Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Είναι η ώρα της δράσης, όχι των ερωτήσεων...

Γιατί πρέπει να καλούμαστε εμείς οι νέοι, να πληρώνουμε στο μέλλον τις απαράδεκτες επιλογές των παλαιότερων γενεών; Ρωτάει η Μαρίνα στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, για να εισπράξει την ειλικρινή απάντηση της Μισέλ.
Μαρίνα η απάντηση γιατί πληρώνεις εσύ το τίμημα είναι γιατί εμείς και εγώ, εμείς όλοι πριν από σένα, κάναμε λάθη και σας απογοητεύσαμε. Και γι’ αυτό πληρώνεις το τίμημα.v Η Μαρίνα είναι νέα, 19 ετών. Η χώρα της είναι πρώτη στην ανεργία και στους νέους φθάνει το 60%. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι φεύγουν από την Ελλάδα. Όσοι μένουν δουλεύουν ανασφάλιστοι για 400 € και πρέπει να είναι χαρούμενοι. Και το χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται κάθε χρόνο. Δική της η περιγραφή, δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω.
Η Μισέλ Ασημακοπούλου, είναι βουλευτής της Ν.Δ., εκλέγεται στο νομό Ιωαννίνων και είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός της. Με σπουδές στα οικονομικά στην Πενσυλβάνια, μεταπτυχιακά στα νομικά στη Νέα Υόρκη, εξειδίκευση στο Λονδίνο (LSE), στη Μαδρίτη και την Αβινιόν.
Έχει και ένσημα. Από το 1994 (στα 27 της χρόνια) Διευθύντρια του Ιδρύματος ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ κ.α.
Το 2007 εκλέγεται Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων, το 2010 ορίζεται αντιδήμαρχος, χάνουν τις εκλογές στο Δήμο, αλλά η Άννα – Μισέλ, δε χάνεται. Το 2012 εκλέγεται – χάρη στις διπλές εκλογές – βουλευτής Ιωαννίνων – η πρώτη γυναίκα, όπως η ίδια τονίζει.
Η απάντησή της φαίνεται ειλικρινής. Είναι όμως;
Αναγνωρίζει την ευθύνη τους και τη δική της μαζί. Θέλει θάρρος να παραδεχτείς ότι κάναμε λάθη. Όμως, όμως όταν τα λάθη αυτά τα κάναμε όλοι, τότε: α) τα λάθη γίνονται εύπεπτα, ελαφρύτερα και β) όλοι, και αυτοί που ενδεχομένως σκέφτεσαι να βάλεις στη θέση μας.
Διαπιστώνει το αποτέλεσμα των λαθών. Σας απογοητεύσαμε. Και αφήνει να εννοηθεί. Παλιά. Τώρα;
Και έρχεται φυσιολογικά η εξήγηση, γιατί η Μαρίνα πρέπει να πληρώνει το τίμημα.
Ακόμη και αυτοί που αναγνωρίζουν τα λάθη λοιπόν, δεν θέλουν να δεχτούν τα αυτονόητα. Και αυτονόητα είναι ότι:
Α) αυτοί που κάνουν τα λάθη πρέπει και να πληρώνουν γι’ αυτά.
Β) αν μη τι άλλο, πρέπει να παραχωρούν τη θέση τους σε άλλους, γιατί κανένας δε μας λέει ότι τώρα θα κάνουν τα σωστά και ότι αφού είναι πιθανόν να κάνουμε πάλι λάθη, ε, ας τα κάνουν άλλοι, όχι οι ίδιοι.
Γ) με την ίδια βεβαιότητα ότι πράττουν το σωστό, με επιμονή και επιχειρήματα, έκαναν τα λάθη. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να ακούνε περισσότερο, μήπως και αποφύγουνε κάποια νέα λάθη;
Δ) ένας που αναγνωρίζει ότι έσφαλε, δικαιολογείται να εξακολουθεί να έχει την ίδια έπαρση;
Λοιπόν Μαρίνα, απλά είναι τα πράγματα.
Αυτοί ζουν στο δικό τους κόσμο. Πάντα σε άλλο ζούσαν. Άλλη πραγματικότητα αντιλαμβάνονται, από αυτοί που οι πολίτες της χώρας ζουν.
Τις απαντήσεις στα ερωτήματα, Μαρίνα, τις ξέρεις εσύ καλύτερα από όλους αυτούς. Κι αν η σεμνότητά σου σε οδηγεί στην παραδοχή ότι δεν τις ξέρεις, μην ανησυχείς. Να είσαι σίγουρη πως ούτε και αυτοί τις ξέρουν.
Γι’ αυτό προχώρα Μαρίνα. Πάρε στα χέρια σου την τύχη σου, την τύχη της χώρας. Της Ελλάδας που αγαπάς. Δοκίμασε τις δυνάμεις σου στον αγώνα να την κάνεις καλύτερη.
Οργάνωσε με το δικό σου τρόπο τον αγώνα και τη διεκδίκηση των λύσεων στα προβλήματα που σ’ απασχολούν. Δοκίμασε καινούργιους δρόμους και τρόπους.
Και η ψήφος σου είναι σημαντική. Μη τη δίνεις σ’ αυτούς. Διεκδίκησε και εσύ την ψήφο, την εμπιστοσύνη των φίλων σου, αλλά και των γονιών σου και των φίλων τους.
Μην περιμένεις από αυτούς λύση στα δικά σου προβλήματα.
Η διαφορά για να μην αποκτήσεις μούρη γουρουνιού, είναι να βάζεις το προσωπικό στην ίδια ευθεία με το συνολικό πρόβλημα της γενιάς σου.
Μπες μπροστά. Μην αφήσεις να πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία της αυτοδιοίκησης με χρίσματα και μηχανισμούς του κατεστημένου.
Ξεκίνα τώρα.

Πηγή: www.kozani.tv-του «καθυστερημένου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top