Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Αιολικό πάρκο στο Άσκιο: Ανοιχτή Επιστολή πρός τη Δήμαρχο Εορδαίας...

Άσκιο, 13/3/2011
Αξιότιμη κα Βρυζίδου
Η ζωή της περιοχής μας, η ανάσα των πολιτών της Εορδαίας –και όχι μόνο- και η πλούσια εναπομένουσα πανίδα (αρκούδα-λύκος-ζαρκάδι-αγριογούρουνο κλπ), τίθενται πλέον σε ανοιχτή υπονόμευση από «επενδυτικά συμφέροντα» , που θέτουν «αναπτυξιακούς-πράσινους στόχους». Για μας όμως , μια τέτοια πράξη βιασμού του Άσκιου Όρους δεν αποτελεί απλή προσβολή των «αισθητικών» μας απόψεων , μα θέτει σε απόλυτη αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξή μας.
Υποβαθμισμένοι σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε και υποτάχθηκε σε μια ανάπτυξη, που πρόσβαλε την περιοχή μας , στο όνομα του «κοινού οφέλους», βλέπαμε και βλέπουμε το όρος Άσκιο ως τη μόνη διέξοδο και δυνατότητα για μια ποιοτικότερη ζωή, και προοπτικά ως την πραγματικά αναπτυξιακή διέξοδο της περιοχής, την κατεύθυνσή της σε εναλλακτική-τουριστική προοπτική, όπου κέντρο θα αποτελέσει ο ορεινός όγκος του Άσκιου.
Ήδη:
1.Δύο καταφύγια , του Χ.Ο.Ο.Π. (Χιονοδρομικός Ορειβατικός Όμιλος Πτολεμαΐδας) και της Ο.Λ.Ε.(Ορειβατική λέσχη Εορδαίας) , φιλοξενούν ομάδες και μεμονωμένους λάτρεις του ορεινού όγκου μας.
2.Τα χωριά των παρυφών, η Άρδασσα, η Βλάστη και τα Νάματα, αναζητούνται ή προσεγγίζονται πλέον και ως τόποι –προορισμοί εναλλακτικών-ορεινών δραστηριοτήτων.
3.Ο νεοσύστατος –πολυπληθής και αυτός- Σύλλογος Δρομέων Πεζοπόρων Εορδαίας (ΣΔΟΕ) πραγματοποιεί προπονήσεις του στο Άσκιο μαζί με τις καθιερωμένες αναβάσεις των μελών των ορειβατικών συλλόγων ΧΟΟΠ και ΟΛΕ της περιοχής.
4. Η δραστήρια και με περιφερειακά υψηλό κύρος Ομάδα Διάσωσης Εορδαίας, πραγματοποιεί τις «ψηλές» και «χειμερινές» της εκπαιδεύσεις στις κορυφές του Άσκιου.
5. Πάνω από 20 Ορειβατικοί Σύλλογοι της Βορείου Ελλάδος, της Αθήνας, ακόμα και της Πελοποννήσου (ανάμεσά τους και Εθνικές Σχολές Ορειβασίας-Αναρρίχησης , Ομάδες Διάσωσης Θεσσαλονίκης κλπ) έχουν στο πρόγραμμά τους, και υλοποιούν αναβάσεις στο Άσκιο, στα απίθανα και βατά μονοπάτια του (διανοιγμένα με προσωπική εργασία πολλών εθελοντών συλλόγων και μεμονωμένων εθελοντών-πολλά χρόνια τώρα).
6.Όλα τα σαββατοκύριακα, ορειβάτες-πεζοπόροι-απλοί λάτρεις της φύσης, με τις οικογένειές τους, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι «κατακτούν» το Άσκιο.
7.Σχολεία (όπως το 18ο της Κοζάνης κλπ) υλοποιούν αναβάσεις μαθητών, κάνοντας τους μαθητές τους κοινωνούς της χλωρίδας και πανίδας του Ασκίου, που παρέμεινε μοναδική και αξιοθαύμαστη.
8.Ήδη, με πρωτοβουλία του ΧΟΟΠ, έχουν πραγματοποιηθεί στο Άσκιο, Πανελλήνιες και Βορειοελλαδικές Ορειβατικές Συγκεντρώσεις , συγκεντρώσεις της Ορειβατικής Νεολαίας κλπ, κατά τις οποίες προσήλθαν στην περιοχή και ανέβηκαν στην κορυφή του Ασκίου χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη την Ελλάδα. Γνωρίζουμε δε ότι αντίστοιχες οργανώσεις διεκδικούνται από Συλλόγους της περιοχής μας και για τα επόμενα χρόνια.
9. Τέλος δε δεν πρέπει να αγνοούμε πως ο αγώνας Ναμάτων (δρασκελισμός του Άσκιου όρους) έχει γίνει πια θεσμός που συγκεντρώνει, από την τρίτη μόλις διοργάνωσή του, μια πλειάδα (άνω των 200-από όλα τα μέρη της Ελλάδας) αθλητών, πανελλήνιας ή και παγκόσμιας κλάσης, κοινωνούς και διαφημιστές της απαράλλαχτης –παρθένας-ζωντανής ομορφιάς του Άσκιου όρους .

