Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Φόβοι για ολιγοπώλιο σε ενέργεια-σκουπίδια...

Επιφυλάξεις για τον επιχειρηματικό γάμο ανάμεσα στη ΔΕΗ και στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη με άξονα την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Waste Syclo, εκφράζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφήνοντας αιχμές για κίνδυνο ολιγοπωλίου στις αγορές ενέργειας και στη διαχείριση αποβλήτων.
Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 24 Οκτωβρίου προκειμένου να εξετάσει το αίτημα εξαγοράς του 51% της εταιρείας από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία εξαγοράζοντας το ποσοστό που κατέχει σήμερα η ισπανική πολυεθνική Urbaser και έτσι θα καταστεί συμμέτοχος με τη ΔΕΗ, η οποία ελέγχει το υπόλοιπο 49%. Από την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκύπτει πως η τελική απόφαση δεν θα είναι εύκολη καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της συγκέντρωσης, ιδίως στην αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής, και στην αγορά παροχής υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτίθεται να επιβάλει συγκεκριμένους όρους για να ανάψει το πράσινο φως στο ντιλ, σε μια προσπάθεια να αποκλείσει τις πιθανές διόδους συνεννόησης των δύο εταιρειών οι οποίες, παρ΄ ότι είναι θεωρητικά ανταγωνίστριες, στην πράξη αποκτούν άλλη μια δραστηριότητα κοινού ενδιαφέροντος που… μπορεί να τους φέρει πιο κοντά και σε άλλες επιχειρηματικές δουλειές.

Η συμφωνία για την Πτολεμαΐδα
Ηδη οι επιχειρηματικές σχέσεις των δύο ανταγωνιστών της αγοράς ενέργειας έχουν γίνει στενότερες τους τελευταίους μήνες ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας-μαμούθ των 1,3 δισ. ευρώ για την κατασκευή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, την υλοποίηση της οποίας έχει αναλάβει ο κατασκευαστικός βραχίονας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη.
Στον τομέα των απορριμμάτων που αναδεικνύεται σε μια από τις πιο προσοδοφόρες μπίζνες της επόμενης δεκαετίας, καθώς τρέχουν ήδη 11 διαγωνισμοί Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα με προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ, η κοινή εταιρεία που είχαν συστήσει η ισπανική Urbaser με τη ΔΕΗ δεν έχει να επιδείξει κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα. Μολονότι η Waste Syclo είναι στην πραγματικότητα μια επιχείρηση με μηδενικό κύκλο εργασιών (2012), καθώς δεν έχει κερδίσει κανέναν από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς, εντούτοις δείχνει να αποτελεί διακαή στόχο εξαγοράς από τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που, αντίθετα από τη Waste Syclo, έχει προεπιλεγεί στους περισσότερους διαγωνισμούς για τα σκουπίδια ενώ έχει ήδη κερδίσει τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Η προσέγγιση των δύο πλευρών είχε ξεκινήσει ήδη από τον Αύγουστο του 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να ενισχύσει τη συνεργασία με τους Ισπανούς για τη Waste Syclo, ταυτόχρονα όμως στην ίδια συνεδρίαση πήρε και την απόφαση να συνάψει μνημόνιο συνεργασίας και με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προκειμένου να κατεβαίνουν από κοινού στους διαγωνισμούς για τη διαχείριση αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας.
Εξι μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2013, γινόταν γνωστό πως η ισπανική Urbaser που είχε βλέψεις να χτυπήσει τους διαγωνισμούς για τα εργοστάσια απορριμμάτων στην Ελλάδα με όχημα την «καλή φήμη» της ΔΕΗ, τίθετο εκτός παιχνιδιού, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έπαιρνε τη θέση της ως μεγαλομέτοχος με 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της Waste Syclo.

Πηγή: http://www.efsyn.gr - Του Βασίλη Γεώργα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top