Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η ρύπανση του αέρα μεταφέρεται από την Κίνα προς τις ΗΠΑ...

Η ρύπανση του αέρα από την Κίνα μεταφέρεται μαζικά διασχίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό προς τις ΗΠΑ, όπως διαπίστωσε νέα μελέτη, και υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες τα αέρια που προκαλούν την όξινη βροχή και προκύπτουν από την καύση των ορυκτών καυσίμων στην Κίνα αντιστοιχούν μέχρι και στο ένα τέταρτο της μόλυνσης του αέρα με θειικό άλας στις δυτικές ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει η ομάδα των Κινέζων και Αμερικανών ερευνητών σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών-μία επιστημονική ΜΚΟ- σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες παρατηρείται μία επιπλέον ημέρα νέφους τον χρόνο από το μονοξείδιο του άνθρακα και τα οξείδια του αζώτου που προέρχονται από τα κινεζικά εργοστάσια.
Ποσοστό που κυμαίνεται από 17 ως 36% των διαφόρων ρυπαντικών ουσιών στον αέρα που εντοπίστηκε στην Κίνα το 2006 συνδεόταν με την παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων, σύμφωνα με την έκθεση, και το ένα πέμπτο εξ αυτών συνδεόταν με το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Το ένα τρίτο από τα αέρια του θερμοκηπίου της Κίνας προέρχεται σήμερα από βιομηχανίες κατασκευής εξαγωγικών προϊόντων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Worldwatch, μία περιβαλλοντική ερευνητική ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ.
Οι γειτονικές της Κίνας χώρες-όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα- έχουν συχνά αντιμετωπίσει βλαβερό νέφος από την Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί έχουν θυσιαστεί στον βωμό της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Ωστόσο, η νέα έκθεση δείχνει ότι πολλές ρυπογόνες ουσίες- ανάμεσά τους και η αιθάλη- που διαδραματίζουν το ρόλο τους στην κλιματική αλλαγή και συνδέονται με παθήσεις όπως ο καρκίνος, το εμφύσημα, οι καρδιακές και πνευμονολογικές παθήσεις, καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις μέσω των ανέμων, που είναι γνωστοί ως «westerlies» (δυτικοί άνεμοι).
Η διασυνοριακή μόλυνση βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο των διεθνών διαπραγματεύσεων για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, με την Κίνα να υποστηρίζει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για μέρος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της γιατί αυτά προέρχονται από την παραγωγή προϊόντων που ζητούνται από τη Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top