Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ορυκτά καύσιμα: Τέλος στις επιδοτήσεις για να σωθεί ο πλανήτης...

Τον τερματισμό των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ζήτησε κορυφαίος οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IEA), προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου.
«Σήμερα οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα φτάνουν τα 409 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες –οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή ενεργειακή ζήτηση και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις εκπομπές ρύπων- στην σπατάλη ενέργειας» δήλωσε ο κ. Fatih Birol σε αποκλειστική συνέντευξη στο EurActiv.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IEA, η κατάργηση των επιδοτήσεων σε μεγάλες χώρες εκτός Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι η μοναδική πολιτική που θα μπορούσε να μας αναπροσανατολίσει σε μια τροχιά ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου.
Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε επίσης στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην αγορά.
«Η ανάλυση της μελέτης της ΙΕΑ, με τίτλο ''World Energy Outlook 2011'', μας δείχνει ότι η πόρτα για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα κλείσει, αν δεν αναλάβουμε δράση άμεσα και δυναμικά» τόνισε ο κ. Birol.

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top