Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή στα κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ για κατολισθήσεις μετά από καταγγελίες κατοίκων της Ακρινής...

Η πρώτη καταδίκη της ΔΕΗ και συγκεκριμένα των κορυφαίων διοικητικών στελεχών της για περιβαλλοντικές παραβάσεις που έχουν αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, είναι γεγονός! Ειδικότερα, την Τετάρτη, στα Δικαστήρια της Κοζάνης δικάστηκε η υπόθεση με τις μεγάλες κατολισθήσεις του Ορυχείου στην Ακρινή, με κατηγορούμενους τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο, τον νυν πρόεδρο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό, τον πρώην προϊστάμενο Νοτίου Πεδίου του ΛΚΔΜ Στέφανο Παλαβό και τον νυν προϊστάμενο Ιωάννη Ιωακείμ. Η απόφαση έχει ιδιαίτερη αξία μιας και οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές παραβάσεις της ΔΕΗ έχουν «συρθεί» στα δικαστήρια για τις κινητοποιήσεις τους αυτές.
Σε ότι αφορά στην υπόθεση, πρόκειται για τις κατολισθήσεις που είχαν γίνει στην περιοχή το 2009 και το 2011. Μάλιστα από το 2008 είχε γίνει σχετική καταγγελία στην Επιθεώρηση μεταλλείων και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από τον Κώστα Πουτακίδη, κάτοικο της περιοχής και πρόεδρο του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τον έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν τις παραβάσεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στον Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη και όρισε δικάσιμο αρχικά για τις 2 Φεβρουαρίου. Η υπόθεση, όμως, πήρε αναβολή τότε και δικάστηκε οριστικά την Τετάρτη 26 Μαρτίου στην Κοζάνη με την απόφαση να είναι καταδικαστική για τα μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ. Η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ποινή στην οποία οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις βεβαιώσεις των παραβάσεων κινήθηκαν οι διαδικασίες από τη ΔΕΗ για την απαλλοτρίωση του οικισμού.
«Για πρώτη φορά δικάστηκαν οι τέως και οι νυν πρόεδροι και μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ για περιβαλλοντολογικούς όρους», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Κώστας Πουτακίδης, ο οποίος σημείωσε πως εκκρεμεί να εκδικαστεί η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο ίδιος προς τη ΔΕΗ και τα μεγαλοστελέχη της, για ίδιες παραβιάσεις της επιχείρησης που αφορούν το περιβάλλον στην περιοχή. «Έγινε υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή, γεγονός για το οποίο εμείς οι κάτοικοι φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε και μάλιστα μας τρέχουν στα δικαστήρια! Η καθημερινότητα που βιώνουμε είναι τραγική. Έχουμε υπερβάσεις ορίων σχεδόν σε καθημερινή βάση. Εμείς σαν κάτοικοι για τις κατολισθήσεις στο συγκεκριμένο σημείο διαμαρτυρηθήκαμε, δικαστήκαμε και τώρα ήρθε η σειρά τους. Υποστηρίζεται το δίκαιο αίτημά μας!».

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινός Λόγος - της Βάσως Σάφη

1 σχόλιο:

nikos είπε...

δεν είδαμε ακόμα κανένα σχόλιο απο τον Επαναστατικό "Σπάρτακο"

 
back to top