Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τροποποίησαν την απόφαση κήρυξης απαλλοτρίωσης της Μαυροπηγής...

Προβληματισμός στην τοπική κοινωνία για τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης.
Στην τροποποίηση της απόφασης κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του προς μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (ΟΔΠ4), έκτασης εμβαδού 415.000 τ.μ. για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Μια απόφαση η οποία προξενεί έντονο προβληματισμό στην κοινωνία της Μαυροπηγής και όχι μόνο, καθώς έρχεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης του οικισμού της Μαυροπηγής. Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η τροποποίηση απόφασης κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του προς μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής (ΟΔΠ4), που υπογράφεται- με εντολή του Υφυπουργού- από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη.
Στην απόφαση αυτή αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
1. Τροποποιούμε, κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθ. 2515/2013 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, την πρώτη παράγραφο της υπ’ αριθ. πρωτ. Δ9/Δ/Φ 53/20643/3785/07.09.2011 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περί κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του προς μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής του Δήμου Εορδαίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (ΟΔΠ4), για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 234/ΑΑΠ, ως εξής:
«Κηρύσσουμε αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ και με δαπάνες της αιτούσας ΔΕΗ Α.Ε., του προς μετεγκατάσταση οικισμού Μαυροπηγής του δήμου Εορδαίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (ΟΔΠ4), έκτασης εμβαδού 415.000 τ.μ. για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος του Ορυχείου Μαυροπηγής του Λιγνιτικού Κέντρου δυτικής Μακεδονίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε.»

2. Κατά τα λοιπά, η υπ’ αριθ. πρωτ. Δ9/Δ/Φ 53/20643/3785/07.09.2011 απόφαση παραμένει ως έχει.»

Τον έντονο προβληματισμό του για την τροποποίηση της απόφασης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού Μαυροπηγής «τρεις μήνες μετά που ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και την παρακατάθεση του γραμματίου είσπραξης της αποζημίωσης» εξέφρασε μιλώντας στον «Π» ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εμμανουήλ. «Είναι τουλάχιστον περίεργο να έρχεται το Υπουργείο Ενέργειας 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και να τροποποιεί την αρχική απόφαση κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, επικαλούμενο κάποιες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και αίτηση θεραπείας της ΔΕΗ.». Υπενθύμισε μάλιστα ότι η αρχική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Φύλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης) στις 14 Σεπτεμβρίου 2011, έλεγε ότι “κηρύσσεται αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και με δαπάνες της ΔΕΗ Α.Ε.”».
Προβληματισμένος για την εξέλιξη αυτή δηλώνει και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης Βασίλης Τσιώτσιας, ο οποίος δήλωσε ωστόσο στον «Π» ότι «σε πρώτο χρόνο η τροποποίηση της απόφασης δεν βλάπτει αυτή καθ’ εαυτή την απαλλοτρίωση, καθώς έχει ήδη κατατεθεί η αποζημίωση που καθορίστηκε από το Πρωτοδικείο, αν και εκκρεμεί η εκδίκαση στο Εφετείο των αιτήσεων για τον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδας αποζημίωσης, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 2 Απριλίου 2014.» Ωστόσο, αν και δηλώνει ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει αυτή καθ’ εαυτή τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης επισημαίνει ότι «νομικά προκύπτει κάποιο θέμα με το πρόσωπο υπέρ του οποίου γίνεται η απαλλοτρίωση, καθώς πριν οριζόταν ότι γίνεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και με δαπάνες της ΔΕΗ ενώ τώρα λέει ότι η απαλλοτρίωση γίνεται υπέρ της ΔΕΗ και με δαπάνες της ΔΕΗ.», θέμα το οποίο εξετάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος και αν χρειαστεί θα προβεί το επόμενο διάστημα σε επίσημη ανακοίνωση.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και άνθρωποι από το χώρο της αυτοδιοίκησης που πληροφορήθηκαν την εξέλιξη αυτή, δεν δίστασαν να εκφράσουν την άποψη ότι η τροποποίηση της απόφασης κήρυξης της απαλλοτρίωσης του οικισμού υπέρ της ΔΕΗ ίσως σχετίζεται με το σχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”, για να προικοδοτήσει δηλαδή η κυβέρνηση τη ΔΕΗ ενόψει της πώλησης του 30% των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε ιδιώτες, κάνοντάς την επισήμως κύριο των εκτάσεων αυτών. Κάποιοι άλλοι πάντως δεν διστάζουν να διατυπώσουν την άποψη ότι την απόφαση αυτή θα τη βρει μπροστά της η περιοχή, καθώς είναι ανοιχτό το αίτημα επαναπόδοσης των εξαντλημένων εδαφών στις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: http://e-ptolemeos.gr - Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top