Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τα φάρμακα βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον...

Ασθενεί το περιβάλλον εξ’ αιτίας των φαρμάκων: στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει έλληνες και ξένοι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων έχει σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στη φύση. Γι αυτό και ξεκινούν σχετικές δράσεις και στην χώρα μας, με την ονομασία «χαπιend», μεταξύ των οποίων θα είναι και η τοποθέτηση ειδικών κάδων απορριμμάτων αποκλειστικά για φάρμακα!
Τα στοιχεία που φέρνουν στην δημοσιότητα οι ειδικοί είναι ανησυχητικά: κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 500 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, απ’ όπου υπολογίζεται ότι περί το 10% απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα. Σημειωτέον δε, πως η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην υπερκατανάλωση φαρμάκων, συγκριτικά με τις χώρες – μέλη της Ε.Ε.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει σύστημα συλλογής και ασφαλούς διαχείρισης των διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον οικιακό τομέα. Επιστημονικές έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ουσίες που περιέχονται στα φάρμακα ανιχνεύονται στο πόσιμο νερό, στο έδαφος και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μίγματα φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικό μέρος των χημικών ουσιών που είναι παρούσες στο περιβάλλον. H επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να αναζητηθούν τρόποι για να περιοριστεί η εισαγωγή τέτοιων ουσιών στο περιβάλλον.
Όπως υπογράμμισε κατά την διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου ο κ. Ιωάννης Ζιώμας, Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «Υπολογίζεται ότι το 2% των φαρμάκων που διακινούνται στην αγορά επιστρέφεται στις φαρμακοβιομηχανίες από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, επειδή έχουν λήξει πριν ακόμα πουληθούν. Επιπλέον, ένα ποσοστό της τάξεως του 10% των περιεχομένων του οικιακού φαρμακείου καταλήγει δυστυχώς μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα, στους όποιους χώρους διάθεσης. Πρόκειται για ληγμένα φάρμακα, στα οποία έχει παρέλθει ο χρόνος ασφαλούς χρήσης ή φάρμακα τα οποία τελικά δεν χρησιμοποιήσαμε για διάφορους λόγους. Με διάφορους μηχανισμούς και κυρίως μέσω της εισόδου τους στον υδροφόρο ορίζοντα, οι φαρμακευτικές ουσίες, είτε αυτούσιες είτε μετασχηματισμένες, εισέρχονται στο βιολογικό μας κύκλο».

Το πρόγραμμα «χάπιend»
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών: αυτό είναι στο στόχος ου προγράμματος «χαπιend», που σχεδιάστηκε από την PostBankGreenInstitute (PBGI), θυγατρική εταιρεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το πρόγραμμα την ασφαλή για το περιβάλλον διαχείριση των οικιακών φαρμάκων αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου Athens Green 360, του πρώτου επιχειρηματικού δικτύου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και στηρίζεται από την εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της PBGI.
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί προσκαλούν τους Αθηναίους πολίτες να απορρίψουν τα φάρμακά τους με ασφάλεια σε επιλεγμένα σημεία, από όπου θα μπορούν να ενημερωθούν και για τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλούς διαχείρισης στο μέλλον.
Το πρόγραμμα διεξάγεται πιλοτικά το χρονικό διάστημα από 8 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου 2011, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων ασφαλείας, με ειδική σήμανση για την απόρριψη των συσκευασιών σε 22 σημεία ενημέρωσης. Σημειώνεται, ότι η πρωτοβουλία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
«Ο ΕΟΦ, έχοντας σαν βασικό του σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας, θεώρησε χρέος του να θέσει υπό την αιγίδα του την πρωτοβουλία χάπιend. Ευελπιστούμε ότι η συμβολή μας αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία μιας γενικότερης συστηματικής προσπάθειας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων φαρμάκων, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, αλλά και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες, ώστε τα άχρηστα και ληγμένα φάρμακα να μην αποτελούν στο μέλλον απειλή ούτε για το περιβάλλον ούτε για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Ιωάννης Τούντας

Πηγή: http://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top