Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Άρχισε να υποχωρεί η ατμοσφαιρική ρύπανση...

Τον κατήφορο άρχισαν να παίρνουν από χθες το μεσημέρι οι δείκτες μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προξενεί η δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή μας και έπνιξαν εδώ και τέσσερις μέρες στην τέφρα και τη σκόνη περισσότερους από 10 οικισμούς των περιφερειακών ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας.
Η έναρξη μείωσης των δεικτών ρύπανσης γίνεται ελέω αλλαγής του καιρού, αφού άρχισαν από χθες να πνέουν άνεμοι και να παρασέρνουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που είχαν εγκλωβιστεί στην ατμόσφαιρα της περιοχής προξενώντας μεγάλη δυσφορία στους εργαζόμενους της ΔΕΗ στα ορυχεία, αλλά και σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού οικισμών που βρίσκονται κοντά σε περιοχές που αναπτύσσει δραστηριότητες η ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, με βάση τις τιμές των σταθμών μέτρησης της ποιότητας του αέρα που έχουν εγκαταστημένους στο ενεργειακό λεκανοπέδιο η ΔΕΗ και το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το φαινόμενο άρχισε από χθες να υποχωρεί. Καθώς, στη 1 χθες το μεσημέρι στο «κόκκινο», δηλαδή 10/10 στην κλίμακα μέτρησης με ανώτερο σημείο το 10 είχαν μόνο η πόλη της Φλώρινας και το Αμύνταιο. Την ίδια ώρα χθες το μεσημέρι στο 9 βρισκόταν ο δείκτης μέτρησης της ρύπανσης στον Οικισμό της ΔΕΗ και στο 8 στους Αναργύρους Φλώρινας, ενώ στις αρχές της εβδομάδας αντίστοιχες τιμές- στο κόκκινο δηλαδή, ήταν οι δείκτες μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε τουλάχιστον 8 οικισμοί της ευρύτερης περιοχής.
Οι τιμές της ρύπανσης ήταν χθες λίγο χαμηλότερα- σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, στην πόλη της Πτολεμαΐδας καθώς 8/10 κατέγραφε ο σταθμός μέτρησης του ΚΕΠΕ, ενώ την ίδια ώρα με πορτοκαλί ήταν βαμμένος ο χάρτης στη διαδικτυακή σελίδα του ΚΕΠΕ που απεικονίζεται η ποιότητα της ατμόσφαιρας σε 6 οικισμούς, καθώς έδειχνε ότι η ρύπανση σε Μαυροπηγή, Πεντάβρυσο, Καρυοχώρι, Ποντοκώμη αλλά και την Βεύη Φλώρινας βρισκόταν στο 6/10, ενώ την ίδια ώρα στην Ακρινή η ρύπανση είχε υποχωρήσει από το κόκκινο στο πορτοκαλί αφού έδειχνε πλέον 5/10.
Το φαινόμενο επιβαρύνθηκε και λόγω ότι έγινε επανεκκίνηση σε δύο λιγνιτικές μονάδες της περιοχής, αλλά και λόγω της άπνοιας που επικρατούσε και δεν επέτρεπε την απομάκρυνση των εισπνεύσιμων μικροσωματιδίων που εγκλωβίζονται στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - Ρ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top