Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Καμπανάκι για ζημιές στα εγκεφαλικά κύτταρα από την εισπνοή ρύπων...

Η πρώτη μελέτη για τη διερεύνηση της επίδρασης της ρύπανσης από τον αυτοκινητόδρομο στα κύτταρα του εγκεφάλου δείχνει ότι η εισπνοή αυτού του αέρα από τον αυτοκινητόδρομο προσβάλει τα κύτταρα που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη και τα αποτελέσματα της φλεγμονής που προκαλεί συνδέονται με την πρόωρη γήρανση και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η τοξική ουσία δεν είναι το καυσαέριο, αλλά ένα μείγμα νανοσωματιδίων από την καύση ορυκτών καυσίμων, την αποσάθρωση των ανταλλακτικών αυτοκινήτων και τα πεζοδρόμια, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Τα σωματίδια από τον αυτοκινητόδρομο είναι μεταξύ μερικών δεκάδων έως 200 νανόμετρων – περίπου το ένα χιλιοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας και πολύ μικρά για τα συστήματα φιλτραρίσματος, όπως δήλωσε ο βασικός συντάκτης της έρευνας καθηγητής Caleb Finch.
“Δεν μπορείτε να τα δείτε, αλλά η εισπνοή τους έχει επιπτώσεις στους νευρώνες του εγκεφάλου αυξάνοντας την πιθανότητα για μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του εγκεφάλου” δήλωσε ο κ. Finch.
Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την ρύπανση από τα αυτοκίνητα και τα προβλήματα υγείας, αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξερευνά τη φυσική επίδραση της έκθεσης στον αέρα από τους αυτοκινητόδρομους στα κύτταρα του εγκεφάλου.
Ένας άλλος συντάκτης, ο Κωνσταντίνος Σιούτας, της Πολυτεχνικής Σχολής του USC, αναπτύξει μια μοναδική τεχνολογία για τη συλλογή σωματιδίων από τους αυτοκινητόδρομους για πειράματα στο εργαστήριο. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να προβεί σε ελεγχόμενη μελέτη σε καλλιεργημένα κύτταρα του εγκεφάλου και των ζώντων οργανισμών.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον αέρα αυτοκινητόδρομου για 150 ώρες, κατανεμημένες σε 10 εβδομάδες, σε τρεις συνεδρίες την εβδομάδα διάρκειας πέντε ωρών η καθεμία. Είτε σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα ή σε ζωντανά ποντίκια, τα κύτταρα του εγκεφάλου αντέδρασαν με παρόμοιο τρόπο. Οι νευρώνες που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη έδειξαν σημαντική ζημία ενώ ο εγκέφαλος έδειξε σημάδια φλεγμονής που σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση και την ασθένεια του Αλτσχάιμερ.

Πηγή: http://www.greenbusiness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top