη για την πορεία των διαδικασιών της μετεγκατάστασης κι αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν από την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως έχει “παγώσει” το θέμα εκπόνησης των νέων μελετών εφαρμογής του οικισμού. Η ΑΝΚΟ (Αναπτυξιακή Δ. Μακεδονίας) έχει ολοκληρώσει τις προμελέτες των έργων υποδομής (οδοποιίας, αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων, τηλεθέρμανσης, ύδρευσης, γεωλογικές κτλ.) κι αναμένεται να υπογράψει νέα σύμβαση για την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση του προσδιορισμού προσωρινής τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης του οικισμού της Ποντοκώμης κι αν δεν υπάρξει εκ νέου αναβολή, τότε από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης και εντός διαστήματος 18μηνων, θα πρέπει να αποδοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Είναι προφανές πως τα επόμενα δύο χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της μετεγκατάστασης, ενώ υπάρχει η ανησυχία πως οι κάτοικοι της Ποντοκώμης ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις άλλων οικισμών που μετεγκαταστάθηκαν και στους οποίους, ενώ δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής, είχε ξεκινήσει το κτίσιμο νέων κατοικιών, με τα γνωστά προβλήματα που προέκυψαν.
Η αγωνία είναι πλέον έκδηλη και στους εμπλεκόμενους φορείς, που βρίσκονται σε διαρκείς επαφές, προκειμένου να επισπεύσουν εκκρεμότητες. Χρήματα από το νέο πρόγραμμα του Τοπικού Πόρου έχουν “έρθει”, όμως ο συνολικός προγραμματισμός από πλευράς δήμων και περιφέρειας, για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, καθυστερεί. Τις επόμενες μέρες κι εφόσον εγκριθεί – σήμερα Παρασκευή – το Γενικό Πολεοδομικό του νέου οικισμού της Ποντοκώμης, αναμένεται να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση, για το πού ακριβώς βρισκόμαστε κι αν τελικά είμαστε οριακά σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες και τον αρχικό προγραμματισμό.

Πηγή: www.kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top