Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Μονοπάτι «Χαράλαμπου Κατακαλίδη-Ευθύμιου Μιχαηλίδη», Ποντοκώμη- 2 Φεβρουαρίου 2013...

2 Φεβρουαρίου 1944, δύο έφηβοι από την Ποντοκώμη, ο Χαράλαμπος Κατακαλίδης και ο Ευθύμιος Μιχαηλίδης, ξεπέρασαν τις δυνάμεις τους και πήραν την πρωτοβουλία να διακινδυνεύσουν και τη ζωή τους αρκεί να δίνονταν η δυνατότητα στους συμπατριώτες τους των Λιβερών, να ξεφύγουν από τον αιφνιδιασμό των Γερμανών κατακτητών. 2 Φεβρουαρίου 2013, το «Κίνημα Εθελοντών Ποντοκώμης» αποφάσισε να αναδείξει το γεγονός αυτό, να τιμήσει τους δύο ήρωες εφήβους και να εμπνεύσει με την πράξη τους.
2 Φεβρουαρίου 2013, δεκατρία άτομα από Ποντοκώμη, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη, θα ακολουθήσουν την πορεία στους λόφους, ενώ πολλά παιδιά με τους γονείς τους θα επιλέξουν την πιο ήπια, ασφάλτινη διαδρομή. Όλοι μαζί θα βρεθούν στο μνημείο των Λιβερών και θα καταθέσουν από ένα λουλούδι στη μνήμη των εκτελεσθέντων Ελλήνων. Από τους δύο εφήβους του 1944, ο Ευθύμιος Μιχαηλίδης πέθανε μόλις πέρυσι, ενώ την 2α Φεβρουαρίου 2013, στην άλλη άκρη της γης, στην Αμερική, ενταφιάζονταν ο Χαράλαμπος Κατακαλίδης. Εξήντα εννέα χρόνια μετά την παράτολμη ενέργειά του , επέλεξε αυτή τη μέρα να αφήσει την τελευταία του πνοή, δίπλα στην οικογένειά του.
Ελπίζουμε, στη μνήμη των δύο αυτών εφήβων του 1944 και στην ηρωική τους πράξη, να έχουμε κάθε χρόνο τη δυνατότητα, στις 2 Φεβρουαρίου, να «περπατάμε» πάνω στο «δρόμο» που εκείνοι χάραξαν, στο «Μονοπάτι Χαράλαμου Κατακαλίδη-Ευθύμιου Μιχαηλίδη».

Κίνημα Εθελοντών Ποντοκώμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top