Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Το ρήγμα εξελίσσεται με δυναμική...

Τα ρήγματα και οι κατολισθήσεις της Μαυροπηγής εξακολουθούν να απειλούν ανά πάσα στιγμή τους κατοίκους του χωριού, καθώς, όπως διαπιστώθηκε σε σύσκεψη επιστημόνων και φορέων στην Κοζάνη, το γεωλογικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και έχει δυναμική, γι’ αυτό χρήζει συνεχούς παρακολούθησης.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στο διοικητήριο της περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη, συμμετείχαν οι επιστημονικές ομάδες του ΑΠΘ, του ΙΓΜΕ, της ΔΕΗ και της ΑΝ.ΚΟ., η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Κοζάνης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής. Στο τέλος της σύσκεψης, οι επιστήμονες εξέδωσαν κοινό πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο το φαινόμενο αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σοβαρό και χρήζει συνεχούς παρακολούθησης, ως εκ τούτου απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος εκκένωσης του οικισμού. Εκτός της συνεχούς παρακολούθησης του φαινομένου, απαιτείται η συνέχιση των αυτοψιών στα σπίτια, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των επικίνδυνων κατοικιών μπορεί να αυξάνει από μέρα σε μέρα. Πάντως, να σημειωθεί ότι δεν αποκλείστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων από την Πολιτική Προστασία, εφόσον αυτό επιβληθεί από την περαιτέρω εξέλιξη του φαινομένου.
Με το πόρισμα που παρέδωσαν μετά τη σύσκεψη οι επιστήμονες στον αντιπεριφερειάρχη Γ. Σόκουτη, προτείνουν έξι συγκεκριμένα μέτρα:
-Επικαιροποίηση των επιτόπου αυτοψιών ως προς την ασφάλεια των κτισμάτων εντός του οικισμού της Μαυροπηγής.
-Επισημαίνεται η από το νόμο προβλεπόμενη απαγόρευση καλλιέργειας των γεωργικών εκτάσεων στο απαλλοτριωμένο τμήμα της ΔΕΗ καθώς και στα μη απαλλοτριωμένα αγροτεμάχια (Α.Τ. 29, 93, 94, 95, 102 και 121).
-Συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου και συνέχιση των τοπογραφικών μετρήσεων από την ΑΝΚΟ με ένα πυκνότερο δίκτυο μαρτύρων προς τον οικισμό και εντός του οικισμού με άμεση αποστολή δεδομένων στο ΙΓΜΕ και στη ΔΕΗ για αξιολόγηση, μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
-Διάνοιξη από τη ΔΕΗ 2-3 γεωτρήσεων με τοποθέτηση αποκλισιομέτρων, μεταξύ του οικισμού και του ορυχείου, με συνεχή λήψη μετρήσεων και ενημέρωση ως προς τα αποτελέσματα, μέσω της Π.Ε. Κοζάνης, των μελών της Επιτροπής. Η ενημέρωση πρέπει να είναι άμεση σε περίπτωση σε περίπτωση έξαρσης του ρυθμού των μετακινήσεων. (Η υπογράμμιση είναι των επιστημόνων συντακτών του πορίσματος).
-Άμεση λήψη μέτρων από την Πολιτική Προστασία αν, από την αξιολόγηση των δύο προηγούμενων παραγράφων προκύψει συστηματική εξέλιξη του φαινομένου.
-Επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης του οικισμού.
Τέλος, να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε τα πορίσματα της επιστημονικής επιτροπής να ανακοινωθούν στους κατοίκους της Μαυροπηγής σε γενική συνέλευση που θα διοργανωθεί στο προσεχές διάστημα.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top