Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Στον οικισμό της ΔΕΗ και την Ποντοκώμη οι μεγαλύτερες τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης...

Στον οικισμό της ΔΕΗ, που βρίσκεται κοντά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, και στην περιοχή της Ποντοκώμης σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κατά το πρόσφατο περιβαλλοντικό επεισόδιο που καταγράφηκε από τις 9 ως τις 13 Μαρτίου, στην Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιο Τριανταφύλλου, ο οπεποίος ενημέρωσε σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, η κατάσταση αποκλιμακώθηκε λόγω της αλλαγής των μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή.
Ερωτηθείς για τις υψηλές τιμές στον οικισμό της ΔΕΗ, σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι θέμα των υπευθύνων της ΔΕΗ να πουν αν η όποια αντιρρυπαντική τεχνολογία διαθέτει μια μονάδα που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε τέτοια δεδομένα ποιότητας». Διευκρινίζει, άλλωστε, πως όταν η επιχείρηση κάνει επανεκκίνηση ενός σταθμού χρησιμοποιεί ως καύσιμο το πετρέλαιο, γεγονός που αυξάνει τις εκπομπές αέριων ρύπων. «Έχω την αίσθηση ότι στην περίπτωση αυτή η ΔΕΗ έχει "άφεση αμαρτιών" για τους περιβαλλοντικούς όρους που πρέπει να τηρεί», λέει ο κ. Τριανταφύλλου και σημειώνει ότι οι πρόσφατες υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον οικισμό της ΔΕΗ σημειώθηκαν σε μέρα όπου έγινε επανεκκίνηση του σταθμού.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής του ΤΕΙ επισημαίνει ότι οι υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν έντονα τοπικά χαρακτηριστικά και αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση δεν αφορά ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία αλλά συγκεκριμένες περιοχές. «Φαίνεται ότι ο "Καλλικράτης" δεν ισχύει για την περίπτωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρέθηκαν, άλλωστε, στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν, χθες, με τον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, η βοηθός του συνηγόρου του Πολίτη, Ευγενία Μπαλλά, και μέλη της ανεξάρτητης αρχής.
Ο κ. Μαλούτας έθεσε επί τάπητος την πρόταση για αντικατάσταση των παλαιών μονάδων της Πτολεμαΐδας, με μια νέα μονάδα σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων Ποντοκώμης και Ακρινής.
Από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας εργασίας τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις παρενέργειες που προκαλεί η εξορυκτική δραστηριότητα στη γεωμορφολογία των λιγνιτοφόρων περιοχών και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top