Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Καίγονται ετησίως 250.000 στρέμματα δάσους...

Στάχτη γίνονται κάθε χρόνο 250.000 στρέμματα δάσους στην Ελλάδα, από την εποχή της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα, ενώ τα τελευταία χρόνια οι καμένες εκτάσεις στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο τριπλασιάστηκαν, με εξαίρεση την Τουρκία, την Τυνησία και το Μαρόκο.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, καθηγητής Δασολογίας, Νικήτας Φραγκισκάκης, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), με θέμα: «Πρόληψη και προστασία του πολίτη και του οικοσυστήματος από τις δασικές πυρκαγιές».
Στην εκδήλωση τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ατομικών καταφυγίων για τους κατοίκους που ζουν σε δασικές περιοχές και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική αύξηση, τόσο στον αριθμό των πυρκαγιών όσο και την καμένη έκταση στη λεκάνη της Μεσογείου, που καταγράφεται τα τελευταία 50 χρόνια. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, το 97% των δασικών πυρκαγιών που κάθε χρόνο ξεσπούν στην Ελλάδα οφείλεται (είτε εκούσια, είτε ακούσια) στον ανθρώπινο παράγοντα και μόλις το 3% σε φυσικά φαινόμενα, όπως ο κεραυνός.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης, υπογράμμισε ότι από το 1987 έως σήμερα έχουν γίνει στάχτη περίπου 4,5 εκατομμύρια στρέμματα ελληνικού δάσους, δηλαδή το 13,5% του δασικού πλούτου της χώρας και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει βίωμα σε κάθε Έλληνα πολίτη η αγάπη προς το περιβάλλον.
Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Γιάννης Ιωαννίδης, πρότεινε «να μπουν σπίτια μέσα στο δάσος, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στη προστασία του», ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής του Κιλκίς, Κώστας Κιλτίδης, τόνισε ότι «έστω κι αργά να μπει σε εγρήγορση η κρατική μηχανή».
Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής διοίκησης πυροσβεστικής υπηρεσίας, πύραρχος Γιώργος Παυλίδης, εκτίμησε ότι οι ενημερωτικές ημερίδες και γενικά όλες οι εκδηλώσεις με θέμα την ενημέρωση των πολιτών για τις πυρκαγιές συμβάλλουν αποφασιστικά στον περιορισμό των καταστροφών.
Στο μεταξύ, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνος Κοκολάκης, ανέφερε ότι το 2010 ήταν μία πολύ καλή χρονιά σε ό,τι αφορά στην αντιπυρική περίοδο, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό.
Παρουσιάζοντας στοιχεία έρευνας, του καθηγητή Δημήτρη Καϊλίδη, ο κ. Κοκολάκης τόνισε ότι σε σύνολο 3.514 δασικών πυρκαγιών που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια οι 2.776 (ποσοστό 78%) εκδηλώθηκαν με θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου, οι 852 (ποσοστό 24,2%) με υγρασία 41%-50% και 2.136 (ποσοστό 60,8) με ανέμους εντάσεως τριών έως πέντε μποφόρ. Ο κ. Κοκολάκης εξέφρασε την άποψη ότι η συντριπτική πλειονότητα των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα.
Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω των κλιματικών αλλαγών και των ραγδαία αυξανόμενων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, υπογράμμισε η καθηγήτρια του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Μαρία Τσακίρη - Στρατή, παρουσιάζοντας τη συμβολή της τηλεπισκόπησης και των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών στην πρόληψη και καταγραφή των φυσικών καταστροφών.
Όπως εξήγησε, οι τηλεπισκοπικοί δορυφόροι μπορούν να εντοπίζουν εγκαίρως τις θέσεις των γεγονότων σε μία χρονική σειρά εικόνων, επιτρέποντας τον έλεγχο - παρακολούθηση μιας καταστροφής, την εκτίμηση των ζημιών, τη χαρτογράφηση της νέας κατάστασης και την ενημέρωση βάσεων δεδομένων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανακατασκευή.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top