Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Στον «αέρα» η μπίζνα με τα σκουπίδια στη Δυτική Μακεδονία...

«Φρένο» στη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων από το ΕΣΠΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας που διαπίστωσε σε 11 περιφέρειες της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», με παρέμβαση της χρηματοδοτικής αρχής της ΕΕ έχουν ήδη «παγώσει» από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι διαδικασίες χρηματοδότησης 14 έργων διαχείρισης απορριμμάτων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που δρομολογήθηκαν στις περιφέρειες:
Αττικής (Φυλής, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα)
Πελοποννήσου
Δυτικής Μακεδονίας
Κεντρικής Μακεδονίας
Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Αιτωλοακαρνανίας
Σερρών
Ηλείας
Ηπείρου
Κέρκυρας και
Θεσσαλίας.
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι αρμόδιες διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβησαν στην αναστολή της χρηματοδότησης καθώς διαπίστωσαν ότι έχει γίνει συστηματική παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας τόσο στις διακηρύξεις συμβάσεων, τις ανακηρύξεις προσωρινών αναδόχων και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (παραβίαση Οδηγίας 85/337 ΕΚ) όσο και στη βασική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα (Οδηγία 2008/98).

Κλείνει η «κάνουλα» του ΕΣΠΑ
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, κινούνται διαδικασίες που οδηγούν το προσεχές χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης τους από το «νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).
Καταργείται δηλαδή η προβλεπόμενη χρηματοδότηση των έργων έως 50% από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 2,2, δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ οι αναθέσεις των συγκεκριμένων έργων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Επισημαίνεται πως σε όλες τις αναθέσεις των 14 έργων διαχείρισης απορριμμάτων, διαπιστώθηκε ότι τίθεται συμβατικός όρος περί «εγγυημένης ποσότητας σκουπιδιών». Αυτό σημαίνει ότι οι ανάδοχοι που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα εξασφαλίζουν για τα επόμενα 28 έως 30 χρόνια που θα έχουν τη διαχείριση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, σταθερή ετήσια ποσότητα σκουπιδιών προς διαχείριση. Σε περίπτωση που ο όγκος σκουπιδιών είναι μικρότερος, οι περιφέρειες μέσω των τελών που θα εισπράττουν από τους πολίτες θα πληρώνουν ρήτρες εγγυημένων ποσοτήτων στους ανάδοχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top