Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η ρύπανση «κόβει» την ανάσα από τα παιδιά...

Μελέτη σχετικά με το πώς και πόσο το άσθμα μπορεί να επηρεαστεί από το περιβάλλον έγινε πριν λίγο καιρό. Τα αποτελέσματα ούτε λίγο, ούτε πολύ έδειξαν πως η ρύπανση αυξάνει το προβλήματα στα παιδιά! Η ερεύνα δείχνει ότι περισσότερα από ένα στα δέκα κρούσματα άσθματος της παιδικής ηλικίας οφείλονται στην έκθεση των παιδιών στους ρύπους των οχημάτων, σύμφωνα με μια νέα, ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων, όπως αναφέρει δημοσίευμα στα ΝΕΑ υπολόγισε την επίπτωση της ρύπανσης γύρω από πολύβουους δρόμους στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το 14% των κρουσμάτων άσθματος στα παιδιά δεν θα υπήρχαν εάν η ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στο ελάχιστο.
Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε δύο μήνες μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφής των ασθενειών (Global Burden of Disease – GBD) που αποκάλυψε ότι η ρύπανση προκαλεί ετησίως 166.000 πρόωρους θανάτους στη Δυτική Ευρώπη από πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «European Respiratory Journal», το εύρημά τους είναι συγκρίσιμο με την επίπτωση του παθητικού καπνίσματος: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σε ποσοστό 4%-18% τα κρούσματα άσθματος στα παιδιά σχετίζονται με την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται η ρύπανση με το άσθμα, αλλά έως τώρα η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι οι ρύποι πυροδοτούν τα ασθματικά συμπτώματα. Η νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει ότι η ρύπανση προκαλεί άσθμα.

Πηγή: http://www.mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top