Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Το απάλευτο...

Τη κατάσταση την ξέρουμε. Αυταπάτες και ψευδαισθήσεις δε χωράνε στην εικόνα. Είμαστε κομπάρσοι σε συμπαραγωγή που ελπίζαμε να έχουμε κέρδος κι αντίθετα μπήκαμε "μέσα" και πλήρωνουμε και τους πρωταγωνιστές. Σε μια κοινωνία που τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο, ούτε ιδεολογίες (αν ποτέ υπήρξαν), ούτε ιδανικά, ούτε αγώνες και θυσίες παρελθόντων ετών για να πίνουμε εμείς το καφεδάκι μας ως έτεροι νεοέλληνες στο Da Capo, σ' έναν κόσμο λοιπόν ψευδαισθήσεων και παραισθήσεων επιβιώνουμε κακήν κακώς, μίζερα και παραπονούμενα. Εντάξει,αυτό είναι το σκηνικό. Αλλά ποιός νόμος λέει πως τα σκηνικά δεν αλλάζουν; Το λέει ένας νόμος. Ο νόμος του "αλλάξτε τα μυαλά πρώτα". Βλέπω γύρω μου ανθρώπους παραδομένους, ανθρώπους ηττημένους, παρατημένους στη μοίρα που έχουν ορίσει άλλοι γι' αυτούς. Αλλά στ' αλήθεια, τόσο μεγάλη αφαίμαξη στη δυνατότητα μάς έγινε; Πού πήγε η μαγκιά μας που με περισσή χάρη περιφέραμε στις Αράχωβες και στις Μυκόνους; Πού πήγε το περιβόητο φιλότιμο που δεν υπάρχει ως έννοια σε άλλους λαούς; Πού πήγε η ελληνική καρδιά μας, εκείνη που σκίζει χασέδες για έναν έρωτα;
Ανεργία. Μεγάλη καταδίκη για τον άνθρωπο. Σε αφυδατώνει χωρίς αναισθητικό. Βγες λοιπόν έξω. Μάθε, ενημερώσου. Τύπωσε κάρτες με τις δεξιότητες σου. Μοίρασε, μίλα σε φίλους, γίνε εθελοντής σε ομάδες. Μη μένεις μόνος, μην περνάς χρόνο οικτίρωντας εαυτόν. Περπάτησε, γράψε, στείλε. Οικονομική ανέχεια. Δύσκολη περίπτωση, ειδικά για οικογένειες. Μοιράσου τις δυσκολίες, βρες τις άκρες σου, συγκεντρώσου και συγκέντρωσε δυνάμεις και εφόδια, επικοινώνησε. Μη φοβηθείς και μη ντραπείς. Να ζητήσεις, να ψάξεις, να βρείς. Κάθε μέρα που περνάει ας βάζουμε στόχους. Μικρούς και σύντομους. Και κυρίως ας μιλάμε. Μεταξύ μας, με τους άλλους, με τους παραδίπλα, με τον εαυτό μας. Είναι αλλιώτικη ετούτη η μάχη και θέλει αλλιώτικα όπλα. Ποτέ δε συμπάθησα την αυτολύπηση. Μου αφαιρούσε πάντα την προοπτική, επομένως αργά ή γρήγορα θα μου αφαιρούσε και τη "ζωή".
Κάθε μέρα είναι άλλη μια μέρα αγώνα, πάντα ήταν. Οι 'Ελληνες δε μοιάζουν με κανέναν στο κόσμο και το ξέρουμε. Καιρός να το δείξουμε και στους υπόλοιπους τώρα. Πάλεψε!

 Πηγή: http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top