Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

«Συγκάτοικοι» με το νέφος οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου...

Το ρυπογόνο νέφος εγκαταστάθηκε μόνιμα το τελευταίο δεκαήμερο πάνω από το ενεργειακό λεκανοπέδιο, κάνοντας αφόρητη τη ζωή των πολιτών.
Οι δείκτες ρύπανσης κυμάνθηκαν και χτες σε απαγορευτικά επίπεδα, πολύ ψηλότερα από τα διεθνώς επιτρεπόμενα όρια, ωστόσο, δεν πρόκειται δυστυχώς για νέο περιβαλλοντικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου Περιβάλλοντος Κοζάνης, εδώ και μια εβδομάδα με δέκα ημέρες, η κατάσταση της έντονης ρύπανσης είναι ένα μόνιμο φαινόμενο. Όπως δήλωσε στον «Π» ο διευθυντής του ΚΕΠΕ Σταμάτης Ζιώρας, «όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση από τη νύχτα μέχρι το μεσημέρι, με μια υποχώρηση του φαινομένου προς το απόγευμα, οπότε αρχίζει να φυσά». Δυστυχώς για χτες, δεν προβλεπόταν ύφεση το μεσημέρι, παρά μόνο από τη νύχτα, που αναμένονταν άνεμοι για να διώξουν το νέφος και να δώσουν μια ανάσα στους πολύπαθους κατοίκους.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ την προηγούμενη εβδομάδα που λόγω ρύπανσης σήμανε συναγερμός στην περιοχή, οπότε με εντολή του περιφερειάρχη πάρθηκαν μέτρα, παρ’ όλα αυτά, η ρύπανση εξακολουθεί να χτυπά «κόκκινο». Δυστυχώς η πραγματικότητα δείχνει ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή ή αίρονται γρήγορα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει. Το βέβαιο είναι ότι χτες η κατάσταση ήταν πάλι εφιαλτική. Αρκεί να έκανε κάποιος μια βόλτα γύρω από τα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς για να το καταλάβει. Βεβαίως, το ένοιωσαν πολύ καλύτερα οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, οι οποίοι για άλλη μια φορά δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Το σύννεφο σκόνης μέσα στα ορυχεία ήταν ορατό διά γυμνού οφθαλμού, ενώ η καμινάδα της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς πάλι «ξερνούσε» μαύρο καπνό, επειδή προφανώς έκανε επανεκκίνηση με πετρέλαιο. Να θυμίσουμε ότι επανεκκίνηση με πετρέλαιο έκανε και την προηγούμενη εβδομάδα, που η περιβαλλοντική ρύπανση έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα.
Την ασυδοσία και την έλλειψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος πλήρωσαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι των πλέον επιβαρυμένων περιοχών, οι οποίοι έχουν μόνιμο συγκάτοικο το νέφος. Έτσι και χτες στις 8 το πρωί, οι σταθμοί μέτρησης της ΔΕΗ μετρούσαν στους Ανάργυρος σωματιδιακή ρύπανση 739 μg/m3, στον Οικισμό της ΔΕΗ 322 μg/m3, στην Ακρινή 162 μg/m3, στην Ποντοκώμη 108 μg/m3 και στο Μαυροδένδρι 94 μg/m3. Οι υπεύθυνοι του ΚΕΠΕ Κοζάνης εκτιμούσαν ότι ο μέσος ημερήσιος όρος σωματιδιακής ρύπανσης θα κυμαίνονταν χτες περίπου στα 100 μg/m3, κυρίως στις τρεις πρώτες περιοχές, όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 50 μg/m3. Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση αυτού του ορίου περισσότερες από 35 φορές ετησίως. Να σημειωθεί ότι στις δύο πόλεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, μετρήθηκε συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στις 8 το πρωί 52 και 51 μg/m3 αντιστοίχως.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top