Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας προκαλεί κατάθλιψη...

Άκρως επιβαρυντική είναι η μακροχρόνια έκθεση σε μολυσμένο αέρα όπως είναι αυτός που υπάρχει στις μεγαλουπόλεις. Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές ο μολυσμένος αέρας προκαλεί διάφορες εγκεφαλικές βλάβες ανάμεσα στις οποίες μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα μνήμης. Επίσης η έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα έχει και άλλες παρενέργειες όπως την εμφάνιση κατάθλιψης.
Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Οχάιο πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια τα οποία εξέθεταν σε αέρα ποιότητας ανάλογης με εκείνη που υπάρχει στις μεγαλουπόλεις, «εμπλουτισμένο» δηλαδή με καυσαέρια οχημάτων και βιομηχανιών καθώς και με φυσική σκόνη.
Οι ερευνητές εξέθεταν κάποια από τα πειραματόζωα σε φιλτραρισμένο αέρα και κάποια άλλα σε μολυσμένο αέρα για έξι ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα για ένα συνολικό διάστημα δέκα μηνών, δηλαδή σχεδόν κατά τη μισή διάρκεια της ζωής τους. Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις του μολυσμένου αέρα στην καρδιά και στους πνεύμονες αυτή την φορά οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον μολυσμένο αέρα ανέπτυξαν τελικά σοβαρά μαθησιακά προβλήματα, όπως και προβλήματα μνήμης.
Επίσης παρουσίασαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε μολυσμένο αέρα έχει ορατές αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για άτομα που ζουν και εργάζονται σε αστικές περιοχές με μολυσμένο αέρα. Η έρευνα μας προσθέτει νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η μόλυνση της ατμόσφαιρας» αναφέρει η Λόρα Φόνκεν, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry.

Πηγή: http://astrikiprovoli.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top