Δεν είναι τυχαίο, ότι το Άσκιο , που φιλοξενεί κατά μέσο όρο άνω των 2.000 επισκεπτών το έτος, φιλοξενεί ταυτόχρονα και πάνω από 5 σπήλαια «χειμέριου ύπνου» των αρκούδων της Δυτικής Μακεδονίας.
Έτσι , «αναπτυξιακές» πρωτοβουλίες ανάπτυξης «αιολικών πάρκων στο Άσκιο» βρίσκουν αντίθετους όλους όσους βλέπουν πως το μέλλον της περιοχής μας είναι η πραγματική ανάπτυξη , που μόνο η αγνή, καθαρή και ζωντανή χλωρίδα και πανίδα του όρους Άσκιου μπορούν να προσφέρουν.
Ναι στη ζωή, ναι στον πολιτισμό, όχι στο βιασμό του Άσκιου Όρους
Ο Σύλλογός Δρομέων Υγείας Εορδαίας (ΣΔΟΕ) και ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Όμιλος Πτολεμαΐδας (ΧΟΟΠ), έχουν προβεί σε κινητοποιήσεις κατά του ορισμού του Ασκίου ως «αιολικού πάρκου» και προς τούτο έχουν συλλέξει πλήθος υπογραφών πολιτών της Εορδαίας που εναντιώνονται στην απαξίωση του πλούτου της περιοχής μας.
Επίσης πλήθος μελών των παραπάνω συλλόγων θεωρούν ότι προεκλογικά έχετε δεσμευτεί, ως υποψήφια Δήμαρχος, στη μη εκποίηση του Άσκιου όρους.
Ερωτάται λοιπόν η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας.
Θα προβεί , και σε ποιες ενέργειες , η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να καταστεί μη εφαρμοστέο το σχέδιο απαξίωσης του πνεύμονα της περιοχής, του ορεινού όγκου Ασκίου, ή έχει πια αποδεχτεί την παραπάνω μορφή «εκμετάλλευσης» της περιοχής; Πρόσφατα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και οι προθεσμίες ενστάσεων έναντι αυτών είναι συγκεκριμένες…

Ανδρέας Αθανασιάδης
Κάτοικος Ποντοκώμης,
«πολίτης» του Άσκιου

ΥΓ
Είναι σαφές ότι στην περιοχή μας, μια κατεξοχήν βιομηχανική, «βρώμικη» περιοχή, κανένας δεν θα μπορούσε να είναι ενάντιος στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Μπορεί όμως να είναι ενάντιος στο να δεσμευτεί ένα ακόμα κομμάτι της περιοχής μας , να τσιμενταριστεί και να μεταβληθεί κι αυτό σε «βιομηχανική περιοχή», ένα κομμάτι γης, το Άσκιο, που κάθε χρόνο αναδεικνύεται και γίνεται ευρύτατα γνωστό, που πολύ σύντομα θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλο και περισσότερο κόσμο που αναζητά αγνές περιοχές, πρόσφορες σε πάμπολλες εναλλακτικές-τουριστικές δραστηριότητες, ένα βουνό , που απλά περιμένει μια φωτισμένη ηγεσία της περιοχής, που θα κατανοεί το μέλλον και τις προτεραιότητές της, που θα γνωρίζει-αναγνωρίζει και προβάλει το μοναδικό ίσως συγκριτικό πλεονέκτημά της , στη μεταλιγνιτκή περίοδο, τον πλούσιο ορεινό όγκο Ασκίου-Μουρικίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top