Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Αντιδράσεις για νέες αποθέσεις που υψώνει η (Δ)ΕΗ A.E...

Μετακινεί τόνους στείρων υλικών και τους εναποθέτει σε παλαιές και αποκατεστημένες αποθέσεις πνίγοντας τους οικισμούς.
Ανάστατες είναι οι τοπικές κοινωνίες στο Καρυοχώρι, τον Άγιο Χριστόφορο, τη Σπηλιά και στον Περδίκκα, τοπικές κοινότητες του Δήμου Εορδαίας, καθώς η ΔΕΗ, χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση, ξεκίνησε να μετακινεί τόνους χώματος από παλαιές της αποθέσεις στείρων υλικών από την εξόρυξη του λιγνίτη από την περιοχή του Νοτίου Πεδίου και την Ακρινή και να τις μεταφέρει σε παλιές, και μάλιστα αποκατεστημένες αποθέσεις στις προαναφερόμενες περιοχές.
Για σοβαρό πρόβλημα με το νέο αποθέτη της ΔΕΗ στην κτηματική περιοχή του Καρυοχωρίου, σε υφιστάμενη απόθεση, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Εορδαίας, Γεώργιος Βασιλειάδης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας το βράδυ της Πέμπτης. Ανέφερε ότι «το παράδοξο είναι ότι η ΔΕΗ χωρίς να ενημερώσει κανέναν προχωρά σε νέα απόθεση στην περιοχή, σε μια απόθεση η οποία έχει αποκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια και έχει πάρει το τελικό ανάγλυφό της και κόβονται δέντρα που φυτεύτηκαν πριν δεκαετίες.». Σημείωσε ότι σε συνάντηση που έγινε τις προηγούμενες μέρες με τη διευθύντρια του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας οι δήμαρχοι Εορδαίας και Αμυνταίου εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη στάση αυτή της ΔΕΗ και πως το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί και σε νέα συνάντηση με τη διεύθυνση του ΛΚΔΜ.
Ο αντιδήμαρχος, Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, παίρνοντας το λόγο ζήτησε την άμεση παρέμβαση των περιβαλλοντικών υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας, για να εξεταστεί η νομιμότητα ή μη της ενέργειας αυτής από τη ΔΕΗ και η τυχόν παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.

Ο κ. Βασιλειάδης μιλώντας εξ άλλου στον «Π» εξήγησε ότι πρόκειται για αποθέσεις που δημιούργησε η ΔΕΗ στις αρχές του 1994 και είχαν δοθεί μάλιστα διαβεβαιώσεις από τον τότε γενικό διευθυντή ορυχείων κ. Σκενδερίδη ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες αποθέσεις, ωστόσο το 1995 έγινε και άλλη μια απόθεση και έκτοτε διαμορφώθηκε το τελικό ανάγλυφο του τοπίου στην περιοχή. «Σήμερα όμως προκύπτει νέο πρόβλημα, ξαναδημιουργούν νέα απόθεση, πράγμα για το οποίο αντιδρούμε. Γιατί έχουμε το όρος Βέρμιο από τη μία μεριά και δεν μπορούν να μάς δημιουργήσουν και ένα τεχνητό Βέρμιο από την άλλη και να μας βάλουν όλα τα χωριά του άξονα μέσα σε έναν αγωγό, σε ένα ρεύμα αέρος. Θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα, θα αλλάξουν οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή, ακόμα και ο ήλιος θα δύει νωρίτερα στην περιοχή από ό,τι έδυε», είπε. Τόνισε μάλιστα ότι «κάποτε σαν περιοχή θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιδράμε σε τόσο μεγάλες παρεμβάσεις της ΔΕΗ στο φυσικό τοπίο της περιοχής και κυρίως στην τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση που συνεπάγεται η μεταφορά και εναπόθεση χιλιάδων τόνων χώματος δίπλα σε κατοικημένες περιοχές».

Την έντονη διαμαρτυρία του για αντίστοιχο πρόβλημα στον Περδίκκα, όπου επίσης η ΔΕΗ αρχίζει να δημιουργεί νέες αποθέσεις, εξέφρασε με δήλωσή του και ο δ.σ. Απόστολος Λόφτσαλης, λέγοντας: «Ο οικισμός του Περδίκκα που βρίσκεται στο μέσον δύο ορυχείων δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και υποβάθμιση. Αυτά που γίνονται στον Περδίκκα είναι πέρα και έξω από κάθε λογική.»

Πηγή: http://e-ptolemeos.gr-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top