Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Έγκλημα κατά του περιβάλλοντος μπροστά στα μάτια της Πολιτείας...

Στη ΛΑΡΚΟ έχουν γίνει δύο έλεγχοι με διαφορά έξι χρόνων. Η πρώτη ήταν το 2004 και η δεύτερη στα τέλη του 2010. Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία λειτουργεί αγνοώντας επιδεικτικά κάθε ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Κωλυσιεργίες με αποτέλεσμα τη διαιώνιση της προσβολής της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος άλλα και την υποτίμηση της οικονομικής αξίας μιας βιομηχανίας που προορίζεται για ιδιωτικοποίηση, παρατηρούνται εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος στην υπόθεση ΛΑΡΚΟ.
«Θα την πουλήσουν κοψοχρονιάς, ενώ μέχρι τότε το περιβαλλοντικό έγκλημα της ΛΑΡΚΟ θα έχει γίνει τεράστιο» αναφέρει χαρακτηριστικά, καλά πληροφορημένη πηγή, σχολιάζοντας την αδράνεια της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να επιβάλλει τα πρόστιμα που έχουν εισηγηθεί οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, άλλα και να αναγκάσει τη διοίκηση της εταιρείας να προχωρήσει, όπως προβλέπει ο νόμος, στην αποκατάσταση της μεγάλης οικολογικής ζημιάς που έχει προκαλέσει σε Λάρυμνα και Μεσσάπια.
H ΛAPKO είναι η 6η πιο ρυπογόνος βιομηχανία στην Eλλάδα με εκπομπές που φτάνουν τις 870.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Oι συνθήκες παραμένουν ίδιες από το 1973 όταν κατασκευάστηκαν οι μονάδες. Tότε η ετήσια παραγωγή νικελίου ήταν 12.000 τόνοι, τώρα ξεπερνά τους 25.000 τόνους το χρόνο. Xωρίς να έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις ή οι αναγκαίες επισκευές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ολα αυτά είναι επόμενο να έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην πώληση της εταιρείας αφού με αυτό το προφίλ κανεις επενδυτής δεν αναμένεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του για μια ουσιαστικά απαξιωμένη βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ κι ένα μήνα σχεδόν (από τις 13 Απριλίου) βρίσκεται στο συρτάρι της Τίνας Μπιρμπίλη η εισήγηση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για πρόστιμο ύψους 600.000 ευρώ στη ΛΑΡΚΟ για σωρεία παραβάσεων της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει για ποιο λόγο η υπουργός δεν το υπογράφει. Το χαρακτηριστικό είναι ότι βάσει της νομοθεσίας, οι παραβάσεις της ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να οδηγήσουν σε πρόστιμο τουλάχιστον 1,2 εκατ. ευρώ.

Καθυστέρηση
Επιπλέον, καθυστέρηση παρατηρείται και ως προς την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης που θα έδινε τη δυνατότητα στην εταιρεία να μεταφέρει τα απόβλητα (σκουριά) της σε θέση που έχει επιλεγεί 17 χλμ. από τη Λάρυμνα, στη θέση Λιάβδα του νομού Βοιωτίας. Εκεί προβλεπόταν να γίνει ταφή της σκουριάς με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις (ταφή με επιστρώσεις και βιολογικό καθαρισμό). Την ίδια στιγμή η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει να ρίχνει μεγάλες ποσότητες της σκουριάς στη θάλασσα βάσει και της απόφασης του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη.
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος η ΛAPKO απορρίπτει στη θάλασσα περίπου 2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων ετησίως πολύ κοντά σε ιχθυοτροφεία. Ακόμα, ενώ είχε δοθεί από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος διορία έως τις 29 Απριλίου στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να καταθέσει το οριστικό χρονοδιάγραμμα έργων και ενεργειών για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον (κατ΄ επέκταση και στη δημόσια υγεία), η τελευταία δεν το έκανε και δόθηκε νέα διορία από την Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη ΛΑΡΚΟ έχουν γίνει δύο έλεγχοι με διαφορά έξι χρόνων. Η πρώτη ήταν το 2004 και η δεύτερη στα τέλη του 2010. Διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία λειτουργεί αγνοώντας επιδεικτικά κάθε ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με μελέτες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, οι οργανισμοί και τα ψάρια που ζουν στην περιοχή απόρριψης των λυμάτων της ΛΑΡΚΟ εμφανίζουν αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων. Επίσης, σύμφωνα με τον «Δημόκριτο» η ΛΑΡΚΟ δεν διαθέτει κατάλληλα φίλτρα στις μονάδες της με αποτέλεσμα την εκπομπή πολύ επικίνδυνων ρύπων που ευθύνονται για καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις, καρδιακές παθήσεις, βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά.

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top