Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Εφικτή η πρόβλεψη των επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης...

Μια δυσάρεστη ρουτίνα για τους κατοίκους του ενεργειακού λεκανοπεδίου της Δυτικής Μακεδονίας έχει γίνει, πλέον, η εκδήλωση επεισοδίων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας.
Κάθε τόσο, με δεδομένη τη δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υπό μετεωρολογικά δυσμενείς συνθήκες, οι ρύποι εγκλωβίζονται στον αέρα της περιοχής προκαλώντας μια ασφυκτική ατμόσφαιρα.
Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης τέτοιων επεισοδίων, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Ευαγγελόπουλος.
«Το κέντρο γνωρίζει και καταγράφει τις εκπομπές ρύπων, καθώς αν δεν υπήρχαν εκπομπές δεν θα υπήρχε και πρόβλημα. Επίσης με βάση τα μετεωρολογικά μοντέλα που επιχειρούν προβλέψεις για τις επόμενες μέρες μπορούμε να ξέρουμε αν οι συνθήκες θα ευνοήσουν τη συσσώρευση ρύπων, ώστε στη συνέχεια να ειδοποιήσουμε για την απαραίτητη λήψη προληπτικών μέτρων. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top