Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ξεκινά η 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας...

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η 5η μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα της χώρας, στην παρούσα φάση της κρίσης. Το έργο, προϋπολογισμού 1.320.000.000 ευρώ, κατασκευάζεται από τη ΔΕΗ και αναμένεται να συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στην αύξηση της απασχόλησης και στην αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων.
Έπειτα από έξι συνεχείς αναβολές, προχθές βράδυ άνοιξαν τελικά οι προσφορές για την “Πτολεμαΐδα 5”, μεικτής ισχύος 550-660MW, με καύσιμο κονιορτοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MW για τηλεθέρμανση. Το γιγαντιαίο έργο το διεκδικούν δύο διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι που συμπράττουν με ελληνικές εταιρείες, οι προσφορές των οποίων έγιναν αποδεκτές, καθώς ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του έργου που θέτει η ΔΕΗ. Πρόκειται για την ΤΕΡΝΑ ΑΕ, που συμπράττει με την ιαπωνική Hitachi, και για τη γαλλική Alstom, που συμπράττει με τη ΜΕΤΚΑ ΑΕ και την DAMCO Energy ΑΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, σχετικά με το έργο “Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία της ατμοηλεκτρικής μονάδας Πτολεμαΐδα V” αποσφραγίστηκαν και έγιναν αποδεκτές, σε αυτή τη φάση, οι ακόλουθες δύο προσφορές:

1.Προσφορά της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Η προσφορά αφορά μεικτή ισχύ 660,0MW. Ο υποπρομηθευτής του ατμολέβητα και του συστήματος αποθείωσης καυσαερίων είναι η εταιρεία Hitachi Power Europe GmbH, ο υποπρομηθευτής του ατμοστροβίλου και της γεννήτριας είναι η εταιρεία Hitachi Ltd Ιαπωνίας και ο υποπρομηθευτής των ηλεκτροστατικών φίλτρων είναι η εταιρεία Hamon Environmental GmbH.
2.Προσφορά του ομίλου εταιρειών Alstom Power System SA, Alstom Power Systems GmbH, Alstom Hellas ΑE, METKA AE και DAMCΟ Energy ΑΕ, με επικεφαλής την Alstom Power System SA. Η προσφορά αφορά μεικτή ισχύ 598,9MW. Ο κατασκευαστής του ατμολέβητα είναι η εταιρεία Alstom Power Systems GmbH, ο υποπρομηθευτής του ατμοστροβίλου και της γεννήτριας είναι η εταιρεία Alstom Power Steam Turbines, ο υποπρομηθευτής των ηλεκτροστατικών φίλτρων είναι η εταιρεία Alstom Power India και ο υποπρομηθευτής του συστήματος αποθείωσης καυσαερίων είναι η εταιρεία Alstom Power Italia. Θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης της επιχείρησης.

Με ευρωπαϊκά πρότυπα
Η νέα μονάδα θα τηρεί τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για τις εκπομπές ρύπων που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου θα είναι μικρότερες των 200 mg/Nm3, οι εκπομπές σωματιδίων μικρότερες των 10 mg/Nm3 και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μικρότερες των 150 mg/Nm3. Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της επιχείρησης και των περιβαλλοντικών επιδόσεων της χώρας.

Μέχρι τα τέλη του έτους οι υπογραφές
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η υπογραφή της σύμβασης και η ανάθεση του έργου μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η έκδοση άδειας κατασκευής απαιτεί διάρκεια 20 μηνών. Ο χρόνος κατασκευής εκτιμάται σε πέντε χρόνια, οπότε η μονάδα θα παραδοθεί και θα “καπνίσει” το 2017. Στην κατασκευαστική περίοδο πρόκειται να εργαστούν περίπου 3.000 άτομα, γεγονός που θα δώσει μεγάλη ανάσα στους ανέργους της περιοχής, και όχι μόνον. Ήδη έχουν αρχίσει οι πρόδρομες εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους στον χώρο ανέγερσης της μονάδας, καθώς η εργολαβία δόθηκε πριν από επτά μήνες.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία-Του Χρήστου Βήττα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top