Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Νέα στοιχεία για τη σχέση του αυτισμού με την ατμοσφαιρική ρύπανση...

Νέα έρευνα υποδεικνύει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ του αυτισμού και της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ερευνητική ομάδα του Harvard School of Public Health παρατήρησε ότι υψηλά επίπεδα ρύπανσης συνδέθηκαν με διπλάσιο ποσοστό αυτισμού στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.767 παιδιά. Πρόσθεσε ότι για αυτό μπορούν ενδεχομένως να κατηγορηθούν τα μικροσκοπικά σωματίδια που περνούν από τους πνεύμονες στο κυκλοφορικό.
Ειδικοί δήλωσαν ότι οι έγκυες θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση στη ρύπανση, αν και η σχέση πρέπει να αποδειχτεί.
Η ρύπανση είναι σίγουρα βλαβερή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι προκαλεί 3,7 θανάτους κάθε χρόνο.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Environmental Health Perspective'' εξέτασε πιθανή σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τον αυτισμό.
Εξέτασε 245 παιδιά με αυτισμό και 1.522 χωρίς.
Εστιάζοντας στην υπολογισμένη έκθεση στη ρύπανση κατά την εγκυμοσύνη, με βάση τη διεύθυνση της μητέρας, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης ήταν πιό συχνά σε παιδιά με αυτισμό.
Η ισχυρότερη σχέση ήταν με τα λεπτά σωματίδια.
Παρόλα αυτά, η έρευνα δεν μπορεί να καταλήξει ότι η ρύπανση προκαλεί αυτισμό, καθώς μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που δεν ελήφθησαν υπόψη στην έρευνα. Υπάρχει ένα μεγάλο κληρονομικό στοιχείο στον αυτισμό, αλλά ο ερευνητής Dr Marc Weisskopf, δήλωσε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ρύπανση μπορεί ενδεχομένως επίσης να παίζει ρόλο.
Πρόσθεσε ότι η εστίαση των ευρημάτων στην περίοδο της εγκυμοσύνης και συγκεκριμένα στο τρίτο τρίμηνο αποκλείει πολλές άλλες πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματα.
Πηγές: ''Environmental Health Perspective'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top