Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι κάτοικοι της Μαυροπηγής...

Στους δρόμους βγαίνουν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής διεκδικώντας την μετεγκατάσταση του οικισμού γιατί μέχρι σήμερα πήραν μόνον υποσχέσεις και προειδοποιούν για μορφές διαμαρτυρίας που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις τυχόν εξελίξεις που θα σημειώνονται ως προς την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Το έναυσμα των κινητοποιήσεων θα δοθεί στις 15 Ιουνίου.
Η απόφαση των κινητοποιήσεων προέκυψε μετά τις απαράδεκτες καθυστερήσεις που σημειώνονται στο θέμα σχετικά με την κήρυξη της απαλλοτρίωσης του οικισμού μέσω της έκδοσης προεδρικού διατάγματος και της μη έλευσης των υπαλλήλων της επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να γίνουν οι μετρήσεις σε δρόμους και στις ακίνητες περιουσίες των κατοίκων του οικισμού μετά και τις ενστάσεις που κατέθεσαν κάτοικοι του εν λόγω οικισμού επί των κτηματολογικών πινάκων. Η επιθεώρηση μεταλλείων ανανεώνει συνεχώς τις ημερομηνίες έλευσης του κλιμακίου της που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ο εμπαιγμός από πλευράς των συναρμόδιων φορέων και κύρια της ΔΕΗ έχει εξαντλήσει την υπομονή των κατοίκων γι αυτό και οι αντιδράσεις τους θα είναι δυναμικές, όπου μεταξύ άλλων σχεδιάζονται πορείες, συγκεντρώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες μπροστά από τα γραφεία των εμπλεκόμενων φορέων, ακόμη και παραστάσεις στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα μέχρι να δοθεί το της κήρυξης της απαλλοτρίωσης του οικισμού και της μετεγκατάστασης.
Καθυστέρηση εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στη διαδικασία της προκαταρκτικής έρευνας που αυτεπάγγελτα είχε διατάξει πριν από λίγους μήνες ο εισαγγελέας Κοζάνης κ. Κούτρας για την επιφανειακή ρηγμάτωση, μετά την μετάθεση του κ. Κούτρα ο αντικαταστάτης του οποίου θα χρειαστεί χρόνο για να ενημερωθεί. Την εξέλιξη αυτή πληροφορήθηκε ο Αναστάσιος Εμμανουήλ πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυροπηγής όταν προσκόμισε στην γραμματεία της Εισαγγελίας Κοζάνης το αντίγραφο της μελέτης του κ. Καββαδά καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών στον οποίο η ΔΕΗ ανέθεσε την έρευνα σχετικά με την επιφανειακή ρηγμάτωση. Το μόνο για το οποίο ενημερώθηκε ο κ. Εμμανουήλ ήταν ο αριθμός της δικογραφίας. Η πεντασέλιδη μελέτη του κ. Καββαδά αφορά αρχικές εκτιμήσεις και προγενέστερες εκθέσεις με φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν από μία τετραετία, όπως υποστηρίζει ο κ. Εμμανουήλ, και με στοιχεία που έχουν αναιρεθεί, ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο οικισμός απέχει 1200 μέτρα από το ομώνυμο ορυχείο, ενώ αμφισβητεί τα στοιχεία σχετικά με τα αίτια του ρήγματος που ανακοίνωσε σε πρόσφατη εκδήλωση στην Μαυροπηγή ο Θεόδωρος Τσάπανος καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και οι συνεργάτες του αποδίδοντας την ευθύνη στις εκσκαπτικές δραστηριότητες του διπλανού ορυχείου. Σε ότι αφορά την οικονομική εκκρεμότητα με την ομάδα του κ. Τσάπανου που ως γνωστό έχει αποχωρήσει από τον οικισμό μεταφέροντας και όλο τα μηχανήματα μετρήσεων ο κ. Εμμανουήλ σημειώνει ότι έχει δρομολογηθεί η καταβολή του ποσού για τα δύο πρώτα τιμολόγια ευελπιστώντας ότι η ομάδα θα επιστρέψει στην Μαυροπηγή.

Πηγή: http://www.prlogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top