Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ελληνικός λιγνίτης με ευρωπαϊκές προδιαγραφές...

Ενα όριο εκπομπών για όλες τις νέες λιγνιτικές μονάδες αντίστοιχο με εκείνο που ήδη ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να θεσπιστεί νομοθετικά οι Οικολόγοι Πράσινοι και να εφαρμόζεται από οποιονδήποτε κατασκευάζει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από στερεά καύσιμα.
Οι Πράσινοι θέτουν επίσης και το ζήτημα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ενεργειακά έργα, στα οποία αποδίδεται επιπλέον έμφαση στο ζήτημα της ενεργειακής απόδοσης. Και επισημαίνουν: «Στα επενδυτικά της προγράμματα η ΔΕΗ Α.Ε. για τη νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, που παρουσιάστηκε στη Βουλή, είχε κάνει την πρόβλεψη ότι το κόστος της επένδυσης ύψους 1,4 δισ. θα χρηματοδοτούνταν κατά 250 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), 620 εκατομμύρια από τον οργανισμό ενίσχυσης γερμανικών εξαγωγών KFW-Hermes για δάνειο ύψους 739 εκατομμυρίων. Οι ανάγκες λοιπόν της επένδυσης για τα ίδια κεφάλαια της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ανέρχονται πλέον σε 660 εκατομμύρια, 130 περισσότερα από όσα είχαν αρχικά εκτιμηθεί».
Στο θέμα της εμπλοκής της ΕΤΕπ, η ΔΕΗ Α.Ε. ανεπισήμως διέψευσε ότι έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει την «Πτολεμαΐδα 5».
Σε ό,τι αφορά, πάντως, δημοσίευμα της «Ε» από τον υπογράφοντα για το ζήτημα αυτό, γινόταν λόγος για προσδοκία από την επιχείρηση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ. Συγκεκριμένα στο περίπου σαραντάλεπτο βίντεο, που περιέχει την τοποθέτηση στη Βουλή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. Αρθούρου Ζερβού, ακούγεται να λέγεται το εξής από τον ίδιο:
«Για να κλείσουμε με το κομμάτι το δανειοδοτικό, μια πρώτη ανάλυση του έργου μάς δείχνει πώς θα είναι η χρηματοδότηση - είναι περίπου να πάμε σε 44% μέσω της διαδικασίας που έλεγα (προηγουμένως) με την KFW και τη Hermes, να έχουμε περίπου 38% ίδια κεφάλαια και επίσης ένα σημπληρωματικό δάνειο της τάξης του 18% από την ΕΤΕπ».
Το αναφέρουμε διότι πηγές της ΔΕΗ Α.Ε. ισχυρίζονται ότι έγινε «παρερμηνεία και πως ποτέ δεν εννοήθηκε ότι θα μπει η ΕΤΕπ στο έργο της "Πτολεμαΐδας 5"». Κάποιοι μίλησαν και για «παραπληροφόρηση».

Η ρύπανση
Η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», αν και είναι σαφώς καθαρότερη σε επίπεδο εκπομπών CO2 (1.050 gr ανά Κιλοβατώρα) σε σχέση με τις υπάρχουσες (έως και 1.500 gr ανά Κιλοβατώρα) απέχει πολύ από τα 550 gr/kwh που ισχύει ως όριο στις ΗΠΑ.
Ειδήμονες εξηγούν ότι η ρύπανση από κάρβουνο μπορεί να αντιμετωπιστεί και με ηλεκτροστατικά, μηχανικά φίλτρα και αποθειωτές.
Το βέβαιο είναι ότι δεν χρειάζονται υπερβολές ένθεν κακείθεν. Εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες της Ε.Ε. και στη χώρα μας, που αναλαμβάνει την προεδρία, πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν και οι παράμετροι της ρύπανσης.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία - ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top