Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Aπάντηση του πρόεδρου του Σπάρτακου, Γιώργου Αδαμίδη, σε επιστολή μέλους της Greenpeace...

Κύριε Ιμπραήμ, έχοντας πραγματικά χάσει «την ουσία της υπόθεσης» διαβάζοντας την επιστολή-απάντησή σας και χωρίς να είναι ξεκάθαρα στο κείμενό σας μία σειρά σημαντικών πραγμάτων, (αλλά μάλλον είναι κάτι που έγινε επίτηδες για να είναι τα νερά πάντα ¨θολά¨) μπαίνω στον κόπο να απαντήσω καθώς είναι κάτι που εσείς το προκαλείτε στο τέλος της επιστολής. Δε μπορώ όμως πριν το κάνω, να μην εκφράσω την απορία μου και την έκπληξή μου για το γεγονός ότι σεις, ένας «συντονιστής εκστρατειών στην Greenpeace» μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε σε «ανακοινώσεις και δηλώσεις χωρίς καμία ουσία, αλλά γεμάτες ειρωνεία, ανακρίβειες και ψεύδη». Κάποιος που έχει πείσει τον εαυτό του ότι αυτά που διαβάζει είναι ψεύδη, απλά τα προσπερνά. Επιπλέον δε μπορώ να μην ομολογήσω το γεγονός ότι με ξενίζει το ότι σεις ένας «συντονιστής εκστρατειών της Greenpeace» μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε εκφέροντας την προσωπική σας θέση χωρίς πουθενά να αναφέρεται την ιδιότητά σας. Αυτά, όμως, ειρήσθω εν παρόδω. Επί της ουσίας –μια και το ζητήσατε- αυτό που προτείνω (αφού εμένα δεν με πιστεύετε) είναι να ανατρέξετε στα επίσημα έγγραφα τις ΔΕΗ όπου αναλύονται τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη από την κατασκευή της «Πτολεμαΐδας V». Της μονάδας δηλαδή που από την πρώτη στιγμή έγινε το κόκκινο πανί της πράσινης οργάνωσης. Για να μην μπαίνετε όμως στον κόπο ιδού πως έχουν τα πράγματα: 

Τι λέει η ΔΕΗ για το έργο (Πτολεμαΐδα V)
• Η μονάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση που έχει γίνει στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, την Ελλάδα θα ηλεκτροδοτεί μία από τις πλέον σύγχρονες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Ευρώπης, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής. • Κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της τοπικής ανεργίας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα συν τα 500 άτομα από το Ορυχείο που θα την τροφοδοτεί.
• Ταυτόχρονα πλήθος Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της περιοχής αναμένεται να παράσχουν υλικά και υπηρεσίες τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία και συντήρηση της μονάδας.
• Επιπλέον, η «Πτολεμαΐδα V» αποτελεί ένα έργο πνοής, αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του ενεργειακού μίγματος και την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, καθώς θα προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τη νέα μονάδα: σαφώς και θα βελτιωθεί η περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής αφού η κατασκευή της είναι σε αντικατάσταση των μονάδων που λειτουργούν από το 1960 και που η τεχνολογία τους ουδεμία σχέση δεν έχει με την καινούρια. Με την «Πτολεμαΐδα V» η μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη θα είναι της τάξεως του 40% και κατά 60% του οξειδίου του αζώτου και θείου. 
Περαιτέρω, το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τη “θωράκισή” της από διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, σε βάρος της Ελληνικής Οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας, και του οικογενειακού προϋπολογισμού”.
κ. Ιμπραήμ, ουδέποτε ως Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν ισχυριστήκαμε πως ο λιγνίτης δεν είναι ρυπογόνος. Το θέμα όμως είναι (θέμα που αρνείστε να συνειδητοποιήσετε και να αξιολογήσετε ορθά εξαιτίας της «φιλοσοφίας» και προκατάληψής σας) τι μπορεί να επιτύχει η τεχνολογία σήμερα και τι δυνατότητες δίδουν τα νέα κατασκευαστικά πρότυπα σε συνδυασμό με τη χρήση του λιγνίτη. Η απάντηση δίδεται παραπάνω από την ίδια την ΔΕΗ.
Τέλος, αν ψάχνετε για ευκαιρίες, όπως λέτε, προκειμένου να δίνετε προς τα έξω την «σωστή εικόνα», μήπως θα μπορούσατε να κάνετε την αρχή λέγοντάς μας αλήθεια π.χ, με ποιόν τρόπο θα μπορέσουν πάνω από 100.000 κάτοικοι της περιοχής (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και προσεχώς της Φλώρινας) να καλύψουν την ανάγκη τους σε θέρμανση, ανάγκη που τους εξασφαλίζεται με το πρωτοποριακό σύστημα της τηλεθέρμανσης μέσω της νέας κατασκευής και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον; Μήπως θα θερμαίνονται από ΑΠΕ ή από την καύση κάποιου άλλου υλικού μη ρυπογόνου που μας το κρατάτε για έκπληξη; Ή μήπως θα μπορούσατε εσείς (καθώς συνάδελφοι σας μέχρι τώρα το αποφεύγουν) να εξηγήσετε πως θα λειτουργήσει το όλο σύστημα μέχρι τη «μαγική» εκείνη στιγμή που θα φθάσουμε στο σημείο να έχουμε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε ποσοστό 100%;
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, επί της ουσίας και αποδεδειγμένα δια των εργαζομένων που εκπροσωπεί, συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στην καταπίεση. Επειδή όμως αυτό είναι κάτι που αρνείστε όχι να το καταλάβετε αλλά να το αποδεχθείτε, όντως θα βρίσκεστε απέναντί μας.

Γεώργιος Αδαμίδης
Πρόεδρος Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top