Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η βόρεια τρύπα «καίει» την Ελλάδα...

Τον προάγγελο μιας νέας κλιματικής εποχής, που θα επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη και αναπόφευκτα τη χώρα μας, μπορεί να αποτελεί η νέα αραίωση του στρώματος του όζοντος, η οποία σημειώθηκε πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Για πρώτη φορά το 2011, το φαινόμενο της «τρύπας του όζοντος» εντοπίστηκε και πάνω από την Αρκτική, καθώς σε απόσταση 18 έως και 23 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, το στρώμα του όζοντος βρέθηκε να έχει ελαττωθεί μέχρι και 80%! Το γεγονός προκαλεί την έντονη ανησυχία των επιστημόνων. Η «τρύπα» της Αρκτικής καλύπτει περισσότερα από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, φτάνοντας να έχει καλύψει ολόκληρες ευρωπαϊκές περιοχές και απειλώντας να επεκταθεί ακόμα και μέχρι τα Βαλκάνια!
Κορυφαίοι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η παγίωση αυτού του φαινομένου για τα επόμενα χρόνια θα έχει σαφέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον της Ευρώπης και κατά συνέπεια στην Ελλάδα. «Η αραίωση του στρώματος στην Αρκτική είναι πρωτοφανής. Η τρύπα έχει τάσεις επέκτασης προς τον Νότο, ενώ υπάρχει ο φόβος να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση, η υπεριώδης ακτινοβολία στην Ευρώπη θα αυξηθεί, κάτι που θα έχει σαφείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Επιπτώσεις, όμως, θα υπάρξουν και στο περιβάλλον, από την αύξηση της θερμοκρασίας», δηλώνει ο Αλκιβιάδης Μπάης, καθηγητής στο εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη.

Συναγερμός
Η ύπαρξη της τρύπας του Βόρειου Πόλου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο χειμώνα. Η αραίωση του στρώματος του όζοντος προκλήθηκε από τον συνδυασμό των ψυχρών αέριων στρωμάτων της ατμόσφαιρας με τη χημική ρύπανση που εκπέμπεται από τη γη. Το ασυνήθιστο φαινόμενο που καταγράφηκε φέτος ήταν η παράταση των ψυχρών θερμοκρασιών στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας μέχρι και την άνοιξη. «Σε υψόμετρο πολλών χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, η χημική ρύπανση αλληλεπιδρά με τα ψυχρά αέρια στρώματα, με αποτέλεσμα τη μείωση του όζοντος», δηλώνει ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα με τον κύριο Πετράκη, η «τρύπα» του Βόρειου Πόλου αποτελεί έναν εξαιρετικά αρνητικό οιωνό για το κλιματικό τοπίο στον πλανήτη μας, κατά το άμεσο μέλλον. «Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις είναι εκτός κάθε ελέγχου, όπως μας δείχνει αυτό το νέο φαινόμενο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί την αραίωση του όζοντος προέρχεται ξεκάθαρα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Δυστυχώς, όμως, αντί να επιδιώκουμε να ελέγξουμε τη ρύπανση, η διεθνής κοινότητα συζητά για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Αρκτική», συμπληρώνει ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου.
Μέχρι και τον περασμένο μήνα, το ποσοστό αραίωσης του όζοντος εμφάνισε αρκετές διακυμάνσεις, ενώ η «τρύπα» μετακινήθηκε πάνω από διάφορες περιοχές. Αρχικά κάλυψε την ατμόσφαιρα πάνω από τα βορειότερα σημεία της Σκανδιναβίας, μέσα σε εννέα μήνες όμως βρέθηκε πάνω από Σιβηρία, Καναδά και Γροιλανδία, ενώ τον Απρίλιο μετακινήθηκε και σε σημεία της Ανατολικής Ευρώπης. «Κανείς δεν περίμενε αυτό το φαινόμενο και γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλές μετρήσεις. Σίγουρα, η ανησυχία που προκαλεί το φαινόμενο θα θέσει τη δεύτερη τρύπα του όζοντος στο επίκεντρο των επιστημόνων από την αμέσως επόμενη χρονιά», αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αλκιβιάδης Μπάης.

Χρήστος Ζερεφός: «Φταίει το φαινόμενο του θερμοκηπίου»
Εξαιρετικά ακραία περίπτωση ατμοσφαιρικής ανωμαλίας με απρόβλεπτες συνέπειες χαρακτηρίζει την «τρύπα» της Αρκτικής ο κορυφαίος Ελληνας ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Οζοντος, Χρήστος Ζερεφός. «Η ανωμαλία αυτή οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς η θέρμανση των αερίων κοντά στη Γη ψυχραίνει την ατμόσφαιρα σε μεγάλο υψόμετρο, η οποία σε συνδυασμό με τη ρύπανση προκαλεί την αραίωση του όζοντος», εξηγεί ο Χρ. Ζερεφός, που τη δεκαετία του 1980 ήταν ένα από τους βασικούς συντάκτες του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, της διεθνούς συνθήκης που οδήγησε στο περιορισμό της Τρύπας του Οζοντος της Ανταρκτικής. «Δυστυχώς σήμερα η γνωστή τρύπα του όζοντος έχει αυξηθεί ξανά και είναι πολύ μεγαλύτερη από την καινούργια. Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ ήταν επιτυχημένο, όπως όμως μας δείχνουν τα νέα δεδομένα, ενδεχομένως να απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του».

Πηγή: Εφημερίδα Real-Του Αλέξανδρου Κόντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top