Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ...


Η SPiRTO PRODUCTIONS σας γνωστοποιεί, ότι το νέο ντοκιμαντέρ παραγωγής 2012 με τίτλο «ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ» (EXPROPRIATION), συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα τις συνέπειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη δυτική Μακεδονία και ερευνά την ευθύνες της ΔΕΗ, του κράτους, των τοπικών αρχών, αλλά και τις δικιές μας, ως καταναλωτές. 

Διάρκεια: 107΄
Έρευνα - Σενάριο - Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαδάκης

Περίληψη
Σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, αναπτύσσονται τα λιγνιτωρυχεία της πιο βρώμικης εταιρίας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τροφοδοτεί με το «εθνικό μας καύσιμο», τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της και έχει ζητήσει να της παραδοθούν ακόμα 60.000 στρέμματα προκειμένου να εξασφαλίσει με ηλεκτρική ενέργεια εμάς και κέρδη τον εαυτό της.
Μέχρι στιγμής, έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι και έχει έρθει η σειρά για άλλους 10.000. Ο αριθμός όλων αυτών που έχουν αρρωστήσει ή πεθάνει από τη βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση είναι άγνωστος αφού όλα αυτά τα χρόνια έχει αποφευχθεί μια συνολική επιδημιολογική μελέτη. 
Προκειμένου να εξασφαλιστεί με ηλεκτρική ενέργεια η Ελληνική οικονομία, η ΔΕΗ, απαντάει ότι δεν γίνεται αλλιώς. Λειτουργεί για το κοινό συμφέρον, σύμφωνα με διεθνείς και Ευρωπαϊκούς νόμους και πρέπει να συνεχίσει. Εξασφαλίζοντας έτσι, με ηλεκτρική ενέργεια τους Έλληνες και βοηθώντας στην ανάπτυξη και ευμάρειά τους. 
Για πρώτη φορά ένα ντοκιμαντέρ καταγράφει τη συνολική ζημιά στη δυτική Μακεδονία και τους ανθρώπους της, και προτείνει ένα σαφή και ουσιαστικό τρόπο για να σταματήσει η εξέλιξη της λεηλασίας.


ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ (EXPROPRIATION) from SPiRTO PRODUCTIONS on Vimeo.
Ζητήματα που αναπτύσσονται στο ντοκιμαντέρ: 
Πότε και πως η ΔΕΗ ξεκίνησε τη δράση της στη περιοχή (ιστορία). Τι μεθόδους και τακτικές χρησιμοποίησε για να πάρει τα χωράφια των ντόπιων κατοίκων και να αναπτύξει τα ορυχεία της (νόμος περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης). Πως οι διευθυντές και τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη παραπλάνησαν τους κατοίκους της περιοχής για να μην αντιδρούν (προσλήψεις και ο μύθος του «καλού γαμπρού»). Πόσο και πως το ίδιο το κράτος ευθύνεται στη διαμόρφωση του καθεστώτος λεηλασίας (παρανομίες και υπερβάσεις χωρίς επιπτώσεις). Τι κερδίζει πραγματικά η περιοχή και τι πιθανότητες υπάρχουν να αποκατασταθεί (ανταποδοτικά οφέλη – τοπικός πόρος ανάπτυξης).
Άλλα σημαντικά ζητήματα είναι της: υγείας, καταστροφής των νερών και της γης, τα γειτονικά οικοσυστήματα (Βεγορίτιδα, Αλιάκμονας), κλπ. 

Άλλες πληροφορίες:
Περίοδος υλοποίησης: 2010 – 2012
Συμμετέχουν: Κάτοικοι της περιοχής, Επιστήμονες, Οικολογικές οργανώσεις, ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, ΔΕΗ, κλπ.

Το trailer του ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση
http://vimeo.com/17285765

Έρευνα –Σενάριο – Σκηνοθεσία – Μοντάζ:
Μάνος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Έρευνα – Συνεντεύξεις – Απομαγνητοφωνήσεις – Επεξεργασία υλικού:
Κατερίνα ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ
Χριστίνα ΧΑΣΟΥ
Εύη ΔΙΑΚΟΥΜΗ
Νικολέτα ΚΙΑΠΙΔΟΥ
Κατερίνα ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Μαριάνα ΑΣΤΡΑΚΑ

Κάμερα:
Jace KARIPIDIS
Δημήτρης ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Άλκης ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΥ
Νίκος ΒΑΡΖΩΚΑΣ
Απόστολος ΓΑΪΤΑΝΗΣ
Nikos LOMINANTZE
Μάνος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Βοηθός:
Χαράλαμπος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Animation:
Νίκος ΒΑΡΖΩΚΑΣ
Δάφνη ΔΟΜΠΡΑΚΗ

Αφήγηση:
Ανδρέας Μαρκάτης

Μετάφραση:
Εύη ΔΙΑΚΟΥΜΗ
Ερατώ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αγγελική ΚΟΥΓΙΑ

Επιμέλεια - Υποτιτλισμός:
Αγγελική ΚΟΥΓΙΑ

Ήχοληψία:
Σωτήρης ΠΕΡΗΣ
Nikos LOMINANTZE

Sound effects:
Απόστολος ΚΥΡΟΥ

Σύνθεση μουσικής:
Αλέξανδρος ΡΑΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top