Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Πώς οι περιβαλλοντικές τοξίνες βλάπτουν την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών...

Κοινή ανακοίνωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες εξέδωσε το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και η Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική.
«Την τελευταία πενταετία έχει συγκεντρωθεί σημαντικός όγκος στοιχείων που δείχνουν ότι η περιβαλλοντική ρύπανση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών», δήλωσε η Δρ. Linda Giudice, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αναπαραγωγική Ιατρική, ένας οργανισμός που περιλαμβάνει περισσότερους από 7.000 γιατρούς και ερευνητές.
«Αν η ιατρική κοινότητα και οι ασθενείς γνωρίζουν ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους μπορεί να έχει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία, ελπίζουμε ότι οι κίνδυνοι θα αποφευχθούν ή μειωθούν», επισήμανε η Δρ. Giudice.
Όπως εξήγησε, η πρόληψη είναι ένα σημαντικό σκέλος της αναπαραγωγικής υγείας γιατί τα τοξικά στοιχεία κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές.
«Οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν για ενδεχόμενη έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους κατά την περίοδο της κυοφορίας», δήλωσε η Δρ. Jeanne Conry, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, μια ομάδα που αντιπροσωπεύει 57.000 γιατρούς.
«Περισσότερες από 84.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στην παρασκευή και την επεξεργασία προϊόντων και περίπου 700 νέες χημικές ουσίες εισάγονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Την ίδια ώρα οι γενετικές ανωμαλίες, τα ποσοστά αυτισμού και τα περιστατικά καρκίνου του στήθους αυξάνονται», υπογράμμισε η Δρ. Conry.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η γενετική άλλαξε τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, οπότε το πιθανότερο είναι ότι οι αιτίες είναι περιβαλλοντικές. Πολλά χημικά εισάγονται στο περιβάλλον χωρίς τη διενέργεια αξιόλογης έρευνας για τις επιπτώσεις στην υγεία», προσέθεσε.
Επειδή τα χημικά εντοπίζονται στον αέρα, το νερό, το έδαφος και τα καταναλωτικά αγαθά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μειώσουν την έκθεσή τους σε αυτά.
Ορισμένοι άνθρωποι μάλιστα είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στους τοξικούς κινδύνους κυρίως λόγω του επαγγέλματός τους, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι σε χώρους εργασίας με υψηλή έκθεση σε παρασιτοκτόνα και χημικά ή επειδή ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Χημικά όπως ο υδράργυρος από τα ψάρια μπορούν να εισχωρήσουν στον πλακούντα και να συσσωρευτούν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, στις έγκυες και τις θηλάζουσες να αποφύγουν ορισμένα είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων ο ξιφίας και το σκουμπρί, που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου και να προτιμούν τα θαλασσινά με χαμηλότερες συγκεντρώσεις.
Επίσης οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να πλένουν καλά τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά για να μειώσουν την έκθεσή τους σε παρασιτοκτόνα, που ενοχοποιούνται για καρκίνο στα παιδιά, αλλά και να επιλέγουν προϊόντα χωρίς Δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαστικά δοχεία τροφίμων και τα μπουκάλια ποτών, στο θερμικό χαρτί, τις αποδείξεις, τα εισιτήρια αλλά και σε πλήθος άλλων αντικειμένων καθημερινής χρήσης.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επιστήμονες ζητούν επίσης από τους γιατρούς να καταγράφουν το ιστορικό περιβαλλοντικής έκθεσης των ασθενών τους πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που θα βοηθήσει τις γυναίκες να αποφεύγουν τις επικίνδυνες τοξίνες στο σπίτι και τη δουλειά.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top