Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Βρετανία: απειλή για τη δημόσια υγεία η μόλυνση του αέρα...

Η ρύπανση του αέρα συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών «σοβαρής κρίσης για τη δημόσια υγεία» και τελικά συνδέεται με τόσο πολλούς…
Τα καινούργια σχολεία, οι οίκοι φροντίδας και τα νοσοκομεία πρέπει να χτίζονται μακριά από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από τη μόλυνση του αέρα, υποδεικνύει νέα έκθεση του βρετανικού Κοινοβουλίου.
Η Επιτροπή Ελέγχου του Περιβάλλοντος του βρετανικού Κοινοβουλίου προειδοποιεί ότι η ρύπανση του αέρα συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών «σοβαρής κρίσης για τη δημόσια υγεία» και τελικά συνδέεται με τόσο πολλούς θανάτους όσο και το κάπνισμα. Την ίδια ώρα προτείνει ένα πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων ντίζελ με σκοπό τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων.
Η βρετανική κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι η «βαριά της επένδυση» είναι η απαλλαγή της ατμόσφαιρας από τους επικίνδυνους ρύπους αλλά ακτιβιστές ανατρέπουν τα επιχειρήματά της προβάλλοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, 29 χιλιάδες θάνατοι ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνδέονται με τη μολυσμένη ατμόσφαιρα.
Το διοξείδιο του αζώτου προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών, εμποδίζει τη λειτουργία των πνευμόνων και επιδεινώνει τα συμπτώματα άσθματος. Επίσης μικροσωματίδια της ορυκτής σκόνης, του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top