Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Εκδικάστηκαν στο Εφετείο οι αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση της Μαυροπηγής...

Εκδικάστηκε στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 2 Απριλίου η οριστική τιμή μονάδας για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Μαυροπηγής από την αναγκαστική απαλλοτρίωση του προς μετεγκατάσταση οικισμού του Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας, για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής.
Η εκδίκαση εξελίχθηκε ομαλά, αν και ΔΕΗ και νομικοί συμπαραστάτες των κατοίκων της Μαυροπηγής διασταύρωσαν τα ξίφη τους, αφού οι τιμές που προτείνει η ΔΕΗ κρίνονται από τους κατοίκους ανάξιες για να αντικαταστήσουν τα σπίτια που καλούνται να εγκαταλείψουν και μάλιστα άμεσα, καθώς όπως είχε αποκαλύψει ο «Π», η ΔΕΗ ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο είχε αποστείλει εξώδικα στους κατοίκους με τα οποία τοΎς καλούσε να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους. «Ευελπιστούμε η απόφαση του Εφετείου να είναι θετική», δήλωσε μιλώντας στον «Π» ένας εκ των νομικών συμπαραστατών των κατοίκων της Μαυροπηγής, ο δικηγόρος Βασίλης Τσιώτσιας, αλλά και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης.
Ο κ. Τσιώτσιας ανέφερε ότι η ΔΕΗ επανέφερε τις τιμές που είχε προτείνει και στην πρωτόδικη δίκη, «οι οποίες όμως απέχουν πάρα πολύ από την πραγματική αξία των απαλλοτριωμένων ακινήτων και των επικειμένων τους». Σημείωσε δε ότι «εμείς αποδείξαμε τους ισχυρισμούς και τις θέσεις μας για τις χαμηλές τιμές που προτείνονται με αποδεικτικό μέσο, ότι με αυτές τις τιμές οι κάτοικοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την περιουσία τους.»
Η ΔΕΗ, πρόσθεσε, προέβαλλε εξάλλου ένσταση αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας των αντικειμενικών αξιών, η οποία ένσταση όμως έχει υποβληθεί ήδη σε δύο προγενέστερες απαλλοτριώσεις (αγροτεμάχια Ποντοκώμης και Αναργύρων) και απορρίφθηκε με δύο αποφάσεις του Εφετείου.
Ο κ. Τσιώτσιας τόνισε ακόμη ότι «αυτό που ζητούμε εμείς (κάτοικοι της Μαυροπηγής) είναι να επιδικασθούν οι τιμές που προβλέπει το Σύνταγμα. Να είναι πλήρης η αποζημίωση που θα επιδικασθεί, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Συντάγματος. Και πλήρης σημαίνει- σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων- εκείνη η αποζημίωση που θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων οικημάτων και κτημάτων της Μαυροπηγής να τα αντικαταστήσουν με άλλα ισάξια. Οι τιμές όμως που προτείνει η ΔΕΗ δεν καλύπτουν αυτή την έννοια της απαλλοτρίωσης, διότι δεν επαρκεί η αποζημίωση για την αντικατάσταση των απαλλοτριωμένων με άλλα ίσης αξίας.»
Στο δικαστήριο προσκομίστηκαν εξάλλου έγγραφα, συμβόλαια, αντικειμενικές αξίες ακινήτων τόσο της πόλης Πτολεμαΐδας όσο και από γύρω οικισμούς, καθώς και τεχνικές εκθέσεις μηχανικών και Ορκωτών λογιστών εκτιμητών, όπως δήλωσε στον «Π» έτερος εκ των νομικών συμπαραστατών των κατοίκων της Μαυροπηγής, ο δικηγόρος Κύρος Σπόντης. Τόνισε μάλιστα ότι «τα έγγραφα αυτά καταδεικνύουν ότι οι πραγματικές τιμές για αγορά ακινήτων είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που προτείνει η ΔΕΗ για τις απαλλοτριωμένες περιουσίες, καθώς η πρόταση της ΔΕΗ αντιστοιχεί κάτω από το μισό, στο ¼ περίπου από τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής και ως εκ τούτου εάν επιδικαστούν οι τιμές που προτείνει η ΔΕΗ οι κάτοικοι δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα σπίτια τους».
Αισιόδοξος ότι «το δικαστήριο θα αντιληφθεί ότι με τις αποζημιώσεις που προτείνει η ΔΕΗ δεν μπορούν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής να αντικαταστήσουν τα σπίτια και κτήματα που απαλλοτριώνονται στο χωριό τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινοτικής Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ. Εξήγησε ότι «για να μπορέσουν οι κάτοικοι να χτίσουν χρειάζεται να αγοράσουν οικόπεδο και με τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ισάξια τα σπίτια και τις περιουσίες τους» και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι το Εφετείο θα αποτρέψει μια αδικία εις βάρος των κατοίκων της Μαυροπηγής, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες από τη λειτουργία του ομώνυμου ορυχείου της ΔΕΗ εδώ και μια 15ετία σχεδόν».

Πηγή: http://e-ptolemeos.gr - Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top