Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

4 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τη ρύπανση...

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με το άσθμα καθώς και με αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχουν και κάποιες επιπτώσεις της όμως που στους περισσότερους από εμάς είναι τελείως άγνωστες. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι η ρύπανση μπορεί να κάνει τις τροφές που καταναλώνουμε πιο φτωχές σε θρεπτικά συστατικά; Ξέρατε ότι οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της ρύπανσης; Ανακαλύψτε μερικές λιγότερο γνωστές, αλλά αρκετά ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος.

Οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο
Οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι ενδέχεται να είναι πιο ευαίσθητοι σε παθήσεις των πνευμόνων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς εισπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιστήμονες από τον Καναδά, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Risk Analysis», μελέτησαν πάνω από 1.900 εθελοντές (παιδιά και ενήλικες) και ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι εισέπνεαν ως και 50% περισσότερους ρύπους την ημέρα.
Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος του καθένα, ενώ με εξετάσεις υπολογίσθηκε ο αέρας που εισέπνεαν. Οι επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον Dr Pierre Brochu, ανακάλυψαν ότι γενικά οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες εισπνέουν σε καθημερινή βάση ως 50% περισσότερο αέρα σε σχέση με τους συνομήλικους τους που δεν έχουν περιττά κιλά. Από την άλλη τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά εισπνέουν 10-24% περισσότερο αέρα, σε σύγκριση με τους φυσιολογικού βάρους συνομηλίκους τους. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος (ΔΜΣ από 18,5 έως και 25) εισέπνεαν κατά μέσο όρο καθημερινά γύρω στα 16 κυβικά αέρα, ενώ όσοι είχαν ΔΜΣ από 35 έως 40 εισέπνεαν γύρω στα 24 κυβικά μέτρα αέρα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά κυρίως για τα παιδιά που είναι παχύσαρκα.

«Θολώνει» το μυαλό μας
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης στις πόλεις μπορεί να γεράσουν πρόωρα τον εγκέφαλό μας. Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις ευθύνονται για τη γήρανση του εγκεφάλου, μέχρι και τρία χρόνια, σε άτομα άνω των 50 ετών, σύμφωνα με έρευνα. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένιση των λειτουργιών του εγκεφάλου σε άτομα άνω των 50 ετών, ενώ προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τον κακής ποιότητας ατμοσφαιρικό αέρα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων.
Στη μελέτη που συμμετείχαν 15.000 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια του αέρα, μπορεί να αποτελούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό παράγοντα κινδύνου που μειώνει την απόδοση του εγκεφάλου μας. Διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων εμφάνιζαν χειρότερες αποδόσεις σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων που τους υπέβαλαν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγεται από τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων, καθώς και από τους λέβητες φυσικού αερίου και τη βαριά βιομηχανία, στην υγεία των εθελοντών. Ανακάλυψαν ότι για κάθε επιπλέον 10 μικρογραμμάρια ρύπανσης, ανά κυβικό μέτρο αέρα, η απόδοση του εγκεφάλου των εθελοντών μειώθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο με 3 χρόνια γήρανσης.

Μας κλέβει πολύτιμες βιταμίνες
Ο οργανισμός ενός ανθρώπου που κατοικεί σε βεβαρημένο από καυσαέρια περιβάλλον δαπανά μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών τις οποίες χρησιμοποιεί ο οργανισμός του για να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οι ρύποι. Γι' αυτό το λόγο, οι ανάγκες σε βιταμίνες ενός ανθρώπου που μένει στις μεγαλουπόλεις αυξάνονται. Όπως και το κάπνισμα, έτσι και η ρύπανση, με τον ίδιο μηχανισμό, μειώνει την απορρόφηση σημαντικών βιταμινών.

Απειλεί την θρεπτική αξία των τροφίμων
Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα η συνεχής αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα απειλεί την θρεπτική αξία των τροφίμων. Συγκεκριμένα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διαπίστωσαν πως στην περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση της ρύπανσης, μέχρι το 2050 θα έχουν επηρεαστεί σημαντικά οι γεωργικές καλλιέργειες. Η μείωση στα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών αναμένεται από τους ειδικούς να φτάσει το 10%. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι ερευνητές κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν μία παγκόσμια ανάλυση η οποία βασίστηκε σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Ερευνητικές ομάδες από αυτές τις χώρες καλλιέργησαν διαφορετικές ποικιλίες δημητριακών και οσπρίων σε χωράφια, με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, επίπεδα που αντιστοιχούσαν στα επίπεδα που αναμένονται το 2050, εάν δεν αλλάξει κάτι. Εντόπισαν λοιπόν σημαντική μείωση σε διάφορα θρεπτικά συστατικά (σίδηρο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες κτλ). Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ήδη αντιμετωπίζει ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως είναι ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Πηγή: http://www.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top