Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε κλοιό τέφρας και σκόνης χθες 10 οικισμοί της Δυτ. Μακεδονίας...

Επιδεινώθηκε σημαντικά χθες το περιβαλλοντικό πρόβλημα που πλήττει από την Δευτέρα το ενεργειακό λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας- Κοζάνης- Φλώρινας από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και αποκάλυψε χθες ο «Π», καθώς σημειώθηκε νέα αύξηση αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της περιοχής.
Ειδικότερα, πνιγμένοι στην τέφρα και τη σκόνη ήταν χθες 10 οικισμοί στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, με τον Οικισμό της ΔΕΗ, των Αναργύρων και την πόλη της Φλώρινας να κρατούν τα σκήπτρα, καθώς η ρύπανση χτύπησε κυριολεκτικά «κόκκινο. Τη σημαντική αύξηση των δεικτών ρύπανσης κατέγραψαν χθες οι σταθμοί μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα ο χάρτης της ποιότητας του αέρα στη διαδικτυακή σελίδα του ΚΕΠΕ να δείχνει στο κόκκινο 8 οικισμούς και δύο στο πορτοκαλί, σημείο δηλαδή συναγερμού.
Στο απώτατο σημείο, δηλαδή «10» σε μια κλίμακα με μέγιστο βαθμό το «10» ήταν χθες το μεσημέρι η ρύπανση στον Οικισμό της ΔΕΗ, τους Αναργύρους και τη Φλώρινα που απεικονίζονταν με βαθύ κόκκινο χρώμα. Την ίδια ώρα στο κόκκινο ήταν η Πεντάβρυσος Εορδαίας με 9/10, η Πτολεμαΐδα και η Μαυροπηγή με 8/10, αλλά και η Ποντοκώμη και το Αμύνταιο με 7/10. Στο πορτοκαλί με 5/10 ήταν το Καρυοχώρι, αλλά και η Βεύη Φλώρινας με 4/10.
Υπενθυμίζεται ότι η υψηλότερη τιμή ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφηκε την Δευτέρα ήταν στην περιοχή του Οικισμού της ΔΕΗ, λόγω της επανεκκίνησης με πετρέλαιο της 3ης μονάδας του Ατμοηλεκτρικού σταθμού Πτολεμαΐδας, η οποία βρισκόταν εκτός λειτουργίας από την περασμένη Πέμπτη λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο λέβητα της μονάδας, με αποτέλεσμα ο σταθμός μέτρησης της ποιότητας του αέρα στον Οικισμό της ΔΕΗ να δείχνει το απόγευμα της Δευτέρας 7/10. Ατμοσφαιρική ρύπανση ωστόσο καταγράφονταν την ίδια ώρα της Δευτέρας και στην ευρύτερη περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου, λόγω της απουσίας ανέμων, καθώς την ίδια ώρα ο σταθμός μέτρησης της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μαυροπηγή να δείχνει 6/10, στην Πεντάβρυσο 5/10 και 4/10 στην Ποντοκώμη και την Κοζάνη. Στην Κοζάνη ωστόσο υποχώρησε χθες στο 3/10 και βάφτηκε με πράσινο χρώμα.
Σύμφωνα πάντως με τα λεγόμενα του υπεύθυνου Ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΚΕΠΕ, Βασίλη Ευαγγελόπουλου, το φαινόμενο προβλέπεται να αρχίσει να υποχωρεί από αύριο, αφού με βάση τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας πρόκειται να αρχίσουν να πνέουν βοριάδες και να απομακρύνουν την τέφρα και το πέπλο σκόνης και τέφρας που πνίγει την περιοχή.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top