Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΗ Α.Ε και τοπικές κοινωνίες...

Διαβάστε την επιστολή που απευθύνεται προς:
Βουλευτή Γρεβενών κο Τιμολέοντα Κοψαχείλη
Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κο Γιώργο Δακή
Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κο Πασχάλη Χαρούμενο
Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κο Γιώργο Δασταμάνη
Δήμαρχο Δεσκάτης κο Νίκο Μίγκο
Δήμαρχο Γρεβενών κο Δημοσθένη Κουπτσίδη

Αξιότιμοι κκ Βουλευτά, Περιφερειάρχα, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι,
Ο «Σύλλογος πληττομένων από τις απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ Παλιουριάς», προσβλέποντας στη θεσμική σας ευαισθησία, την αρμοδιότητά σας και την πρόθεσή σας να συνεισφέρετε στην προστασία των δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας των πολιτών, σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία που κατακλύζεται πολύτιμη καλλιεργήσιμη γη, σας ενημερώνει και αναμένει την παρέμβασή σας. 
Ενώ εκκρεμεί η συζήτηση στο Εφετείο και ενώ υπάρχει προσωρινή δικαστική διαταγή για παύση των εργασιών που κατακλύζουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Παλιουριάς (Δήμου Δεσκάτης), η ΔΕΗ, χωρίς ενδιαφέρον για τη δίκαιη αποζημίωση των κατοίκων και χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, με την παλιά νοοτροπία του ισχυρού, φθάνει στο σημείο να ζητά ακόμη και αποζημιώσεις από αυτούς που χάνουν τη γη τους!! Χάνεται η πλέον παραγωγική γη του οικισμού, με ιδιαίτερα καλά φυσικά, οικολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, σε μια περιοχή που είναι λίγες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και δεν μπορεί να αντικατασταθεί η γη από άλλη. Σε μια εποχή που η καλλιεργήσιμη γη αποκτά όλο και μεγαλύτερη παραγωγική αξία, ενώ η κρίση στρέφει πολλούς ανθρώπους στη γεωργία, μια έκταση ιδανική για «αναπτυξιακό λαχανόκηπο της τοπικής οικονομίας», σκεπάζεται από τα νερά για πάντα.
Με την καλά μεθοδευμένη δικαστική προσπάθεια της ΔΕΗ έναντι ανυπεράσπιστων απλών ανθρώπων, ορίσθηκε προσωρινό εξευτελιστικό τίμημα για χωράφια υψηλής παραγωγικής αξίας που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποχρεώνει να προστατεύονται στο διηνεκές και μην αλλάζουν χρήση! Οι πληττόμενοι αγανακτισμένοι για την καταστροφή που υφίστανται, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη (με Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) για να προστατευθεί η περιουσία με την οποία ζουν οι οικογένειες τους και που βίαια απειλείται από τα νερά που συγκεντρώνονται στο φράγμα του Ιλαρίωνα.
Η ΔΕΗ που θα μπορούσε να σχεδιάσει το έργο διαφορετικά, ώστε να μη καταστραφούν οι πολύτιμες εκτάσεις, αδιαφορεί για την ανυπολόγιστη ζημία που προκαλεί. Αντί να μεριμνήσει ώστε να αποζημιώσει με δίκαιο τρόπο τους κατοίκους, κάτι που αναγκάσθηκε από τη δικαιοσύνη να κάνει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις, μεταχειρίζεται όλα τα μέσα για να πετύχει την «υποταγή» των πληττομένων οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν σε θέση πολύ χειρότερη από αυτήν που ήταν μέχρι σήμερα….
Συγκεκριμένα, οκτακόσια είκοσι (820) στρέμματα εδαφικών εκτάσεων όπου επενδύθηκαν γιγάντιες ανθρώπινες προσπάθειες και χρήματα, για αναδασμό, αρδευτικό δίκτυο και βελτιώσεις, κατακλύζονται και χάνονται για πάντα οι ανεκτίμητες αξίες που κρύβουν μέσα τους, ενώ οι άνθρωποι -απόγονοι προσφύγων οι περισσότεροι- εκδιώχνονται από τη γη τους για μια ακόμη φορά. Γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις με ευοίωνες προοπτικές, σβήνουν ή απαξιώνονται, αφαιρώντας τη δυνατότητα επιβίωσης πολλών οικογενειών του χωριού και μηδενίζοντας τις επαγγελματικές προοπτικές πολλών νέων, ενώ εμποδίζεται η ανάπτυξη της περιοχής σε μια κρίσιμη, οικονομικά, συγκυρία που οι άνθρωποι δεν έχουν άλλες επαγγελματικές διεξόδους.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ:
Α. Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες που θέτουν βεβιασμένα σε κίνδυνο τα εδάφη, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τις γεωργικές δραστηριότητες που ασκούμε.
Β. Αφού το έργο της ΔΕΗ δεν μπορεί να σταματήσει, αν και θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να μην κατακλύσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, να γίνουν δεκτές οι συμβιβαστικές προτάσεις μας.
Γ. Διεκδικούμε μία τιμή για τα κτήματά μας η οποία έστω να πλησιάζει την πραγματική τους αξία (αφού δεν αναμένουμε την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα πλήρη αποζημίωση!). Μια τιμή που θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να αποχωρήσουμε από τα κτήματα, όπου διεξάγουμε τον δίκαιο αγώνα μας, έχοντας το αίσθημα ότι δεν αδικηθήκαμε κατάφωρα από την ελληνική πολιτεία.
Δ. Να υπάρχουν συγκεκριμένες γραπτές δεσμεύσεις για να αντισταθμιστούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι πολλαπλές απώλειες μας, τόσο οι ατομικές όσο και οι συλλογικές -του χωριού. 
Αξιότιμοι κκ Βουλευτά, Περιφερειάρχα, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι,
Σε παρόμοιες περιπτώσεις, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, έκαναν εύστοχες παρεμβάσεις και συνεισέφεραν στην υποστήριξη και προστασία των πληττομένων και σε αντιστάθμιση των απωλειών που είχαν. Με τη βεβαιότητα ότι θα επιδείξετε και εσείς ανάλογη ευαισθησία, παρεμβαίνοντας κατάλληλα, σας ευχαριστούμε.

Με τιμή Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Συλλόγου Πληττομένων από τις Απαλλοτριώσεις ΔΕΗ Παλιουριάς Ν. Γρεβενών»
(Παπαδόπουλος Κ. Νικόλαος, Πουλατσίδης Παύλος, Παπαδόπουλος Ευστάθιος, Πετσούλας Μιχαήλ, Κακούσιος Βασίλειος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top