Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ανταλλακτική Εργασία...

Το ντοκιμαντέρ A Tornallom (2005, Ισπανία) παρουσιάζει τον αγώνα των κατοίκων της Punta να υπερασπιστούν τα σπίτια τους και τα κτήματά τους, απέναντι στην προοδευτική μετατροπή της περιοχής τους σε τσιμεντούπολη.
Μια καταγραφή του αγώνα που κάνουν για να διατηρήσουν την καθημερινότητά τους αλλά και να προασπίσουν την ίδια τους τη ζωή από τις επιπτώσεις μιας ακόρεστης οικονομικής ανάπτυξης που δεν έχει ως μέτρο της τον άνθρωπο.
Tornallom ονομάζεται ο τρόπος που έχουν οι αγρότες να βοηθούν ο ένας τον άλλο. Είναι η διαδικασία ανταλλαγής εργασίας, χωρίς χειροπιαστά οικονομικά ανταλλάγματα.
Punta ονομάζεται μια γειτονιά, λίγο έξω από την πόλη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου οι κάτοικοι διατηρούν έναν τρόπο ζωής μακριά απο τους απάνθρωπους ρυθμούς της πόλης, καλλιεργώντας τη γη και δημιουργώντας μια κοινότητα αποτελούμενη απο αγροτικές οικογένειες αλλά και ανθρώπους που έχουν καταλάβει κάποια άδεια σπίτια της περιοχής.
ZAL ονομάζεται ο χώρος φορτοεκφόρτωσης που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ως επέκταση του υπερσύγχρονου λιμανιού της Βαλένθια μετατρέποντας τα κτήματα σε τσιμεντένιες αποβάθρες φορτοεκφόρτωσης και αντικαθιστώντας τα σπίτια με container.


tvxs.gr | A Tornallom by tvxorissinora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top