Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η κιτρινίλα που δίνει ρεύμα στην Αθήνα...

Χτυπάς στα πλήκτρα «λιγνίτης» και σου βγάζει ότι…
! Όταν βρέχει, η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη γεμίζουν λάσπη.
! Όταν έχει άπνοια, κιτρινίζει ο αέρας.
! Από τις μονάδες στο Αμύνταιο, η κιτρινίλα φτάνει μέχρι τους γείτονες στην ΠΓΔΜ.
! Όταν γυρίζει ο μπαμπάς ΔΕΗτζής στο σπίτι, φυσάει μαύρο στα χαρτομάντιλα.
! Οι θάνατοι από τον καμένο λιγνίτη και τα αναπνευστικά στα παιδιά χτυπάνε κόκκινο.
! Μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2014, σκοτώθηκαν δυο εργάτες στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας και ένας τραυματίστηκε στο Αμύνταιο.
! Η κάποτε ζωντανή λίμνη Βεγορίτιδα, δεν έχει πια νερό και ψάρια.
! Στον κάποτε πολύ παραγωγικό και πλούσιο κάμπο της Πτολεμαΐδας, τώρα δεν φυτρώνει σχεδόν τίποτα, ενώ το άλλοτε υγιεινό κλίμα τώρα είναι ανυπόφορο.
! Ο λιγνίτης είναι το πιο βρώμικο και το λιγότερο αποδοτικό από όλα τα κάρβουνα.
! Η ΔΕΗ κατέχει ευρωπαϊκά πρωτεία: τις πιο βρώμικες μονάδες σε όλη την ΕΕ.
! Η ΔΕΗ, η «δική μας» ΔΕΗ, χτίζει νέο εργοστάσιο λιγνίτη με γερμανικά ευρώ.
! Η ΔΕΗ, η «δική μας» ΔΕΗ, κόβεται σε κομμάτια και πουλιέται, μαζί με εργοστάσια και ορυχεία λιγνίτη.
Μέσα στην πραγματική κιτρινίλα του λιγνίτη, χάνεται η πολιτική κιτρινίλα που δεν φυτρώνει μόνο στο ίντερνετ, αλλά κυριαρχεί στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης:
; Ο λιγνίτης είναι το δικό μας, «φθηνό» κάρβουνο που δίνει φως στον λαό.
; Ο λιγνίτης δεν σκοτώνει, αλλά δίνει δουλειές.
; Η ΔΕΗ τονώνει την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας, που έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα.
; Ο λιγνίτης είναι φθηνός, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέλουν επιδοτήσεις για να κρατηθούν στη ζωή.
; Ο λιγνίτης είναι απαραίτητος, επειδή οι ανανεώσιμες δεν δίνουν σταθερά φορτία και θα έχουμε μπλακ άουτ.
; Ο πόλεμος στον λιγνίτη είναι παγκόσμια συνωμοσία κάποιων οικολογικών λόμπι που βάζουν πλάτη σε μεγάλες βιομηχανίες κατασκευής αιολικών, όπως η ΤΕΡΝΑ, ο Κοπελούζος ή ο Μυτιληναίος.
; Η γερμανική τράπεζα που δανείζει για τη νέα μονάδα λιγνίτη, την Πτολεμαΐδα V, αποδεικνύει ότι η ΔΕΗ είναι μια αξιόπιστη και ισχυρή εταιρεία ενέργειας.
Όμως ξέρουμε πως ούτε φθηνός, ούτε καθαρός είναι ο λιγνίτης. Κατά βάθος ίσως υποψιαζόμαστε πως η μεγάλη ανεργία της Δυτ. Μακεδονίας και τα προβλήματα υγείας πολλαπλασιάζονται στις λιγνιτικές ερήμους και στα κίτρινα νέφη και νερά της. Αν θέλουμε, μπορούμε να διαβάσουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βασίζονται σε τεχνολογίες που ραγδαία εξελίσσονται και βελτιώνονται, ενώ κάποιες ενεργοβόρες χώρες, όπως η Δανία, καλύπτουν την (αυξημένη) χειμερινή ενεργειακή τους ζήτηση από ανανεώσιμες μέχρι και κατά 57%, χωρίς καμία διακοπή. Ίσως δεν έχουμε ασχοληθεί, όμως οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα είναι παγκοσμίως πενταπλάσιες από τις ενισχύσεις για την καθαρή ενέργεια (απλά δεν τις βλέπουμε απευθείας στους λογαριασμούς μας). Ξέρουμε καλά και ότι τα μεγάλα λόμπι που ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και προκαλούν ακόμα και πολέμους είναι τα πετρέλαια και ο άνθρακας. Αν ψάξουμε, θα δούμε πως οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν μεγαλύτερο συμφέρον από τον λιγνίτη, παρά από τα διάσπαρτα αιολικά πάρκα: για την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ (1,4 δισεκ. ευρώ) διαγωνίστηκαν μόνο η ΤΕΡΝΑ και οι Μυτιληναίος-Κοπελούζος, με τον διαγωνισμό να κατακυρώνεται στην πρώτη. Καταλαβαίνουμε και ότι η γερμανική τράπεζα δεν μας δανείζει επειδή οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, αλλά επειδή έτσι επιδοτεί 1.150 θέσεις εργασίας στη Γερμανία και στηρίζει τις γερμανικές εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού. Και κάπου έχουμε ακούσει, αλλά έχουμε και ένα βολικό φλερτ με τον σκεπτικισμό, ότι η κλιματική αλλαγή είναι απειλητικά εδώ και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις υψηλές εκπομπές ρύπων (και) από τα εργοστάσια της ΔΕΗ.
Στην καρδιά μας η ΔΕΗ είναι φως και παραμένει, ακόμα, δική μας. Τώρα που αποφασίστηκε η πώλησή της, τώρα δίνεται πολιτική ένταση στην ανάδειξη κάποιας οικονομικής και παραγωγικής αξιοπιστίας της. A cunning plan, indeed…
Η Ελλάδα προσπαθεί να καυχηθεί για την πιο «βρώμικη» επιχείρηση, αυτήν που κατέχει την πρώτη και την τρίτη από τις 30 πιο ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ. Είναι εξοργιστικό που τώρα αυτή η βρώμικη δική μας επιχείρηση μακιγιάρεται με πούδρα λιγνίτη, για να βγει στο νυφοπάζαρο μπας και βρει πλούσιο γαμπρό. Είναι απογοητευτικό που σαν μεγάλο αναπτυξιακό έργο προβάλλεται μια ακόμα μονάδα λιγνίτη που θα εγκλωβίσει τη χώρα στο κάρβουνο μέχρι το 2060 και θα ακυρώσει τις δημόσιες δεσμεύσεις της ΔΕΗ για 100% καθαρή ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2050. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού θα έπρεπε να μας φωτίζει με την πρωτοπορία, την καθαρότητα της ενέργειας, την καινοτομία και τον σεβασμό στην υγεία ανθρώπων και πλανήτη και θα έπρεπε να αποτελεί υπόδειγμα για τον ιδιωτικό τομέα.
*Φωτο: Θέα από παιδική χαρά σε λιγνιτοχώρι της Κοζάνης

Πηγή: http://enfo.gr/- Theodota Nantsou,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top