Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Τα μυστικά τις "Ορειβασίας"...

Στο βάθος, η ζωή είναι η τέχνη να βλέπεις πέρα από τα φαινόμενα. Το έργο της ζωής μας καλύπτεται συχνά από φόβους, ενοχές, επιφυλάξεις. Ο Πάολο Κοέλιο, ο μεγάλος «αλχημιστής», γράφει, εμείς απλά το παρουσιάζουμε γιατί μας αντιπροσωπεύει !!!
1. ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ στο οποίο θέλετε να ανέβετε: Μην παρασύρεστε από τα σχόλια των άλλων που λένε «εκείνο είναι πιο ωραίο» ή «αυτό είναι πιο εύκολο». Θα σπαταλήσετε πολλή ενέργεια και πολύ ενθουσιασμό για να πετύχετε το στόχο σας, επομένως εσείς είστε ο μόνος υπεύθυνος και πρέπει να είστε σίγουρος γι’ αυτό που κάνετε.
2. ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ: Πολλές φορές το βουνό φαίνεται από μακριά όμορφο, ενδιαφέρον, γεμάτο προκλήσεις. Όταν όμως προσπαθούμε να το πλησιάσουμε, τι συμβαίνει; Το περιβάλλουν δρόμοι, δάση υπάρχουν ανάμεσα σ’ εσάς και το στόχο σας, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο στο χάρτη είναι δύσκολο στην πραγματική ζωή. Έτσι, δοκιμάστε όλους τους δρόμους, όλα τα μονοπάτια, μέχρι που μια μέρα να βρεθείτε μπροστά στην κορυφή που θέλετε να φτάσετε.
3. ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΕΚΕΙ πριν από εσάς: Όσο ξεχωριστοί κι αν νομίζετε πως είστε, υπάρχει πάντα κάποιος που είχε το ίδιο όνειρο πρώτος κι άφησε σημάδια που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδρομή. Μέρη για να βάλετε το σκοινί, μονοπάτια, σπασμένα κλαδιά που διευκολύνουν το πέρασμα. Η διαδρομή είναι δική σας, το ίδιο και η ευθύνη, μην ξεχνάτε όμως ότι η εμπειρία των άλλων βοηθάει πολύ.
4. ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ όταν τους βλέπουμε από κοντά: Όταν αρχίζετε να ανεβαίνετε στο βουνό των ονείρων σας, δώστε προσοχή σε ό,τι σας περιστοιχίζει. Υπάρχουν φυσικά βάραθρα. Υπάρχουν σχεδόν αδιόρατες ρωγμές. Υπάρχουν πέτρες τόσο λειασμένες από τις καταιγίδες, που γλιστρούν σαν πάγος. Αν όμως ξέρετε που βάζετε τα πόδια σας, θα προσέξετε τις παγίδες και θα μπορέσετε να τις αποφύγετε.
5. ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ, απολαύστε το λοιπόν: Φυσικά, πρέπει να έχουμε ένα στόχο στο μυαλό μας – να φτάσουμε στην κορυφή. Ενώ όμως ανεβαίνουμε, φαίνονται περισσότερα πράγματα και δε μας στοιχίζει τίποτα να σταματάμε πότε-πότε και να απολαμβάνουμε λιγάκι τη θέα γύρω μας. Με κάθε μέτρο που κατακτάτε μπορείτε να δείτε λιγάκι μακρύτερα, εκμεταλλευτείτε το για να ανακαλύψετε πράγματα που δε μπορούσατε να δείτε πριν.
6. ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ: Μονάχα όποιος δίνει στο σώμα του την προσοχή που του αξίζει, καταφέρνει να ανέβει ένα βουνό. Έχετε στη διάθεσή σας όλο το χρόνο που σας δίνει η ζωή, έτσι να πορεύεστε χωρίς να απαιτείτε κάτι που δε μπορεί να σας δοθεί. Αν περπατάτε υπερβολικά γρήγορα, θα κουραστείτε και θα παραιτηθείτε στα μισά. Αν περπατάτε υπερβολικά αργά, μπορεί να πέσει η νύχτα και να χαθείτε. Χαρείτε το τοπίο, απολαύστε το δροσερό νερό από τις πηγές και τα φρούτα που σας προσφέρει απλόχερα η φύση, αλλά συνεχίστε να προχωράτε.
7. ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ: Μην επαναλαμβάνετε συνέχεια «θα τα καταφέρω». Η ψυχή σας το ξέρει ήδη, αυτό που της χρειάζεται είναι να επωφεληθεί από τη μεγάλη σας διαδρομή για να μπορέσει να ωριμάσει, να απλωθεί στον ορίζοντα, να φτάσει τον ουρανό. Η εμμονή δεν βοηθά καθόλου την επίτευξη του στόχου σας και τελικά αφαιρεί τη χαρά από την ανάβαση. Προσοχή όμως: Ούτε να επαναλαμβάνετε συνέχεια «είναι πιο δύσκολο απ’ ότι νόμιζα», γιατί αυτό θα σας κάνει να χάσετε την εσωτερική σας δύναμη.
8. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ να περπατήσετε ένα χιλιόμετρο παραπάνω: η διαδρομή μέχρι την κορυφή του βουνού είναι πάντα μεγαλύτερη απ’ ότι νομίζετε. Μη γελιέστε, θα έρθει η στιγμή που αυτό που φαινόταν κοντινό είναι ακόμα πολύ μακριά. Αφού όμως αποφασίσατε να φτάσετε μακριά, αυτό δεν είναι πρόβλημα.
9. ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕΤΕ όταν φτάσετε στην κορυφή: Κλάψτε, χτυπήστε παλαμάκια, φωνάξτε το παντού ότι τα καταφέρατε, αφήστε τον αέρα εκεί ψηλά (γιατί εκεί ψηλά πάντα φυσάει) να εξαγνίσει το μυαλό σας, να ανακουφίσει τα ιδρωμένα και κουρασμένα σας πόδια, να ανοίξει τα μάτια σας, να καθαρίσει τη σκόνη από την καρδιά σας. Τι καλά, αυτό που πριν ήταν απλώς ένα όνειρο, ένα μακρινό όραμα, τώρα είναι μέρος της ζωής σας, τα καταφέρατε.
10. ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ: Επωφεληθείτε από το ότι ανακαλύψατε μία δύναμη που ούτε καν γνωρίζατε και πείτε στον ευατό σας ότι στο εξής θα τη χρησιμοποιείτε για την υπόλοιπη ζωής σας. Κατά προτίμηση, υποσχεθείτε επίσης ότι θα ανακαλύψετε κι άλλο βουνό και ότι θα φύγετε για μια καινούρια περιπέτεια.
11. ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ: Δώστε το παράδειγμά σας. Πείτε σε όλους ότι είναι εφικτό και τότε κι άλλοι άνθρωποι θα πάρουν κουράγιο για να αντιμετωπίσουν το δικό τους βουνό.

Του PAULO COELHO - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ
Πηγή: http://liverichlr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top