Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Τεχνολογία απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα το 2018...

Η γεωμηχανική τεχνολογία απορρόφησης και απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα από τη ατμόσφαιρα θα εφαρμοστεί το 2018, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών της Βρετανίας.
Το ινστιτούτο παρουσίασε την τεχνολογία την Τετάρτη μπροστά σε κυβερνητικά στελέχη και ακαδημαϊκούς για να συζητηθούν οι προοπτικές της.
Παρουσιάστηκε μια συσκευή που μοιάζει με γιγαντιαία μυγοσκοτώστρα, χίλιες φορές αποτελεσματικότερη στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από ένα δέντρο του ίδιου μεγέθους, όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές.
Το απορροφηθέν διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικές εφαρμογές ή να αποθηκευτεί με ασφάλεια κάτω από το έδαφος.
Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη και τις δυνατότητες που ανοίγει σε κλάδους με υψηλές εκπομπές και δυσκολίες στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, όπως η ναυτιλία και η αεροβιομηχανία, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο διαμόρφωσης μιας τελικής τιμής στον άνθρακα, λέει στο Reuters o επικεφαλής τομέα περιβάλλοντος του Ινστιτούτου, Τιμ Φοξ.
«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε εταιρείες κατασκευής σταθμών παραγωγής ενέργειας, αιολικών πάρκων ή εργοστασίων θα ενισχυθεί» λέει ο Φοξ.
Οι λύσεις που δίνει η γεωμηχανική ως αντισταθμιστικά μέτρα των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως οι συσκευές “σύλληψης” του αέρα, δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως ενώ το κόστος τους είναι θέμα υπό συζήτηση.
Την ώρα όμως που οι κυβερνήσεις αδυνατούν να φτάσουν σε δεσμευτικές συμφωνίες για το Κλίμα, η γεωμηχανική φαντάζει ως μια πολύ ελκυστική προοπτική.

Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top